Simona Halep poate reveni pe locul 3 în clasamentul mondial

Favorita nr. 4, Petra Kvitova, care de la începutul turneului a trecut pe locul 3 în clasamentul mondial a fost învinsă în turul III şi nu mai poate puncta.

Halep mai are de „apărat” 190 de puncte

Deşi a câştigat trei meciuri la Australian Open, Simona Halep a căzut chiar după primul tur de pe locul 3 în clasamentul WTA pe locul 4, pe podium urcând cehoaica Petra Kvitova, cap de serie nr.4. Explicaţia „rocadei” dintre Kvitova şi Halep este una simplă: regulamentele turneelor de Grand Slam obligă sportivii în primă instanţă să-şi „apere” punctele câştigate la ediţia precedentă, şi abia după aceea li se adaugă punctele câştigate la ediţia în curs de desfăşurare.

Înaintea începerii turneului, situaţia era următoarea: Halep locul 3 cu 6.571 puncte, Kvitova, locul 4 cu 6.360 de puncte. Românca avea de „apărat” 430 de puncte obţinute în 2014 (acordate pentru calificarea în sferturile de finală), în timp ce Kvitova avea de „apărat” doar 10 puncte, (acordate sportivilor învinşi în primul în 2014). Astfel, chiar după disputarea primului tur al actualei ediţii a Australian Open, poziţiile celor două jucătoare s-au inversat, Simonei Halep scăzându-i-se automat cele 430 de puncte pe care trebuie să le „apere”, în timp ce jucătoarei din Cehia i s-au scăzut 10 puncte şi astfel a trecut pe locul 3.

În turul III, Halep, se ştie a câştigat, în timp ce Kvitova a pierdut (0-2) la foarte tânăra jucătoare americană Madison Keys. De fapt a fost singura surpriză a turului III de pe partea superioară (secţiunile 1 – 4) a tabloului. În acest moment situaţia este următoarea:

  • Petra Kvitova – loc 3 cu 6.480 puncte (eliminată, nu mai poate puncta)

  • Simona Halep – loc 4 cu 6.381 puncte (6.571 puncte iniţial, minus 430 puncte de apărat, plus 240 puncte obţinute după primele 3 tururi.

Dacă Simona Halep câştigă meciul din optimile de finală, atunci punctele obţinute după 4 tururi se ridică la 430, adică exact punctajul ce trebuie apărat şi ea revine la cele 6.571 puncte pe care le avea iniţial. O victorie în sferturile de finală începe să-i aducă Simonei Halep puncte la zestrea pe care o are. În cazul în care Halep pierde acum în optimi, rămâne pe locul 4, pentru că nu poate fi întrecută de nicio altă jucătoare aflată în spate. Există şi posibilitatea ca Simona Halep să ajungă pe locul 2 mondial. Varianta 1: câştigă turneu şi Sharapova nu trece de semifinale; varianta 2: joacă finala şi nu o câştigă şi Sharapova nu trece de sferturile de finală.

Programul românilor în ziua a 7-a

  • Ora 02.00 (ora României): (Rod Laver Arena): Irina Begu – Eugenie Bouchard (7) tur IV SF– transmisie live Eurosport 1 sau Eurosport 2

  • Ora 05.00 (ora României): (Court 6): Lucie Hradecka (Cehia)/Horia Tecău – Andreja Klepac (Slovenia)/ Chris Guccione (Australia) – tur I DM

  • Ora 10.00 (ora României): (Rod Laver Arena): Simona Halep – Yanina Wickmayer, tur IV SF – transmisie live Eurosport 1 sau Eurosport 2

Alţi sportivi români rămaşi în competiţie

  • Florin Mergea/Dominic Inglot (Anglia) (14) – Mike & Bob Bryan (SUA) (1) – tur III DB (se joacă în noaptea de duminică spre luni)

  • Horia Tecău/J-J Roger (Olanda) (6) – Eric Butorac (SUA)/Samuel Groth (Australia) (12), tur III DB (se joacă în noaptea de duminică spre luni)

  • Florin Mergea/Michaëlla Krajicek (Olanda) – ? (tur II DM) – (se joacă în noaptea de luni spre marţi)

Programul complet al optimilor SF

  1. Peng Shuai (China – 21) – Maria Sharapova (Rusia – 2)

  2. Eugenie Bouchard (Canada – 7) – Irina Begu (România)

  3. Yanina Wickmayer (Belgia) – Simona Halep (România – 3)

  4. Julia Görges (Germania) – Ekaterina Makarova (Rusia – 10)

Primele 4 partidele se joacă în ziua 7 (sâmbătă noaptea/duminică dimineaţa – România). În sferturi vor juca învingătoarele din partidele 1 şi 2, respectic 3 şi 4.

  1. Wenus Williams (SUA – 18) – Agnieszka Radwańska (Polonia – 6)

  2. Madison Keys (SUA) – Madison Brengle (SUA)

  3. Dominika Cibulková (Slovacia – 11) – Victoria Azarenka (Belarus)

  4. Serena Williams (SUA – 1) – Garbine Muguruza (Spania – 24)

Ultimele 4 partide se joacă în ziua 8 (duminică noaptea/luni dimineaţa – România). În sferturi vor juca învingătoarele din partidele 5 şi 6, respectiv 7 şi 8.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.