×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum o oră
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 00:29
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Slovacia: puțină anticorupție și multă guvernare
Robert Fico, premierul Slovaciei
Robert Fico, premierul Slovaciei

Un premier se întâlnește cu un mare om de afaceri controversat, soția unuia dintre deputații puterii publică înregistrări în care arată că acesta este „un psihopat“ și că sustrage din subsidiile de stat pentru minele de cărbune. Par scene desprinse din viața politică românească, însă ele se întâmplă în Slovacia, o țară în care marți au ieșit în stradă mii de tineri pentru a protesta faţă de corupție.

Dintre statele foste socialiste care au aderat la UE, doar Slovenia și Cehia au salarii medii mai mari decât în Slovacia. Guvernul de la Bratislava, condus de aproape 11 ani de social-democratul Robert Fico, a atras investiții străine mari, în special în domeniul auto: în țară sunt uzine Volkswagen, Peugeot-Citroen, Kia, Jaguar, iar Daimler este pe cale să facă o nouă investiție. Peste 200.000 de slovaci își datorează locul de muncă bine plătit acestor investiții din industria auto. Fără să facă paradă de anticorupție, la finele anului 2016, Slovacia i-a „suflat“ României o investiție de zeci de milioane de euro a firmei de echipamente electrice Minebea.

Legislația slovacă anticoruptie este bună și totul pare însă să se blocheze la procurorul special însărcinat cu cazurile de corupție, Dusan Kovacik, și la șeful Poliției, Tibor Gaspar. Acesta este motivul pentru care tinerii au ieșit în stradă, urmând modelul protestelor din România și al protestelor pro-Soros din Ungaria, după cum scriu agențiile internaționale de presă. Ca și în România, tinerii din stradă sunt susținuți de președinte – Andrej Kiska. Ca și în România, Kiska a câștigat în mod surpinzător alegerile prezidențiale în fața premierului social-democrat Fico.

Protestatarii cer demisia procurorului anticorupție, a șefului Poliției și a ministrului de Interne, pe care îi acuză că mușamalizează dosare în care sunt implicați afaceriști precum Jaroslav Hascak. Acesta deține grupul de investiții Penta, al doilea din Cehia, înființat împreună cu alți patru cehi și slovaci, prieteni din studenția petrecută în URSS și Cehoslovacia. Multă vreme, unul dintre directorii Penta a fost ex-şeful serviciilor secrete din perioada comunistă. Este doar unul dintre motivele pentru care o parte a electoratului consideră că partidul de la guvernare este susținut financiar de oamenii din jurul fostului președinte Vladimir Meciar, cel care a ținut țara departe de UE și NATO. Nici ONG-urile anticorupție nu sunt mai prejos, iar liderul unuia dintre ele este Vladimir Suchodolinski, fost șef al serviciului de informații al armatei – și în serviciile slovace au apărut tabere rivale.

În Slovacia, premierul este ferm în fața presei și a protestatarilor. „Ca premier, vreau să se analizeze legislația anticorupție. Însă cei care vor spune ce e bine și ce e rău nu vor fi nici jurnaliștii, nici liderii opoziției“, a spus Robert Fico. În Slovacia, spre deosebire de România, șefii din justiție, instituțiile de forță și liderii politici (corupți și necorupți deopotrivă) atrag investiții și sprijină companiile slovace, iar rufele murdare nu le spală la Bruxelles, în ședințe de autoflagelare pe teme anticorupție.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 20 aprilie 2017
772
 | 7
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nastratin
-4
,, Însă cei care vor spune ce e bine și ce e rău nu vor fi nici jurnaliștii, nici liderii opoziției ''. E tare bre domnu' ! Da' cine ? Pai noi astia , alde procuroru' anticoruptie , seful politiei , ministrul de interne ,... adica noi astia care calarim acum Slovacia si care suntem acuzati de fel de fel de matrapazlacuri ! Cum o sa permitem sa-si bage nasul presa si opozitia in buna guvernare !
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Valahu
+3
Foarte bun articol. Merci Calin !
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
volvol
-18
am inteles, daca-l gratiem pe voiculescu o sa vina editat, editat...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Pasajul Sudului, „terminat” de ochii lumii
Publicat acum 10 ore şi 17 minute
Va pieri industria europeană a cărbunelui?
Publicat acum 6 ore şi 49 minute
Abuzul, între infracțiune și salvare politică
Publicat acum 12 ore şi 11 minute
Halep a învins-o pe Anastasija Sevastova
Publicat acum 15 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 5 ore şi 26 minute