Sinuciderea demografică a Europei

În ciuda eforturilor guvernului japonez de a ridica rata natalităţii, lucrurile nu se îndreaptă în direcţia dorită. Potrivit Japan Times, 70% dintre bărbaţii japonezi cu vârste între 18 şi 34 de ani sunt necăsătoriţi, iar 60% dintre femeile din acest segment de vârstă sunt necăsătorite. Mai mult, 42% dintre bărbaţi şi 44,2% dintre femei au spus că sunt virgini.

Potrivit The Independent, guvernul condus de Shinzo Abe doreşte să ridice rata fertilităţii în Japonia de la 1,4 la 1,8, oferind servicii mai bune pentru îngrijirea copiilor.

Japonia este ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume şi cu una dintre cele mai reduse natalităţi.

De fapt, Japonia a fost ţara cu cea mai redusă natalitate până în momentul în care această poziţie a fost ocupată de Germania. Cel mai îngrijorător este că fenomenul care afectează Japonia a ajuns ca în Europa să se manifeste în aproape toate ţările UE şi cu precădere în cele din Est. Europa de Est se confruntă în acest moment cu cel mai mare declin al populaţiei din istoria modernă, scrie Financial Times.

Statisticile Eurostat arată că în 2015 numărul deceselor a depăşit numărul naşterilor (5,2 milioane, fata de 5,1 milioane), pentru primata dată din 1961, momentul din care Eurostat face aceste studii.

În 2015, Portugalia a înregistrat a doua cea mai mică rată a natalităţii din UE, cu 8,3 nasteri la mia de locuitori şi cu un spor natural negativ, de -2,2 la mie. Italia ocupa ultima poziţie, ajungând în 2015 la 485.000 de naşteri, cel mai mic număr de copii înregistrat de la apariţia Italiei moderne, în 1861.

Fertilitatea nu a scăzut doar în ţările care au probleme economice, cum este cazul Greciei, ci şi în ţările europene care au reuşit să treacă fără mari convulsii peste criza economică, spre exemplu Norvegia.

Şi nu doar statisticile sunt cele care indică această tendinţă îngrijorătoare. Strategiile de afaceri sunt poate un indiciu şi mai bun. Procter&Gample a anuntat că în strategia sa pentru America se va axa tot mai mult pe producţia de absorbate pentru adulţi şi nu pentru copii.

În ciuda acestor statistici, populaţia UE a crescut cu circa doua milioane de locuitori în ultimul an, iar cauza este creşterea numarului imigranţilor.

The Telegraph îl cita la inceputul lunii iunie 2016 pe fostul rabin şef al Commonwealth-ului, lordul Jonathan Sacks, spunând că civilizaţia occidentală este pe punctul de a se prăbuşi precum Imperiul Roman, deoarece generaţia tânără nu-şi mai asumă responsabilitatea de a aduce pe lume copii, pentru că depinde de datorii, pentru că nu mai valorizează unitatea familiei şi pentru ca a apărut o prăpastie între bogaţi şi săraci. “Vechii romani erau prea preocupaţi să se bucure de prezent şi astfel nu au făcut sacrificiile necesare pentru a clădi viitorul… toti istoricii civilizaţiei spun acest lucru”.

Nici piaţa şi nici statele nu vor găsi o soluţie pentru a opri prăbuşirea ratei natalităţii în întreaga Europă, spunea lordul Sacks. Aceasta a dus, în opinia sa, la “nivelul fara precedent al imigraţiei, văzut ca singura modalitate prin care Vestul îşi poate susţine nivelul populaţiei”. Însă, arăta rabinul şef, peste tot s-a înregistrat un “eşec sistemic” în integrarea noilor sosiţi în lumea vestică. Pe lânga această problemă a integrarii, lordul Sacks vorbeşte şi despre pericolul cu care se confruntă “memoria naţională” şi identitatea culturală, pentru că în era digitală oamenii acordă o atenţie mult mai redusă şi au cunostinte mult prea sumare de istorie.

“Peste doar o generaţie, Europa va fi de nerecunoscut”, se arată într-un artcol al jurnalistului italian Gioulio Meotti publicat de Gatestone Institute.”Europenii se pare că simt acum că identitatea civilizaţiei lor este ameninţată în primul rând de un libertarianism frivol, o ideologie care sub masca libertăţii doreşte să rupă roate legăturile care unesc familia, munca, istoria, religia, limba, naţiunea şi libertatea individului. (…) Sinuciderea demografică nu doar că se întâmplă, dar ea pare să fie dorita. Burghezia europeană xenofilă care controleaza acum politica şi presa pare impregnată cu un snobism şi un masochism rasial. S-au întors împotriva propriei lor culturi iudeo-creştine şi au combinat-o cu o viziune romanţată halucinantă a valorilor altor culturi. Tristul paradox este că europenii importă acum un mare numar de tineri pentru a compensa acest stil de viaţă pe care l-au ales”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.