Sistemul de la Bruxelles va impune guvernul de la Atena

Liderul Coaliţiei Stângii Radicale din Grecia, Alexis Tsipras, a renunţat la misiunea de a forma un guvern anti-austeritate la Atena. Preşedintele elen i-a încredinţat acest mandat liderului socialiştilor din PASOK, Evangelos Venizelos, fostul ministru de Finanţe de numele căruia se leagă cele mai dure măsuri de austeritate.

Intervievată de Liberation, Rena Dourou, purtătoarea de cuvânt a SYRIZA, aminteşte că, în cazul în care nici PASOK nu reuşeşte formarea unui guvern, preşedintele îi va chema pe toţi liderii partidelor care au acces în parlament pentru a forma un guvern de uniune naţionala. Dacă şi acest demers eşuează, se vor organiza alegeri anticipate. Analiştii greci estimează că acestea vor putea avea loc pe 17 iunie.

Dar, spune Rena Dourou, “trebuie să luăm în considerare presiunile puternice făcute de establishmentul european, ca şi cele făcute de marile partide, PASOK şi Noua Democraţie, cărora le este teamă să mai fie sancţionaţi de către electorat. Ele vor face totul pentru a forma un “guvern de uniune naţională” pentru a evita să urmeze mesajul alegătorilor: nu mai vrem politică de austeritate. Cetăţenii pot trimite acest mesaj într-un mod mult mai clar la alegerile din iunie”.

Stânga radicală apreciază că legea electorală din Grecia este nedreaptă, favorizând partidul de pe prima poziţie (Noua Democraţie) indieferent de procentul pe care l-a obţinut. “Din cauza unei legi electorale nedemocratice care acordă o primă arbitrară de 50 de mandate primului partid, nu am reuşit să formăm un guvern care ar fi anulat măsurile de scădere a pensiilor şi salariilor”, spune Dourou.

“Denunţăm memorandumul semnat de PASOK şi Noua Democraţie şi cerem un audit pentru a nu mai plăti o datorie nelegitimă, iar apoi un moratoriu asupra plăţii restului datoriei, în funcţie de nivelul creşterii economice, asa cum a făcut Germania după Al Doilea Război Mondial. Apoi dorim să ne restructurăm economia punând accent pe redistribuirea bogăţiilor şi punându-i să plăpteasca pe cei care nu au făcut-o niciodată-armatori, marii afacerişti-, naţionalizând indirect băncile prin recapitalizare şi protejându-i pe cei slabi (şomerii pe termen lung, pensionarii şi mamele singure)”, spune Dourou.

Armatorii greci deţin peste 25% din flota mondială de petroliere.

Programul SYRIZA nu prevede părăsirea zonei euro, ci renunţarea la un euro puternic, aşa cum îl doreşte Banca Centrală Europeană, Germania şi Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.