Simona Halep urcă virtual pe locul 2 în clasamentul mondial

Halep debutează azi la dublu contra unei perechi din cele două Chine. Cine este jucătoarea cea mai redutabilă pe zgură. Palmaresele celor 8 capi de serie.

Trei turnee tari până la Roland Garros

Luni 20 aprilie începe sezonul pe zgură, care va culmina cu turneul de Grand Slam de la Roland Garros (campionatul mondial neoficial pe zgură). „Drumul spre Paris” are în program 6 turnee în Europa şi unul în Africa, în Maroc. Dintre cele 6 turnee de pe bătrânul continent, trei sunt foarte puternice şi reunesc marile jucătoare ale momentului:

Porsche Tennis Grand Prix (WTA Premier) – Stuttgart (20-26 aprilie), Mutua Madrid Open (WTA Premier Mandatory) – Madrid (1-10 mai), Internazionali BNL d’Italia (WTA Premier 5) – Roma (11-17 mai). La turneele de la Madrid şi Roma sunt anunţate la start toate jucătoarele din top 20 WTA, iar la cel de la Stuttgart sunt prezente 15 jucătoare din top 20, doar Serena Williams (1 WTA), Eugenie Bouchard (7), Karolina Pliskova (12), Venus Williams (16) şi Jelena Jankovic (18) nu participă, Bouchard şi Jankovic retrăgându-se cu două zile înainte de începerea turneului. Simona Halep joacă la toare cele 3 turnee, este cap de serie 2 la Stuttgart şi cap de serie 3 la Madrid şi Roma.

Cel puţin până miercuri Halep este nr 2 mondial

Turneul de la Stuttgart poate consemna, în funcţie de rezultate o rocadă în clasamentul mondial WTA: Simona Halep poate urca pe locul 2, iar Maria Sharapova poate cădea pe locul 3. Interesant este faptul că virtual, cel puţin până miercuri 23 aprilie, Simona Halep este pe locul 2. Să explicăm: „Masha” a câştigat în 2014 turneul şi are de apărat cele 470 de puncte obţinute acum un an, iar Simona a fost eliminată în turul II în 2014 şi are de apărat doar 55 de puncte. Cele două intră în competiţie direct în turul II cu următoarea situaţie: Sharapova avea înainte de turneu 7.890 puncte; jucând direct în turul II, obţine 55 de puncte, care se scad din cele 470 şi mai rămân 415 de apărat, care se scad din totalul avut înainte de începerea turneului. Practic, la ora când va începe primul joc, Sharapova va avea 7.475 de puncte. Simona Halep rămâne la ora primului ei meci cu 7.571 de puncte, pentru că 55 de puncte are de apărat, 55 primeşte pentru că este în turul II, deci nu se scade nimic din cele 7.571 de puncte anterioare turneului. Deci marţi 21 aprilie, Halep este virtual pe locul 2 mondial. Dacă marţi Halep pierde, iar Sharapova câştigă, Halep încă se mai menţine pe locul 2 mondial. Miercuri 23 aprilie când se joacă sferturile de finală, dacă Sharapova pierde, Halep rămâne nu doar virtual pe locul 2, şi îşi va păstra poziţia inclusiv trei tururi în cadrul turneului de la Madrid. Dacă acum la Stuttgart, Halep obţine un rezultat mai bun decîât Sharapova, ea are şanse să-şi păstreze poziţia 2 până în primele 3 tururi de la Roland Garros. Halep şi Sharapova se pot întâlni doar în finală.

Halep debutează azi la…dublu

Simona Halep împreună cu elveţianca Belinda Bencic debutează la ora 16.30 în proba de dublu şi va avea ca adversar perechea Chin-Wei Chan (Taipei)/Chen Liang (China). Cele două jucătoare, dar în alte formule au câştigat probe de dublu dar toate victoriile au fost în turnee asiatice de mai mică amploare. Dacă dublul româno-elveţian învinge, va juca în turul II cel mai probabil contra Caroline Garcia (Fra)/Katarina Srebotnik (Slo), dublu cap de serie nr.2.

La simplu, Halep va juca împotriva învingătoarei dintre Barbora Strýcová (Cze- 23 WTA) şi Garbine Muguruza (Esp-20 WTA).

Performanţele celor 8 capi de serie

Palmares general: 21 aprilie 2014 – 20 aprilie 2015

  1. Maria Sharapova (Rus): 52 victorii – 11 înfrângeri

  2. Simona Halep (Rou): 56 – 13

  3. Petra Kvitova (Cze): 43 – 14

  4. Caroline Wozniacki (Den): 52 – 19

  5. Ana Ivanovic (Srb): 48 – 18

  6. Ekaterina Makarova (Rus): 38 – 22

  7. Agnieszka Radwańska (Pol): 36 – 22

  8. Carla Suarez Navarro (Esp): 53 – 23

Palmares pe zgură: 21 aprilie 2014 – 21 aprilie 2015

  1. Maria Sharapova: (19 victorii – 1 înfrângere)

  2. Simona Halep: (17 – 3)

  3. Petra Kvitova: (5 – 4)

  4. Caroline Wozniacki: (1 – 2)

  5. Ana Ivanovic: (13 – 4)

  6. Ekaterina Makarova: (4 – 4)

  7. Agnieszka Radwańska: (9 – 4)

  8. Carla Suarez Navarro: (16 – 5)

2015: meciuri jucate/turnee câştigate

  1. Maria Sharapova: 15 – 3 (Brisbane – WTA Premier)

  2. Simona Halep: 23 – 2 (Shenzhen – WTA International, Dubai – WTA Premier 5, Indian Wells – WTA Premier Mandatory)

  3. Petra Kvitova: 11 – 4 (Sydney – WTA Premier)

  4. Caroline Wozniacki: 17 – 7 (Kuala Lumpur – WTA International)

  5. Ana Ivanovic: 9 – 6

  6. Ekaterina Makarova: 12 – 6

  7. Agnieszka Radwańska: 12 – 7

  8. Carla Suarez Navarro: 21 – 7

Turnee câştigate de alte jucătoare

Andrea Petkovic (Ger) – Anvers (WTA Premier)

Angelique Kerber (Ger) – Charlston (WTA Premier)

Categoriile de turnee în tenisul feminin

Pentru cei mai puţin iniţiaţi, reluăm prezentarea categoriilor de turnee feminine.

  • Grand Slam (4 turnee: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open)

  • WTA Tour Championships (Singapore)

  • WTA Premier Mandatory (4 – Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing)

  • WTA Premier 5 (5 – Dubai, Roma, Toronto, Cincinnati, Wuhan)

  • WTA Premier (12 turnee)

  • WTA International (31 turnee)

Sub acest nivel mai sunt turneele din categoria ITF, care sunt de 3 categorii, în funcţie de premiile totale puse în joc de organizatori: 50.000, 25.000 şi 10.000

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.