×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:48
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Sindromul Cathedral Plaza
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Bucureștiul se schimbă din rău în mai rău. De parcă nu ar fi de ajuns transformarea celei mai celebre străzi, Calea Victoriei, într-un fel de pistă de încercări și agrement pentru iluzoriile mase largi populare, devine strivitoare arhitectonica. Cine dă avizele de construcții în Capitală ar trebui trimis acasă, dacă nu cumva spre instituții ale interviului punctual. Turiștii străini, trecuți de vârsta aventurii, par, în București, prinși în șocul civilizațiilor și derutei. Dintotdeauna, Bucureștiul, de la fondarea sa, a stat sub semnul diferențelor năucitoare într-un areal de numai câteva sute de pași. Noile palate par aduse direct din antologiile kitschului și oferite drept rețetă pentru desfigurarea întregului urbanism. Nu știu cum văd arhitecții situația Bucureștiului, în condițiile în care nicio voce nu se ridică de pe planșele unde se concep aceste aberații.

Cei care au ridiculizat Casa Poporului, propunând demolarea, și zecile de clădiri aduse de un spirit al răului în București, au orbit în fața „direcției“ noi de acum. Atracția pare în continuare clădirea administrativă care a invadat în interbelic Italia, în perioada lui Mussolini. Cu toate eforturile italienilor, acestea nu au dispărut în totalitate și nici nu au putut fi supuse unor transformări totale. Bucureștiul are în componența sa tot mai multe clădiri fără fond identitar și cultural minim, inclusiv printre proprietățile oamenilor cu dare de mână. Arhitecții români cu acces la contracte sau firmele de profil sunt implicate într-o teribilă distrugere a identității Capitalei. Avem în oglindă un oraș care nici măcar nu a reușit să-și vindece rănile, inclusiv urmele gloanțelor. În Piața Dorobanți, o impunătoare clădire depune mărturie după aproape trei decenii a ceea ce a fost, este și dorește să fie administrația noastră publică. Administrația nu face minime eforturi de conturare a spațiului public, pe care îl confundă cu poligoanele militare.

Despre nevoia proiectelor imediate ale parcărilor publice nimeni nu scoate o vorbă, deși ar fi investiții rentabile pentru cei implicați în proiecte europene sau fonduri private plimbate dintr-o bancă în alta. Urgențele Bucureștiului nu mai sunt văzute de nimeni, presiunile pe administrație fiind zero. Nici măcar marcajele carosabilului pentru a preîntâmpina haosul stradal, ajuns lege, nu intră în discuție. Străzile au devenit proprietatea unor inși realmente periculoși, care ar putea fi înlocuiți cu disciplina liniei și a unui contor, extrem de simplu, în avantajul bugetului și a cetățeanului. Însă păstrarea acestor rețele infracționale care au în mod tacit la dispoziție străzile constituie o evidentă afacere cu oficialitățile. Fără o centură rutieră, Bucureștiul este străbătut, de la nord la sud, de toți cei care vor să ajungă spre frontiera sudică, străzile fiind mai aglomerate decât cele mai faimoase autostrăzi, zi și noapte.

Cei care au dat aviz pentru ridicarea Cathedralei Plaza, unii situându-se astăzi nemulțumiți, sunt parte a unei lumi asemănătoare situației României. Bildingul Cathedral Plaza, din preajma Catedralei „Sf. Iosif“, va trebui fără dubiu să dispară din peisaj, printr-o lecție de veritabilă urbanistică și legalitate. Cei care trag de timp, sperând în minunea de a păstra pe verticală monstrul arhitectonic, dau în continuare avize pentru alte imobile similare, pentru că nimeni încă nu și-a asumat delimitarea de asemenea proiecte. Nimeni nu i-a demis pe cei care au dat aceste avize. La doi pași de Cathedral Plaza, pe strada George Enescu, se înalță alte cazemate de beton armat care răpesc Bucureștiului ultima posibilitate de a-și regăsi identitatea.

Nenumăratele tertipuri juridice, în esență stupide și ilegale, tipice legislației noastre interpretate după cum decide mediul mafiot, cu asistența instanțelor corupte, prin care Cathedral Plaza rămâne un memorial al compromiterii tuturor, reprezintă însă nivelul administrației Primăriei Bucureștiului. Cathedral Plaza este un simptom. Demolarea uriașului ansamblu de fiare contorsionate și sticlă poate afecta mai puțin siguranța zonei în egală măsură cu păstrarea, fiind operată de specialiști cu utilaje specifice. Adevăratul pericol este păstrarea monstrului arhitectonic, iar acest fapt trebuie înțeles în adevărul lui.

