Simbolul arhitecturii constructiviste ruse, în pericol

Mulţi locuitori ai Moscovei, susţinuţi de numeroşi arhitecţi din lumea întreagă, încearcă, de mai multe săptămâni, să salveze Turnul Şukov.

Construit la cererea lui Lenin pentru transmisiile de radio şi, mai târziu, şi  de televiziune, Turnul a fost conceput de arhitectul Vladimir Şukov între 1920 şi 1922, devenind un sibol al arhitecturii constructiviste ruse şi o marcă a oraşului.

Realizat în fier pudlat (cu o cantitate mică de carbon) şi cu o formă hiperbolică, turnul este o structură urbană unică în lume. În planurile iniţiale el avea 650 de meri, urmând să depăşească de două ori Turnul Eiffel. În final înălţimea lui este de 148 de metri.

În luna februarie a acestui an, Comitetul de Stat pentru Radio şi Televiziune şi-a dat acordul pentru dărâmarea lui, urmând ca Parlamentul să studieze această decizie. “New York Times” anunţa că nu a fost stabilită încă o dată pentru distrugerea turnului.

În 13 martie, istoricul francez al arhitecturii Jean-Louis Cohen şi fotograful britanic Richard Pare au adresat o scrisoare deschisă Federaţiei Ruse, lui Vladimir Putin, cerând salvarea edificiului. Iniţiativa a fost susţinută de cinci laureaţi ai “Premiului Pritzker”: Sir Norman Foster, Tadao Ando, Rem Koolhaas, Christian de Portzamparc şi Agenţia “Sanaa”. Ei au cerut luarea unor măsuri imediate pentru a asigura păstrarea “acestui element esenţial al patrimoniului Moscovei, contribuţie unică a geniului rusesc la cultura mondială”.  S-a adăugat o petiţie locală, iniţiată de “Institutul de Teorie şi Istorie a Arhitecturii şi Urbanismului”, dar şi proteste de stradă ce au avut loc în 15 şi 16 martie.

Creația lui Vladimir Sukov a devenit o emblemă a orașului

Indignarea este cu atât mi mare, cu cât în 2011 Vladimir Putin decisese alocarea a 135 de milioane de ruble (2,7 milioane de euro)  pentru restaurarea construcţiei. Suma de bani s-a volatilizat, iar potrivit declaraţiilor oficiale actuale, amintite de  Jean-Louis Cohen, “edificiul este periculos”.

Ca o alternativă, Ministerul Rus al Culturii a aprobat ideea arhitectului şef al oraşului Moscova de a demonta turnul şi de a-l reconstrui în altă parte, operaţiune ce ar costa peste 3,8 milioane de euro.  

Turnul Şukov este cea mai mare structură hiperbolică existentă, un model de formă conică, ai cărui pereţi sunt foarte uşor curbaţi. Armătura lui este uşoară, în reţea, ca pânza de păianjen, golurile depăşind plinurile. Cu o mulţime de mici proiectoare care punctează cu roşu contururile sale,  el are forma unui corn întors, efilat, prins în inele, ce se îngustează treptat de la bază către vârf, ca o transpunere în metal a undelor concentrice difuzate de un emiţător. Rezistenţa şi longevitatea lui, mai ales în lipsa unor măsuri elementare de întreţinere, provin din reţeaua de fier nituit, concepută din module triunghiulare. Greutatea totală a turnului este de 220 de tone. Este acelaşi tip de “reţea” la care a recurs, cu aproximativ 80 de ani mai târziu, Sir Norman Foster pentru a realiza celebrul sediu londonez “Swiss Re”.

Vladimir Şukov (1853-1939) nu era la prima încercare de acest fel. În 1896, el construise la Polibino un castel de apă  pe o reţea de oţel, care a fost prima structură hiperbolică din lume. După acest model s-au construit apoi, în întreaga ţară, sute de rezervoare, stâlpi de electricitate şi faruri.

Eventuala dispariţie a acestui simbol arhitectural ar trebui să permită, pe locul lăsat liber, construirea unui imobil cam de aceleaşi dimensiuni.

“Informaţiile privind proiectul imobiliar prevăzut nu vor fi cunoscute până când nu se va stabili soarta turnului”, declara strănepotul arhitectului, citat de jurnalistul Jean-Jacques Larrochelle. “Proprietarul sitului doreşte înainte de orice să elibereze locul”. Iar  Jean-Louis Cohen şi Richard Pare, în scrisoarea amintită, consideră această  încercare “O ocazie de aur pentru un cinic şi modern Erostrate (incendiatorul templului lui Artemis din Efes, una dintre cele şapte minuni ale lumii, care şi-a explicat gestul prin dorinţa de a deveni celebru)”.

Locuitorii Moscovei protestând împotriva dărâmării Turnului Sukov

Natalia Melikova, fotograf şi aministrator al site-ului „The Constructivist project”, citată de “L’Express”, decalara: “Ne temem mai ales ca turnul să nu fie demontat şi apoi niciodată remontat (…) M-am îndrăgostit de Turnul Şukov datorită fotografiilor lui Alexander Rodchenko. Acest turn este un model de estetism şi oferă perspective unice. Este, de asemenea, monumentul cel mai emblematic al constructivismului, un curent artistic născut în perioada sovietică. Această artă arhitecturală a influenţat construirea multor edificii şi şcoli… este martorul viu al unei părţi din istoria Rusiei”.

Argumentele Ministerului Culturii nu sunt considerate justificate, mai ales că mulţi experţi au estimat că nu există riscuri imediate de prăbuşire a construcţiei. Iar demontare unui turn format din 10.000 de piese şi remontarea identică este practic imposibilă, dat fiind că arhitectul n-a lăsat niciun plan. În plus, mutarea lui în alt spaţiu decât cel pentru care a fost conceput este considerată un non sens din  punct de vedere arhitectural. “E ca şi cum ar fi deplasat Turnul Eiffel”, exclama Natalia Melikova. 

În ultima vreme, mai multe edificii constructiviste au fost lăsate în paragină în Moscova, după afirmaţia specialiştilor ruşi.

Turnul Sukov a fost conceput pentru un cartier de locuințe sociale din nordul Mosovei

Pledând, la rândul lui, pentru salvarea Turnului Şukov, Fabien Bellat, cercetător asociat la “Şcoala Naţională de Arhitectură” de la Versailles, specialist în arhitectura ruso-sovietică, afirma: “Turnul a fost conceput de Vladimir Şukov, un inginer rus extrem de important. El a construit, printre altele, structura metalică a acoperişului de la Gum – centrul comercial situat în Piaţa Roşie din Moscova, pe  cea a gării Kiev din Moscova şi a unor faruri. El este, de asemenea, unul dintre primii oameni care a stabilit structurile de exportare a petrolului din Rusia. Turnul Şabolovka (cum mai este numit Turnul Şukov) constituie împlinirea cercetărilor sale. Tot ceea ce a experimentat la începutul secolului al XX-lea a sintetizat în acest turn care este într-adevăr o îndrăzneală tehnică”.

Pentru moment, soarta turnului nu este definitiv stabilită. Proiectul iniţial de a construi un zgârie-nor cu 50 de etaje pe locul lui a fost oprit. Asociaţiile de salvare a turnului luptă pentru restaurarea şi pentru reamenajarea lui pentru primirea turiştilor, cu crearea de cafenele şi spaţii de loisir.

O decizie a guvernului rus este aşteptată la 1 mai. 

O structură in pânză de păianjen

.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.