Simona Halep, ajunsă favorită 2, atacă optimile de finală

Totul despre adversarele de vineri ale Irinei Begu şi Simonei Halep. Foste glorii care revin în prim plan. Cât vor câştiga învingătorele din turul III.

Adevăratul” turneu abia acum începe

Turneul de la Roland Garros a ajuns la jumătatea „drumului”. Din cele 128 de jucătoare aliniate la start pe tabloul principal, au mai rămas 32, dintre care 21 de capi de serie (din 32). Se poate că abia acum începe cu adevărat turneul. Deja punctele sunt multe şi banii consistenţi. Cine ajunge în turul IV (optimi de finală) strânge 240 de puncte şi obţine 173.000 de euro. Dintre capii de serie care contau, doar doi sunt ieşiţi din cursă, Angelique Kerber (3) şi Victoria Azarenka (5). Ieşirea din decor a Robertei Vinci (7) era previzibilă, italianca fiind departe de forma care a consacrat-o. Prin eliminarea Victoriei Azarenka (accidentată ?), Simona Halep a rămas a doua favorită a turneului (după eterna Serena Williams), din punctul de vedere al caselor de pariuri şi al analiştilor din „sportul alb”. Ce am putut constata după trecerea primelor două tururi. În primul rând că Serena Williams pare intangibilă. Nu a avut deloc adversare dificile, dar le-a executat pur şi simplu pe oponentele ei. În al doilea rând se poate observa – şi nu este vorba doar de Paris – revenirea puternică a cehoaicelor Petra Kvitova şi Lucie Safarova, precum şi a ucrainencei Elina Svitolina spre poziţiile de vârf pe care le-au avut în clasamentul WTA. Ultima parcă joacă mai bine decât în martie când a urcat până pe 13 în WTA şi aşa se explică şi faptul că Sorana Cârstea nu a mişcat în faţa ei. Numerele 2 şi 4 mondial, Agnieszka Radwańska, respectiv Garbine Muguruza merg constant bine, chiar dacă zgura nu este suprafaţa lor favorită, iar foste glorii gen Venus Williams, Dominika Cibulkova, Svetlana Kuznetsova şi Ana Ivanovic sunt şi ele în mare formă. Se anunţă meciuri tari în turul III şi derby-uri incandescente în optimi.

Halep şi Begu, în faţa optimilor de finală

Simona Halep are un adversar foarte uşor la prima vedere. Diferenţă mare în clasament, diferenţă mare la capitolul performanţe şi, deloc de neglijat, diferenţă mare la nivel calitativ în ceea ce priveşte rezultatele din 2016, inclusiv cele pe zgură. În mod normal, Simona nu ar putea pierde un meci contra japonezei Osaka. Dar, meciul trebuie tratat cu multă atenţie. Pentru că Osaka este o jucătoare care la 18 ani şi jumătate, este în plin progres şi joacă mai mereu fără să fie supusă vreunei presiuni. Ca orice jucătoare asiatică, Osaka se mişcă ca o zvârlugă pe teren, şi ca orice jucătoare americană – Osaka este o niponă de culoare, tatăl ei fiin din Haiti – loveşte extrem de puternic ajutată şi de un fizic (1.80 m, umeri imenşi) despre care se spune că va ajunge peste cel al Serenei Williams. Dacă Halep va juca aşa cum a făcut-o în primul set cu Zarina Diyas, atunci meciul va fi foarte, foarte dificil pentru ea. Cum meciul Simonei este programat chiar „în deschiderea” zilei, este posibil să nu fie afectat de anunţata ploaie ce se va abate asupra Parisului.

