Situație de neimaginat până acum doi ani pe piața gazelor

Prețul gazelor de import au devenit mai mici decât cele din producția internă, situație de neimaginat până acum doi ani de zile, când gazele rusești costau chiar de trei ori mai mult decât hidrocarburile produse în România de Petrom și Romgaz. Conform vicepreședintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Emil Calotă, importurile au fost aproape de zero în primele luni ale anului acesta, însă au început să crească în ultimul timp pentru că gazele din venite de afară, în special din Rusia, au preţuri mai mici decât cele din producţia internă.

”El (importul de gaze, n.r.) de fapt acum s-a resuscitat, pentru că au apărut oferte mai bune comercial de gaze de import”, a spus Calotă, într-o conferință pe teme de specialitate. Preţul pe piaţă spot cu livrare vineri este de aproximativ 58 de lei /MWh, pe bursă de gaze de la Baumgarten, Austria, în timp ce consumatorul casnic din România are un preţ reglementat de 60 de lei / MWh. În plus, producătorii interni de gaze naturale plătesc o suprataxa calculată la un preţ de minimum 72 de lei /MWh, conform legislaţiei în vigoare, ceea ce practic îi împiedică pe aceştia să vândă consumatorilor non-casnici la preţuri sub această valoare, de 72 lei/MWh.

”Am anticipat încă din primăvară că evoluţia acestor preţuri va urma întârzierea normală de circa şase luni evoluţia cotaţiilor pieţei de ţiţei, scădere. Avem informaţii de natură comercială, dar confidenţiale, vizavi de contractarea unor cantităţi de gaze de import până la sfârşitul trimestrului întâi 2017. Ele spun că preţul gazului de import va fi competitiv sau, cum e în prezent, chiar mai scăzut decât preţul reglementat, chiar dacă statul român a îngheţat preţul de achiziţie în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017 la 60 de lei pe MWh”, a spus Calotă. Consumatorii casnici din România puteau plăti gazul și mai mult de la 1 iulie, dar Guvernul a înghțat calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie din producţia internă a până la 31 martie 2017, astfel că prețul rămâne la nivelul de 60 lei/MWh. Calendarul de liberalizare aprobat în vara anului trecut prevedea ca interval de renunţare la preţurile reglementate perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021. Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței.

Ministerul Energiei a solicitat din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei un studiu privind evoluția prețurilor incidente sectorului românesc al gaselor naturale, iar în urma analizei primite s-a constat necesitatea reevaluării prețurilor din producția internă cuprinse în graficul HG nr. 488/2015.

Astfel, noul act normativ aprobat a avut la bază următoarele considerente:

• în prezent, prețul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei este de 60 lei/MWh, iar – conform informațiilor furnizate de ANRE – în cazul în care acest preț ar crește la 66 lei/MWh, există riscul major ca acest preț să fie mai mare decât prețurile de import și majoritatea cotațiilor de preț de pe principalele hub-ri apropiate ca relevanță pentru piața românească.

• necesitatea unei abordări prudente din partea autorităților publice, astfel încât scopul declarat și unanim acceptat prin însăși legislația primară, și anume susținerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârșit.

• se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial dar şi datorită programelor de eficienţă energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici şi non-casnici;

• s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piaţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile;

• procesul de dereglementare pentru consumatorii casnici este prevăzut a fi realizat până la data de 30 iunie 2021, conform prevederilor stipulate de Legea energiei electrice și a gazelor naturale;

• gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, în ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație. În a doua jumătate a acestui an, prețul gazelor venit din import, în special din Rusia, va fi mai scăzut decât cel din producția internă ca urmare a diminuării prețurilor la nivel mondial, aflate în strânsă legătură cu evoluția cotațiilor țițeiului, a declarat recent Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. ”Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a spus Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Potrivit acestuia, scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. În trecut, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când preţurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.