Sindromul hemolitic uremic a produs 22 de morţi în 2015

Tragedia celor trei copii cu sindrom hemolitic uremic care au murit anul acesta şi care a provocat un imens scandal scoate la suprafaţă o realitate şi mai îngrozitoare. Nimeni nu a suflat o vorbă despre numărul deceselor petrecute în anul trecut.

Informaţiile din banca de date a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, prelucrate de Şcoala de Sănătate Publică şi intrate în posesia cotidianul.ro, arată că anul trecut au murit nu mai puţin de 22 de copii diagnosticaţi cu acelaşi sindrom.

Astfel, în 2015 au fost raportate 68 de cazuri de copii cu sindrom hemolitic uremic ca diagnostic principal, dintre care 3 au murit. Alte 491 de cazuri de copii cu acelasi sindrom, ca diagnostic secundar, s-au înregistrat, dintre care 19 au decedat.

Toate cazurile de sindrom hemolitic uremic raportate anul trecut erau la copii cu vârstă mai mică sau egală cu 5 ani împliniţi la data internării.

Aceeaşi statistică sumbră arată că anul trecut au fost raportate zeci de mii de îmbolnăviri pentru care este făcută responsabila bacteria E.coli. Au fost 35.519 cazuri cu E.coli indicată drept cauză a unor boli înregistrate în banca de date a CNAS.

Datele obţinute de Şcoala de Sănătate Publică pe baza filtrării bazei de date a CNAS ne arată o cifră impresionantă, necunoscută opiniei publice. Dacă luăm în calcul şi celelalte cazuri de îmbolnăviri pe bază de bacterii din aceeaşi familie, rezultă un număr uriaş de îmbolnăviri ce pot avea o cauză mai ales în nerespectarea igienei la copii mici.

Medicii au și avertizat de altfel asupra acestui lucru.

Indicând drept cauză a îmbolnăvirii a doi bebeluși cu sindrom hemolitic uremic supa cu carne fiartă și sarmalele, medicul Mihaela Bălgrădean, șefa secției Pediatrie din cadrul Spitalului Marie Curie, declara luna trecută: „Noi vedem cum termometrul abia scos din poponeț este dat copilului, cum părintele îi dă copilului telefonul mobil să se joace cu el. Și părinților nu li se pare nimic anormal. Ne-am dat sema că sursa se află mult mai aproape și constă în nerespectarea regulilor elementare de igienă, de hrană. Și voi spune toate acestea public, pentru că noi ne străduim să-i salvăm, presa îi caută pe medici, toată lumea caută surse și cauze”.

Ministerul Sănătăţii arăta într-o informare făcută în luna februarie a acestui an că bacteria E. coli este una dintre cele mai larg răspândite în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi al animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare. Prezenţa acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia şi trebuie evitat consumul pentru băut şi prepararea hranei, preciza ministerul.

Bacteria poate conduce la sindromul hemolitic uremic.

Tina Răuț, Cornel Nistorescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.