Slovacia: puțină anticorupție și multă guvernare

Un premier se întâlnește cu un mare om de afaceri controversat, soția unuia dintre deputații puterii publică înregistrări în care arată că acesta este „un psihopat“ și că sustrage din subsidiile de stat pentru minele de cărbune. Par scene desprinse din viața politică românească, însă ele se întâmplă în Slovacia, o țară în care marți au ieșit în stradă mii de tineri pentru a protesta faţă de corupție.

Dintre statele foste socialiste care au aderat la UE, doar Slovenia și Cehia au salarii medii mai mari decât în Slovacia. Guvernul de la Bratislava, condus de aproape 11 ani de social-democratul Robert Fico, a atras investiții străine mari, în special în domeniul auto: în țară sunt uzine Volkswagen, Peugeot-Citroen, Kia, Jaguar, iar Daimler este pe cale să facă o nouă investiție. Peste 200.000 de slovaci își datorează locul de muncă bine plătit acestor investiții din industria auto. Fără să facă paradă de anticorupție, la finele anului 2016, Slovacia i-a „suflat“ României o investiție de zeci de milioane de euro a firmei de echipamente electrice Minebea.

Legislația slovacă anticoruptie este bună și totul pare însă să se blocheze la procurorul special însărcinat cu cazurile de corupție, Dusan Kovacik, și la șeful Poliției, Tibor Gaspar. Acesta este motivul pentru care tinerii au ieșit în stradă, urmând modelul protestelor din România și al protestelor pro-Soros din Ungaria, după cum scriu agențiile internaționale de presă. Ca și în România, tinerii din stradă sunt susținuți de președinte – Andrej Kiska. Ca și în România, Kiska a câștigat în mod surpinzător alegerile prezidențiale în fața premierului social-democrat Fico.

Protestatarii cer demisia procurorului anticorupție, a șefului Poliției și a ministrului de Interne, pe care îi acuză că mușamalizează dosare în care sunt implicați afaceriști precum Jaroslav Hascak. Acesta deține grupul de investiții Penta, al doilea din Cehia, înființat împreună cu alți patru cehi și slovaci, prieteni din studenția petrecută în URSS și Cehoslovacia. Multă vreme, unul dintre directorii Penta a fost ex-şeful serviciilor secrete din perioada comunistă. Este doar unul dintre motivele pentru care o parte a electoratului consideră că partidul de la guvernare este susținut financiar de oamenii din jurul fostului președinte Vladimir Meciar, cel care a ținut țara departe de UE și NATO. Nici ONG-urile anticorupție nu sunt mai prejos, iar liderul unuia dintre ele este Vladimir Suchodolinski, fost șef al serviciului de informații al armatei – și în serviciile slovace au apărut tabere rivale.

În Slovacia, premierul este ferm în fața presei și a protestatarilor. „Ca premier, vreau să se analizeze legislația anticorupție. Însă cei care vor spune ce e bine și ce e rău nu vor fi nici jurnaliștii, nici liderii opoziției“, a spus Robert Fico. În Slovacia, spre deosebire de România, șefii din justiție, instituțiile de forță și liderii politici (corupți și necorupți deopotrivă) atrag investiții și sprijină companiile slovace, iar rufele murdare nu le spală la Bruxelles, în ședințe de autoflagelare pe teme anticorupție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.