Simona Halep (#5)

  • 18 victorii – 10 înfrângeri (pe zgură: 9 victorii – 3 înfrângeri);

  • vs. top 10: 1 victorie – 2 înfrângeri (0 – 1)

  • vs. top 20: 2 victorii – 3 înfrângeri (1 – 0)

  • vs. top 50: 9 victorii – 2 înfrângeri (5 – 1)

  • cel mai bun rezultat: 6-4, 3-6, 6-3 cu Petra Kvitova (Cze-#9) – Cluj

  • cea mai grea înfrângere: 4-6, 3-6 la Shuai Zhang (Chn-#133) – Austr. Open

  • Roland Garros: 6-2, 6-0 cu N.Hibino (#70); 7-6, 6-2 cu Zarina Diyas (#93)

  • Cote de victorie: 1.11 – 1.14

Naomi Osaka (Jpn-#101)

  • 21 victorii – 10 înfrângeri (pe zgură: 5 victorii – 3 înfrângeri);

  • vs. top 10: 0 victorii – 0 înfrângeri (0 – 0)

  • vs. top 20: 1 victorie – 1 înfrângere (0 – 0)

  • vs. top 50: 2 victorii – 3 înfrângeri (1 – 0)

  • cel mai bun rezultat: 6-1, 6-3 cu Sara Errani (Ita-#18) – Miami

  • cea mai grea înfrângere: 2-6, 5-7 la D. Hantuchova (Cze-#178) – Stuttgart

  • RG: 6-4, 7-7 cu J.Ostapenko (#36); 6-3, 6-3 cu Mirjana Lucic Baroni (#66)

  • Cote de victorie: 5.53 – 6.50

S-a recuperat Begu?

Aceasta este întrebarea la ordinea zilei. După un meci de aproape 4 ore, chiar şi cu o zi de pauză, dacă nu s-a făcut o recuperare ca la carte, Begu este victimă sigură. Am văzut la alte turnee, jucătoare venite după câte un meci maraton, cedând în turul următor în fata unor adversare net inferioare. Să presupunem că există în staff-ul lui Begu un preparator fizic şi un psihoterapeut. Dacă nu… Adversara Irinei Begu este mult mai periculoasă decât americanca Coco Vanderweghe. Valoric nu este peste fosta adversară a Irinei, dar este o jucătoare extrem de disciplinată în joc, gândeşte bine fiecare situaţie, adică exact opusul lui Coco. Dacă Begu repetă prestaţia din primele două seturi din turul precedent, va avea o foarte mare problemă. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum, iar la capitolul palmares, Begu stă infinit mai bine.

Irina Begu (#28)

  • 16 victorii – 10 înfrângeri (pe zgură: 12 victorii – 5 înfrângeri);

  • vs. top 10: 2 victorii – 4 înfrângeri (2 – 4)

  • vs. top 20: 0 victorii – 0 înfrângeri (0 – 0)

  • vs. top 50: 6 victorii – 2 înfrângeri (5 – 0)

  • cel mai bun rezultat: 5-7, 6-4, 6-3 cu Garbine Muguruza (Esp-#4) – Madrid

  • cea mai grea înfrângere: 3-6, 4-6 la Rachel Hogenkamp (Ned-#139) – Rabat

  • RG: 5-7, 6-1, 6-3 cu B. Mattek (#88); 6-7, 7-6, 10-8 cu C. Vandeweghe (#40)

  • Cote de victorie: 1.43 – 1.50

Annika Beck (Ger-#39)

  • 13 victorii – 13 înfrângeri ( pe zgură: 6 victorii – 5 înfrângeri);

  • vs. top 10: 0 victorii – 2 înfrângeri (0 – 1)

  • vs. top 20: 2 victorii – 2 înfrângeri (0 – 0)

  • vs. top 50: 2 victorii – 2 înfrângeri (2 – 1)

  • cel mai bun rezultat: 6-2, 6-3 cu Timea Bacsinszky (Sui-#14) – Austr. Open

  • cea mai grea înfrângere: 3-6, 1-6 la Kiki Bertens (Ned-#103) – Hobart

  • RG: 6-1, 6-2 cu M .Zarevska (#141); 4-6, 6-3, 7-5 cu K. Bondarenko (#62)