Ioan VieruPublicat Miercuri, 17 mai 2017
3571
 | 47
 | 14
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Traila
0
Observatii juste in acest articol. Mai ales cea privind mutilarea Caii Victoriei. Cum a fost posibil sa se construiasca piste de biciclete pe o strada atat de ingusta? Legat de circulatia auto din oras toti ne dam seama ca trebuie luata o masura radicala. Si aceasta nu poate fi decat aceea a stabilirii zilelor in care sa circule numai autoturismele cu numar cu sot si zilele in care sa circule numai autoturismele cu numar fara sot. Aceasta masura a fost luata cu timp in urma de Germania, Franta,Italia. Aceasta masura este obligatorie pentru a decongestiona orasul si a reduce poluarea. Sa speram ca Doamna Primar va afla de aceasta propunere si o va pune in practica spre binele bucurestenilor .
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Valahu
+4
Domnul Robu este spagar ? A semnat, a fost de acord iar apoi cand nu i-au mai dat in plus si-a retras acordul . Treaba-i asta ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Valahu
+7
Os de ardelean ... ! Ein mann, ein wort ... ! Sanky ... ! O secătură în ... robă ....
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
ce atata scandal?
-2
ce atata scandal doar pt ca e greco-catolica biserica? pe baza acestui rationament ar trebui demolate zeci de blocuri care sufoca bisericile ortodoxe
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
hareton ironcastle @ ce atata scandal?
+4
nu e greco -catolica
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Nicu Olahus @ ce atata scandal?
+1
Este Catedrala Catolica nea ! Ce mai mare din Romania. Culmea este insa ca blocul Cathedral Platza o pune, pe bune, in valoare iar dl. Robu si-a dat accordul. In scris.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
QX
-1
Daca lege e tocmeala, atunci faradelegea va fi singura optiune pentru toti cetatenii (nu numai a infiptilor pe la diferite butoane) , atunci va fi democratie deplina - fiecare pe cont propriu.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
??????
+2
Considerați că ați exprimat o opinie documentată sau o opțiune personală ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+8
Domnule Vieru , este dureros de adevărat ce spuneți , și o faceți într-o manieră mai mult decît decentă ... ! Dar ... , ascultați ce vă spune o persoană care trăiește departe de mizeriile dămbovițene și prețuiește orice act de bun simț , de sănătate mintală ... , nu riscați ca angrenîndu-vă în campania de denigrare a A3 și trustului Intact prin paratrăznetul Gabi Firea să anulați valul de apreciere a moralității și al valorii scriitoricești pe care am elogiat-o ori de cîte ori am avut prilejul ... ! Deloc nu este o coincidență între subiectul propus de dv. și momentul declanșării atacului asupra primăriței Firea de către persoane ce se dau oameni de presă și au închiriat spațiu publicistic la Cotidianul ... ! E timp să reflectați asupra acestui aspect strict personal cu efecte nebănuite de către dv. ... ! Păcat ... ! Dar , Dă Doamne să nu am dreptate ...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Emile
+3
Curios că singura clădire monstruoasă care trebuie demolată este bildingul Cathedral Plaza, din preajma Catedralei „Sf. Iosif“! Dacă mergi în occident sau Canada sunt nenumărate biserici catolice, protestante , anglicane etc... înconjurate clădiri foarte înalte cu care conviețuiesc bine merci. E plin Bucureștiul de Biserici ortodoxe sufocate sau mutate în spatele blocurilor. Nu este pentru nimeni o problemă națională sau de stres urbanistic bucureștean demolarea acestor clădiri, pentru a fie scoase la lumină. Ce circ și proteste ar genera un asemenea demers de demolare a unui bilding din preajma unei biserici ortodoxe legată de istoria neamului românesc, motivat pe ce dă Primăria capitalei banii! Consider că demolarea Cathedral Plaza este o falsă problemă care nu ar îmbunătăți cu nimic identitatea capitalei României.
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Emile
+11
Cred că Bădiță nu suportă Cathedral Plaza ...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
rappaport comissiona-prepurgel @ Emile
+3
Bisericile (ortodoxe ) au ajuns asa datorita lui nea Nicu ! Da cand aberatiile lui nea Nicu au ajuns isvor nesecat de legitimitate ???
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-7
FARA COMENTARII DAR PREA TARZIU !!!!!!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ SOBOLANU
+1
Băi Șobi , da adînc le mai cugeți ... ! Tocmai din fundul sufletului ca Rgele Mihai ... !
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 28 minute
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad
Publicat acum 7 ore şi 17 minute
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 9 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 37 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 8 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 45 minute