×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:49
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Slugoiul
Eugen Mihăescu
Eugen Mihăescu

Bucuria mi-a fost scurtă… M-am bucurat văzând că societatea civilă și intelectualii s-au mobilizat, în sfârșit, împotriva pretențiilor aberante proferate de iresponsabilul „tovarăș“ aflat la conducerea Institutului pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“ și m-am întristat apoi odată cu publicarea în Cotidianul a așa-zisului program al Academiei Române pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire… Două evenimente care mă duc cu gândul la meteahna pe care a instituit-o pe meleagurile dâmbovițene ceea ce s-a numit în istorie „epoca fanariotă“.

Veniți în 1711 din mahalalele Istanbulului pe post de domnitori în Țările Române, cei care au fost impuși de Înalta Poartă pe tronurile celor două principate au încurajat obiceiul care caracterizează viața publică a României până în ziua de azi. La începutul anilor '70, un artist fotograf, care mi-a fost coleg pe vremuri la Contemporanul, a publicat o imagine care a provocat mare scandal. Mulți s-au întrebat cum de a fost tipărită și cum de i s-a permis să o expună la Sala Dalles. Fotografia înfățișa un bărbat îmbrăcat în costum cu cravată, îngenuncheat în fața unui imens ciolan, și se intitula: „Și dă-ni-l Doamne, mare, cât mai mare!“. Asta, în plin regim comunist, în perioada în care, unii zic, dictatorul Ceaușescu permisese oarece „deschidere“. Despre aceeași meteahnă scria în jurnalul său și René de Weck, diplomatul care a reprezentat Elveția în Sud-Estul Europei și a locuit 12 ani la București între 1933 şi 1945, cea mai nefastă perioadă pentru România contemporană:

„Această țară a cunoscut dintotdeauna o politică de clientelă. Omul care «face carieră» în serviciul statului nu se gândește să «servească» pentru ceva, ci să obțină o funcție lucrativă. El nu se raliază unei idei, ci unui om pe care-l crede capabil să-i sporească averea.

Când patronul său vine la putere, el nu-i va cere acestuia să salveze patria, ci să-i asigure o poziție onorabilă…“

Aceasta este tragedia țării noastre: este condusă de slugoi! Că e vorba de președintele ei, de președinții de partide, de aleșii locali sau de orice funcționar cu putere de decizie, cu toții servesc alt stăpân decât poporul român, decât interesul țării. Cu toții dau socoteală altcuiva aflat la Bruxelles, în ambasadele străine sau în alte capitale. Și fac asta pentru că își doresc un ciolan cât mai mare!

Din cauza aceasta își permite Alexandru Florian, un funcționar al Guvernului, să ceară demolarea statuilor, schimbarea numelui străzilor, pentru că există aleși locali care, din slugărnicie, sunt gata să-i satisfacă orice pretenție. Nu numai că nu opun nicio rezistență, dar se mai duc și să raporteze îndeplinirea „misiunii“ la ambasada unui stat străin. Oare Ambasada Israelului i-a ales pe edilii care au votat la Sectorul 4 schimbarea denumirii Liceului Tehnic „Mircea Vulcănescu“? Au terminat cu repararea străzilor, construirea de parcări, de spații verzi sau mai știu eu ce au promis în campanie electoratului care i-a votat și s-au gândit că ar fi bine să demoleze câte ceva, ca să dea satisfacție, după capul lor, israelienilor?

Despre „tovarășul“ Alexandru Florian – care este păstrat la conducerea Institutului pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“ tot din slugărnicie, deși afectează grav funcția și instituția pe care o reprezintă – am mai scris și nu am chef să mă repet. Reacția societății civile și a intelectualilor împotriva pretențiilor lui mă scutește să îmi mai pierd timpul cu el.

Am ajuns la motivul care mi-a curmat bucuria: minusculul, ca să nu zic măruntul, președinte al Academiei Române, domnul Ionel Valentin Vlad, specialist în holograme. El însuși o hologramă de președinte… După ce a servit cu „cinste“ și devoțiune Partidul Comunist la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele – unde a lucrat cu aprobarea Securității –, a găsit un nou stăpân față de care să-și manifeste întreaga devoțiune… Ca orice slugoi însă, ilustrează o altă fațetă a specimenului. Când slugoiul ajunge în funcție de conducere, pe capră, el se transformă. Cum zice românul: „Țiganul când s-a văzut împărat întâi pe ta-su l-a spânzurat!“. De când s-a văzut cu limuzină și șofer, uitând că a fost ales și nu a moștenit funcția sau a fost numit, domnul Ionel Valentin Vlad conduce Academia Română cu cravașa, ca un vechil pe plantație.

