Sindicaliștii Cartel Alfa, protest în Capitală

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” au anunțat că vor continua seria de proteste, în urma mai multor decizii ale Guvernului, aceștia urmând să picheteze, miercuri dimineața, în Piața Victoriei, au anunțat sindicaliștii, într-o conferință de presă.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, țara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marți, Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinței de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.

Liderul sindicatului polițiștilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 și vor ajunge la nivelul din 2009.
„Avem nemulțumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, și Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuții vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem niște particularități în această lege și mă refer la articolul 25, cu acele plafoane. Această lege, în siste,mul de apărare și sigurnață publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituțional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, polițiștii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009”, a spus președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a organizat, marți, o conferința de presă în cadrul căreia au fost prezentate detalii privind acțiunile de protest desfășurate în această perioadă, precum și detalii organizatorice privind mitingul din București de miercuri.

Acțiunile de protest au început în 11 septembrie și au fost organizate în mai multe orașe din țară.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecințele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii). Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători, iar transferul integral al contribuțiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, susțin sindicaliștii.

De asemenea, sursa citată atrage atenția și cu privire efectele negative ale modificării legislației dialogului social din 2011 prin desființarea negocierii colective la nivel superior și restrângerea dreptului la acțiune colectivă au condus la accentuarea inegalităților sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.

„Astfel, în cei șapte ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă. Efectele sunt vizibile și au stârnit îngrijorarea instituțiilor internaționale, precum Organizația Internațională a Muncii sau Comisia Europeană”, conform „Cartel Alfa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.