  • Cote de victorie: 2.62 – 2.75

Joi seara – cele mai spectaculoase meciuri din turneu

  • Alize Cornet (Fra-#50) – Tatjana Maria (Ger-#111): 6-3, 6-7, 6-4

  • Monica Puig (Pur-#53) – Julia Goerges (Ger-#57): 7-5, 6-7, 7-5

Dacă miercuri seara am avut cel mai dramatic (şi cel mai lung) meci al anului, cel dintre Irina Begu şi Coco Vandeweghe, după numai 24 de ore, alte două meciuri l-au întrecut prin spectaculozitate, iar la capitolul dramatism au fost foarte aproape. Franţuzoaica Alize Cornet încurajată frenetic de spectatorii din tribune a avut nevoie de 2 ore şi 49 de minute, pentru a o învinge pe nemţoiaca Tatjana Maria. A fost un meci cum foarte rar am văzut în ultimul timp la un turneu feminin. S-au jucat foarte multe mingi din apropierea fileului, ambele jucătoare – cu un plus Cornet – uzând generos de voleu-ri, existând chiar raliuri de câte 3 sau 4 lovituri de la doi sau trei metri de fileu. Cornet a câştigat 39 de mingi la fileu, iar adversara ei, 20. Se poate spune că aici s-a făcut diferenţa care a decis învingătoarea. Nu se ştie cum s-ar fi terminat meciul, dacă în setul decisiv, la scorul de 5-4 pentru Cornet şi 30-30, franţuzoaica nu ar fi beneficiat de „ajutorul” fileului, după care Maria a trimis ultima minge milimetric în out. După meci, spectatorii au fluierat-o copios pe nemţoaică, pentru că aceasta i-a bătut obrazul adversarei sale pentru circul făcut în timpul meciului. Concret, de la jumătatea setului 2, când a văzut că este inferioară adversarei, Cornet a mimat o întindere, a obţţinut 3 time-out medicale, a furat câte 10-15 secunde la fiecare schimbare de teren sub pretextul că este „repartă” paramedicul arenei. Un circ ieftin, dar profesionist făcut, pentru că a scos-o de câteva ori din mână pe nemţoaică. Al doilea meci a fost, într-un fel o copie a meciului lui Begu de miercuri seara. Numai că din punct de vedere calitativ a fost net superior. Punctele direct câştigătoare au fost mai multe, iar erorile neforţate mai puţine. Echilibrul a fost aproape perfect între cele două jucătoare, iar finalul a fost dramatic. Goerges a salvat la scorul de 4-5, în decisiv, 3 mingi de meci, la 5-5 Puig a salvat 3 mingi de break, iar la 6-5 pentru ea, Puig a fructificat abia a 6 minge de meci. Nemţoaica a avut ghinion în ultimul game, ultimele două mingi fiind trimise milimetri în out, una „ajutată” şi de fileu. Şi aici a lipsit foarte puţin să se joace mai multe game-uri. Meciul a durat 3 ore şi 1 minut.

Ce ţări mai au jucătoare la Paris

La start, pe tabloul principal s-au aflat 93 de jucătoare din 26 de ţări din Europa, 21 de jucătoare din 3 ţări din America de Nord şi Centrală, 8 jucătoare din 3 ţări asiatice, 3 jucătoare din 3 ţări din America de Sud şi 3 jucătoare din Australia. În turul III au ajuns: 24 de jucătoare din 16 ţări europene, 6 din 2 ţări nord americane plus câte una din Japonia şi Australia. Pe ţări avem următoarea situaţie

  • SUA – 5 jucătoare

  • Franţa, Cehia, Rusia – 3 jucătoare

  • Romania, Spania – 2

  • Germania, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Olanda, Belgia, Elveţia, Serbia, Italia, Kazahstan, Puerto Rico, Japonia, Australia – 1

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.