Slide-Avram şi corupţie Liiceanu

Liviu Avram a devenit personaj european. Slide-Avram împarte datoriile de jurnalist la Adevărul cu cele de reprezentant al societăţii politice şi, din cînd în cînd, civile. Anul trecut el a fost cel care a contestat alegerile locale la Curtea Constituţională, sfîrşind într-o audiere ridicolă. El şi Dan Tăpălagă au fost artizanii unui scenariu pe baza căruia alegerile locale s-ar fi putut desfăşura în două tururi. Și ar fi sporit reprezentanţilor PNL – PMP şansele ca prin diverse alianţe să cîştige mai multe mandate de primari sau de consilieri. Slide-Avram a fost şi între cei care au participat la simulacrul de consultare a societăţii civile, organizat de ministrul Florin Iordache. El şi Ioana Ene Dogioiu (la Bruxelles ne-a lipsit clanţa nemiloasă a acesteia) erau în primul rînd şi jucau rolul principalilor întrebători şi amplificatori ai societăţii civile. Acum, la Bruxelles, acelaşi Avram a fost vocea României revoltate, nedreptăţite, strîmbe, anti-PSD. I s-au adăugat hiper-patriotul Mălin Bot (dat afară de la România Liberă) şi marile speranţe ale tehnocraţiei româneşti Raluca Prună şi Vlad Voiculescu. Vom reveni şi asupra celorlalţi participanţi ai evenimentului de la Bruxelles, condus pe faţă şi pe dos de neobosita contestatară Monica Macovei, duşman de moarte numai al PSD, dar şi trăgătoare de sfori în favoarea dreptei şi a Cristinei Guseth. Adevărul este că toată această echipă de susţinere a dreptăţii şi justiţiei în România seamănă la faţă ca două picături de apă. Aşa cum Monica Macovei seamănă perfect cu Cristina Guseth, cu Raluca Prună sau Sorin Avram şi Mălin Bot. Din acest punct de vedere, dar şi stilistic, moral, civic şi profesional vorbind, echipa se aseamănă perfect şi poate fi considerată cea mai coerentă orchestră de reclamagii din România.

De unde a apărut acest geniu civic numit Liviu Avram? Jurnalistul uscat şi negruţ din Bacău a făcut parte din echipa ziarului Cotidianul pe vremea în care ea arăta ca o unitate militară constituită de Sorin Ovidiu Vîntu pentru susţinerea lui Traian Băsescu. Pînă în vara anului 2009, redacţia ziarului Cotidianul a fost un soi de fortăreaţă de campanie pro-Băsescu, plătită excepţional din aceleaşi surse băsiste. A fost cea mai „intelectuală“ perioadă a ziarului din întreaga sa istorie, cu Cătălin Avramescu şi Robert Turcescu, cu consulul călător Ioan T. Morar, cu Horia-Roman Patapievici şi Traian Radu Ungureanu, cu mulţi alţii, toţi plătiţi excepţional şi în urma activităţii cărora ziarul a dat faliment, lăsînd în urmă o pierdere de exact 5 milioane de euro.

În acest moment, Liviu Avram combate pe baricadele ziarului Adevărul, alături de Andrei Pleşu şi mulţi alţii.

Poate cineva spune că Monica Macovei sau Liviu Avram au minţit la Bruxelles? O să rîdeţi. Eu zic că nu. Au zis că Liviu Dragnea este condamnat? Este! Treaba lor a fost să umfle această situaţie pînă la isterie, pînă la demenţă, pînă România începe să pută. Liviu Avram şi Monica Macovei, Mălin Bot şi Raluca Prună sunt egali cu Piaţa Victoriei. Discursul lor nu diferă nici un strop de cel al demonstranţilor. Legăturile încă nu sunt lămurite pe deplin. Misterul este altul. De ce nu-i iubeşte lumea pe nici unul? Monica Macovei şi Mălin Bot au un ton de lătrăi. Orice ar spune, ei mai degrabă acuză. Pedepsesc, sfîşie, muşcă. Nu pot vorbi pe sufletele oamenilor, deşi vocea lor metalică nu gustă mierea minciunilor.

De ce nu îşi fac partid? În mod normal, aceşti oameni care spun lucruri dureroase despre ţara lor ar trebui să se unească într-un partid şi să încerce să schimbe ceva. Monica Macovei a făcut un ouşor politic, dar în toate încercările sale de a face pui a clocit degeaba şi a ieşit un dezastru. N-a urmat-o nimeni sau au păşit alături de ea doar oportunişti de ocazie, care au părăsit-o la prima ofertă mai ispititoare.

Aud că oamenii din Piaţa Victoriei îşi fac un partid. S-au arătat şi la Bruxelles, ducînd şi acolo producţia de tip publicitar folosită la greu în Piaţa Victoriei. Minunat! Vor avea o conducere şi vor avea un program. Să-l scrie Monica Macovei, Liviu Avram, Dogioiu şi Bot şi să alerge prin România cu Andreea Pora şi să adune membri. Cu cei 600.000 de demonstranţi înscrişi şi cotizanţi într-un partid (eu le propun să negocieze şi să dea oricît pe titlul #rezist), vor fi o forţă, iar noi, nişte super-curioşi spectatori înmărmuriţi să vedem ce le iese. O lume isterică de dreapta? Un partid mai mult extremist decît unul dedicat românilor? Un soi de USR în care şi secretarele se sfîşie? Să-i văd eu pe Bot, Macovei şi Avram, pe Pora şi pe Prună cum întocmesc un program şi cum îi conving pe români să vină după ei. La vot, nu la cîrciumă la Vama Veche!

La Bruxelles, au făcut cea mai caţaonă şi antiromânească posibilă prestaţie. Dar legală. Doar anticoruptul Liiceanu a minţit grosolan. Spunînd că PSD-ul vrea „să se bucure din averile făcute din furt“, el s-a făcut că nu ştie nimic despre afacerea vieţii sale.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.