Simple note despre Justiție

1. Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să fie alcătuit în majoritate din membri ai societăţii civile, nu din magistraţi.

2.Adevărata societate civilă trebuie să fie alcătuită din voluntari dezinteresaţi, nesalarizaţi – esenţa activismului social este generozitatea, lupta pentru idei, şi nu pentru bani sau putere.

3. Judecătorii care se arată solidari cu procurorii, fie şi numai declarativ, trebuie daţi afară urgent. Nu au înţeles nimic nici din rolul lor, nici din independenţa justiţiei, nu au înţeles nici măcar ce este aceea justiţie.

4. Pentru răspunderea magistraţilor nu e nevoie de nicio lege specială: există coduri – penal, civil etc. -, există legi, instanţe şi judecători. Foarte simplu, cel interesat, lezat, poate face o plângere penală sau/şi o cerere în civil. Un judecător va judeca şi va da soluţia.

5. De ce judecătorii şi procurorii fug de presă ca de bombe? Şedinţele de judecată ar trebui să fie filmate în direct. Îi deranjează pe juzi prezenţa aparatului şi a operatorului? Înseamnă că nu au calităţile necesare pentru a rezista la stresul funcţiei.

6. Lupta anticorupţie e un concept greşit, belicos, ca lupta de clasă din vremuri nu de mult apuse. Am scris asta în mai multe locuri şi momente. Acest concept a fost susţinut şi dezvoltat şi de jurnalistul Ion Cristoiu. Dacă maestrul nu a preluat acest concept de la mine, înseamnă că l-am gândit independent amândoi, deci e cu atât mai valabil.

7. Dar care e soluţia, adică remediul corupţiei? Nu există soluţie „post“. Degeaba fugăreşti, încătuşezi şi condamni după un an sau 10 ani, când rodul corupţiei este de mult păpat. Soluţia corupţiei este a priori: transparenţa tuturor actelor şi faptelor care implică bani publici, accesul deşănţat al presei, deci/şi al cetăţeanului, oriunde se manevrează şi contractează bani publici.

8. Cât priveşte independenţa justiţiei – o altă frază de dânșii inventată. Cât timp conducătorii din justiţie sunt desemnaţi prin legi, manevre şi negocieri politice, totul va fi o vrăjeală politicianistă. Singura soluţie reală pentru asigurarea independenţei justiţiei este ALEGEREA preşedinţilor de instanţe şi a primilor procurori de către colectivele respective. Valabil şi pentru directorii de şcoli şi conducătorii din multe alte instituţii.

Jud. Gh. Moroșanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.