Sindicaliștii din Administrație, avertisment pentru Iohannis

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Legea care prevede o creşterea salarială de 10%, aprobată de Parlament, ameninţând că în caz contrar programul de lucru în administraţia publică locală va fi întrerupt zilnic. Federaţia sindicală i-a transmis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui.

Iată scrisoarea sindicaliștilor:

Domnule Președinte,

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (F.N.S.A.) este federație reprezentativă la nivel național pentru sectorul „Administrație publică’’, conform Sentinței Civile nr. 206/D/17 septembrie 2012 a Tribunalului Brasov, are în componența sa sindicate din primării, consilii județene și instituții subordonate acestora, de pe întreg teritoriul țării și însumează aproximativ 40000 de membri de sindicat.
Având în vedere problemele generate de salarizarea deficitară și insuficientă a salariaților din administrația publică locală, lipsa de motivare a acestora și, în consecință, apariția unui exod al profesioniștilor care își desfășoară activitatea în primăriile și consiliile județene din România, FNSA a hotărât, la începutul anului, declanșarea conflictului de muncă la nivel național în sectorul ,,Administrație publică”.
În acest sens, sindicatele afiliate federației noastre au organizat și participat, în data de 20.02.2015, la o primă formă de protest, și anume grevă de avertisment cu întreruperea programului în intervalul orar 10-1030. A urmat, în data de 30.04.2015, greva generală de o zi, la care au participat 32000 de salariați din 20 de consilii județene, 30 de municipii, 50 de orașe și 2800 primării de comune.
Spre surprinderea noastră, după aceste acțiuni de protest, toate categoriile de personal care își desfășoară activitatea în sectorul bugetar au beneficiat de majorări salariale semnificative, în unele cazuri de până la 70%, cu excepția salariaților din administrația publică locală!
În aceste condiții, FNSA a demarat acțiunea pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale în administrația publică locală, ca urmare a faptului că salariații din primării, consilii județene și instituțiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul țării sunt cei mai slab plătiți salariați din sectorul bugetar, peste 50% dintre aceștia având salariul sub 1200 lei/lună.
Prin apariția O.U.G nr. 41/2015 – pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare – s-a dat posibilitatea instituțiilor din administrația publică locală din România de a aplica prevederile O.U.G. nr.27/2015 – pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice și pentru stabilirea unor măsuri bugetare – ceea ce presupune o creștere salarială de 12% pentru salariații din primării și consilii județene. Această majorare este însă semnificativ inferioară celei acordate altor categorii de bugetari, cu atât mai mult cu cât, așa cum menționam, angajații din administrația publică locala sunt cei mai slab plătiți dintre bugetari, ca să nu mai vorbim despre discriminările și diferențele salariale dintre administrația centrală și cea locală.
În consecință, creșterea de 10%, prevăzută de O.U.G. 35/2015 – pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, ar fi dovada că Statul Român tratează în mod responsabil salariații din sectorul bugetar.
Vă adresăm pe această cale, Domnule Președinte, rugămintea de a promulga Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 35/2015, ce prevede o creștere salarială de 10% pentru administrația publică locala din România, venind astfel în sprijinul salariaților din acest sector de activitate.
În caz contrar FNSA, va trece la organizarea următoarei forme de protest, și anume încetarea programul de lucru, în fiecare zi, timp de două ore, pe termen nelimitat, începând din momentul nepromulgării actului normativ menționat mai sus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.