Şi totuşi se mişcă ceva în Grecia

Haosul care a cuprins Grecia în ultimul timp, hemoragia banilor din bănci, impunerea controlului capitalului, căderea bursei, incapacitatea de plată, a scos la lumină şi un aspect pozitiv, şi anume scoaterea la suprafaţă a banilor negri. Totul a început din momentul în care Guvernul Tsipras a stabilit plafonul maxim de retrageri săptămânale din bancomate la suma de 420 de euro. Îngrădirea aceasta a generat însă o adevărată avalanşă de eliberări de carduri de debit în doar câteva zile, fapt nemaiîntâlnit într-o ţară unde cash-ul este la putere şi unde tranzacţiile nedeclarate cu banii gheaţă deţin o pondere de 25%. În doar patru săptămâni, National Bank of Greece, cea mai mare bancă din Grecia, a emis peste 400.000 de carduri de debit. Alpha Bank a scos 220.000 de carduri doar în iulie, peste cât tot anul 2014, scrie Bloomberg. „Oamenii au realizat că aşa au acces la banii lor, pensionarii fiind cei care au

solicitat cele mai multe carduri”, a declarat Leonidas Kasoumis, directorul departamentului de credite persoane fizice din cadrul Alpha Bank.

Conform oficialului băncii elene, instituirea controlului capitalului a fost un factor declanşator al creşterii plăţilor în sistemul electronic şi, implicit, aducerea la lumină a evaziunii. La benzinării, plăţile electronice s-au triplat, iar în marile lanţuri de magazine s-a dublat. „Este bine pentru comercianţi, în condiţiile în care banii lichizi sunt din ce în ce mai puţini. Este bine şi pentru bănci, care înregistrează o reducere a costurilor. Cel mai bine se reflectă în economie”, a mai spus Kasoumis.

Sistemul bancar elen a fost decapitalizat cu 47 de miliarde de euro primele şase luni ale acestui an din cauza retragerilor masive de bani. Din acest motiv, Cabinetul Tsipras a luat decizia la finele lunii iunie să pună plafonul de 420 de euro pe săptămână sau de 60 de euro pe zi la retragerea din bancomate. A lăsat însă liberă, fără plafon maxim, plata efectuată pe piaţa internă prin intermediul cardurilor de debit.

Theodore Kalantonis, reprezentant Eurobank Ergasias, a declarat că, până acum o lună, doar 6% din populaţia Greciei deţinea un card bancar. Milionul de carduri emise în ultima lună, la o populaţie adultă de circa 8 milioane, a creat un impuls nemaipomenit unei economii suferinde. Visa Europe, de exemplu, a remarcat o creştere de 135% a operaţiunilor derulate prin centrele pay-point deschise pe teritoriul Greciei. Au început să fie introduse sisteme de plăţi electronice în zone unde până de curând erau apanajul banului jos şi anume cabinetele medicilor de familie sau ale stomatologilor.

Grecia nu a iubit niciodată plata electronică, dovadă sunt şi datele Visa, care arătau că până acum o lună 1 euro din 37 era plătit cu cardul, în timp ce în Europa proporţia era de 1 euro din 7. Cashul a fost generator de economie neagră şi frânar al colectării taxelor şi impozitelor. De o lună de zile, munca inspectorilor fiscali pare mult mai uşoară pentru că banii negri au început să iasă la lumină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.