Sindicaliști din sănătate: „O înșelătorie”

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune planului Guvernului de a muta contribuțiile de la angajator la angajat, chemând salariații din Sănătate să i se alăture în acțiuni de protest.

„Constatând că mutarea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului este o înșelătorie la adresa salariaților din sectorul bugetar, Guvernul intenționând să-i păcălească cu o falsă creștere salarială, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță opoziția față de această măsură, invitând salariații din Sănătate să i se alăture la acțiunile de protest pe această temă”, se arată într-un comunicat al organizației.

Federația menționează că primul pas al acestor acțiuni îl constituie Petiția publică inițiată împotriva acestei măsuri, ce poate fi găsită la adresa http://solidaritatea-sanitara.ro/impozite/, ea constituind o formă de pregătire a altor forme de protest.

„Denunțăm astfel public intenția ascunsă a Guvernului de „a fura” creșterea salariilor cu 25% (anunțată pentru 1 ianuarie 2018): după ce această creștere a fost aprobată prin art. 38, alin. 3, lit. a) din legea nr. 153/2017, Guvernul intenționează să o anuleze prin intermediul proiectului de act normativ ce vizează transferul contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului. A prezenta ca o creștere salarială mutare contribuțiilor angajatorului în salariul brut, adică a crește salariul brut fără a crește salariul net, în condițiile în care anunți această măsură ca fiind o creștere salarială este o înșelătorie”, transmit sindicaliștii.

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că a avertizat salariații încă din timpul discuțiilor la legea salarizării asupra acestui pericol, solicitând Parlamentului prevenirea lui printr-o prevedere expresă a legii salarizării.

„Precizăm că în această perioadă se negociază Contractul colectiv de muncă la nivel de sectorul bugetar Sănătate, acțiune care oferă posibilitatea unei greve legale. Reamintim guvernanților pe această cale că există deja mai multe nemulțumiri legate de drepturile pe care salariații riscă să le piardă, un număr semnificativ de angajați exprimându-și deja disponibilitatea de a ne sprijini prin intermediul unor forme de protest. De asemenea, nemulțumirea salariaților este accentuată de poziția Guvernului pe tema elaborării unui nou Regulament de sporuri, ce riscă să conducă la semnificative pierderi salariale, existând intenția clară a participării la proteste pe această temă”, se spune în comunicat.

De asemenea, Federația menționează că ansamblul acestor acțiuni de protest, care a adunat deja un număr de peste 11.000 de semnături, arată existența unui grad semnificativ de nemulțumire a angajaților din Sănătate față de o serie de măsuri ale Guvernului, acesta riscând să ia forma unui protest ce ar putea bloca întregul sistem public de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.