Simbolurile comuniste, o cheie a succesului în alegerile din Republica Moldova

Partidul Comunist din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin, rămâne cea mai simpatizată formațiune politică, chiar și după cinci ani de guvernare a forțelor prooccidentale.

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, înaintea alegerilor de pe 30 noiembrie, în topul preferințelor alegătorului rămâne Partidul Comuniștilor – 14%, urmat de Partidul Liberal Democrat – 14%, Partidul Democrat -12%, Partidul „Patria” din care face parte Renato Usatîi – 8%, Partidul Liberal – 7% și Partidul Socialiștilor – 7%, notează. O asemnea distribuie a voturilor ar face ca PCRM sa obtina 30 de mandate din totalul de 101.

Cum Vladimir Voronin nu a semnalat o apropiere decisivă de linia politică a Rusiei, Moscova a început să creeze și să finanțeze formațiuni politice capabile sa fure din electoratul tradițional al comunistilor. Pe lângă apariția Partidului Socialiștilor și a Partidului Patria, al lui Renato Usatîi, s-a recurs și la copeirea efectivă a siglei comuniștilor și a acronimului.

A apărut astfel Partidul Comunist Reformator din Republica Moldova (PCRM), care are drept siglă ciocanul și un spic de grâu ce seamănă izbitor cu secere comuniștilor lui Voronin. Aceștia din urma au constestat în justiție înregistrarea partidului-căpușă, însă așteaptă înca un verdict.

”Eu nu știu ce imaginație bogată trebuie să aibă ministrul justiției și cei care au clonat această operă ca spicul să fie sub formă de seceră, dar scopul este clar: ca oamenii să confunde aceste două simboluri”, a declarat Artur Reșetnicov, șeful echipei de campanie a comuniștilor, fost director al Serviciului de Informații și Securitate în timpul președinției lui Voronin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.