Situaţie delicată la Kiev: dosarul „Ucraina” pasat de la Washington la Moscova, via Berlin

Întâlnirea dintre preşedinţii Ucrainei şi Federaţiei Ruse la Minsk nu poate duce la o încetare a conflictului din Donbass, susţine la unison presa occidentală. Mai mult, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ar fi participat la această întrevedere cu Vladimir Putin doar pentru a-i face pe plac cancelarului Angela Merkel.

În fapt, cheia soluţionării conflictului din Ucraina se află în mâinile lui Vladimir Putin şi Angelei Merkel. The Wall Street Journal scrie ca administraţia Obama, tot mai preocupată de situaţia instabilă din Orientul Mijlociu, a cedat dosarul ucrainean Germaniei, iar cine crede că o înţelegere ruso-germană poate duce la încetarea tensiunilor în Europa înseamnă că nu înţelege nimic din lecţiile istoriei.

În lipsa unei susţineri americane puternice, de care au avut parte în prima parte a conflictului din estul ţării, liderii de la Kiev s-au prezentat la Minsk în faţa lui Putin pe o poziţie şubrezită grav de vizita Angelei Merkel în Ucraina şi declaraţiile ce au urmat pe 24 august, declaraţii care susţin clar pozitia Rusiei în privinţa Ucrainei şi cer încetarea rapidă a focului în estul tarii, aşa cum îşi doreşte şi preşedintele Putin.

În cadrul unui interviu pentru ARD, Merkel a declarat cât se poate de clar că aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă, a menţionat “descentralizarea” Ucrainei şi relaţiile comerciale cu Rusia printre elementele ce pot duce la rezolvarea crizei din Ucraina. Merkel a mai pomenit că UE nu se va opune dacă Ucraina va dori să se îndrepte catre Uniunea Eurasiatica a lui Vladimir Putin, că Germania doreşte să aibă bune relaţii comerciale cu Rusia şi că ea, cancelarul Germaniei, înţelege că pentru Rusia comerţul trece dincolo de graniţa politicului şi capătă o importanţă psihologică.

Cu o zi înainte, la Kiev, după întâlnirea cu Merkel, preşedintele Poroşenko a ieşit în faţa camerelor de luat vederi pentru a declara că poporul Ucrainean a făcut alegerea europeană şi că ţara are un acord de liber schimb cu UE, dar că Bruxelles-ul nu va avea nimic împotriva unei forme de asociere cu Rusia, după încetarea conflictului. Ce nu a mai declarat Poroşenko este că acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător semnat cu UE nu a fost încă ratificat în statele membre ale Uniunii şi că aceasta poate fi o nouă pârghie de şantaj pe care Germania să o poată folosi pentru a obţine o soluţionare a conflictului favorabilă în primul rând Berlinului şi Moscovei.

Cu alte cuvinte, Angela Merkel a primit dosarul ucrainean din mâna Washingtonului pentru a-l înmâna mai departe Moscovei spre o rezolvare în beneficiul Germaniei şi Federaţiei Ruse.

Die Zeit remarca că, în aceste condiţii, situaţia presedintelui Poroşenko şi a forţelor prooccidentale moderate din Ucraina poate deveni disperată. În primul rând, operaţiunea militară împotriva separatiştilor ordonată de Poroşenko a făcut progrese mult prea însemnate în ultimele săptămâni, iar numărul militarilor care şi-au pierdut viata este prea mare pentru ca liderul de la Kiev să poata ordona încetarea focului dorită de Putin si Merkel. Aceasta ar însemna a da apa la moară forţelor ultranaţionaliste din Ucraina, cu ceva mai mult de o lună înaintea alegerilor parlamentare.

În al doilea rând, preşedintele Poroşenko nu poate oferi o autonomie largă regiunii de est a ţării înainte ca forţele Kievului sa se impună militar şi să preaia în mod definitiv controlul. În caz contrar, Donbassul ar rămâne de facto un stat în stat, dominat de forţele separatiste şi de impunitate.

Având în vedere că preşedintele Porosenko nu va putea renunţa la ofensiva armată atât timp cât forţele Ucrainei sunt superioare celor ale separatiştilor, planul B al Moscovei este deschiderea unor noi fronturi în estul Ucrainei, pentru a determina Kievul să renunţe la o campanie militara ce va presupune un număr considerabil de victime şi costuri enorme. Astfel se explică tactica convoaielor umanitare menite să dismuleze pătrunderea tehnicii de luptă ruse în Ucraina, alături de noi combatanţi, precum şi deschiderea noului fronmt din apropierea portului Mariupol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.