Domnul Ionel Valentin Vlad a dat ordin ca apelul la unitate națională, semnat pe 8 februarie 2017 de majoritatea academicienilor, să fie șters de pe site-ul Academiei Române și acum, în schimb, își face publică, prin toate canalele media, propria creație, această jenantă însăilare numită Programul Academiei Române de Sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Un fel de „program pentru realizarea cincinalului în patru ani și jumătate“, cum îi plăcea lui Ceaușescu să se execute. O decizie luată de capul lui în această perioadă de vacanță. Ultimul prezidiu cunoscut al Academiei Române s-a întrunit pe 29 iunie, cu o zi înaintea Adunării Generale din 30, în care nu s-a pomenit o vorbă despre „mărețul program“…

Dar ce să te miri din partea unuia care a interzis prezidiului și, implicit, Academiei să ia oficial poziție în fața prigoanei pe care a pornit-o Alexandru Florian împotriva intelectualilor români în numele Institutului pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel“! Ce să te aștepți de la unul care tolerează prezența plăcii pe care sunt înscriși academicienii martiri ai sistemului comunist sub o scară, în culoarul care duce la „muzeul“ instituției. De la unul care, în dările de seamă despre activitatea lui ca președinte, consemnează – la capitolul realizări – „frumoasa discuție purtată la dejunul cu ambasadoarea Israelului“…

Programul Academiei Române intitulat pompos de Sărbătorire a Centenarului Marii Uniri e portretul președintelui Academiei Române. E „nici cu carne, nici cu brânză“, ceva care să nu supere pe nimeni și care poate fi bifat că a fost „făcut“…

Trăim o epocă tristă. Parafrazându-l pe Arghezi, trăim într-o lume de îmbogățiți, de samsari, de mercenari, de escroci, în timp ce oamenii umblă tot dezbrăcați, tot flămânzi, în vreme ce se alege iarăși, nebăgând de seamă, o nouă elită a banului celui criminal. Asaltul puroiului e general!

Eugen MihăescuPublicat Luni, 10 iulie 2017
12080
 | 49
 | 34
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
EVA
+2
E vina tuturor ACADEMICIENILOR ROMANI, ca au ales asa un PRESEDINTE al ACADEMIEI. Nu putem gasi si noi ROMANI PATRIOTI, care sa fie propusi in functii cheie in ROMANIA. De ce nu se unesc ei toti cei care IUBESC ROMANIA , sa avem si noi O INSTITUTIE , in care sa CREDEM? Minoritatile au partide pe criterii ETNICE, noi romanii de ce nu putem sa avem? Pai, ei au si in Partidele Romanesti, ca PNL, presedinte de partid UNGUR, in GUVERN, jumatate sant minoritari, cred ca dupa REVOLUTIE, au fost exclusiv MINORITARI. Deci sa avem si noi PARTIDUL ROMANILOR , pt ca al HUNGURILOR , il avem , minoritatile , toate au reprezentanti in PARLAMENTUL ROMANIEI, chiar daca sant 5OO-1000 de persoane, de ce reciproca nu e valabila. Minoritarii romani, au si ei reprezentanti in HUNGARIA, ITALIA, POLONIA, etc.?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
0
Īn vreme ce Elena Ceaușescu a "acuzat" o "lovitură de stat" în 1989, Elena Udrea a zis prin 2012 că ar fi fost "înlăturată" de o "acțiune" asemănătoare ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
-1
Cum considerați că ar fi influențat-o pe doamna Elena Udrea faptul că Elena Ceaușescu nu a reușit să ajungă și președinte de țară, deși astfel de idei au fost discutate în societate ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
-3
Considerați că ar fi firesc ca doamna Elena Ceaușescu să fie "reașezată" īn istoria Academiei ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
0
Membru al Academiei ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
-2
Considerați că ar putea spune cineva că doamna Elena Ceaușescu nu a fost academician doctor inginer ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
??????
-2
Considerați totuși un fapt rușinos din partea Academiei faptul că nu mai apare și doamna Elena Ceaușescu înscrisă printre membrii din istoria Academiei ?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
SUS PATRIA
+5
Domnului/doamnei Memoria@Sighet.Ro Nu băga matale la înaintare Sighetul la intimidare! (Nimeni nu neagă fărădelegile întâmplate acolo !) Pentru că adevărul ăsta este : cea mai nefastă perioadă nu a fost cea comunistă. Apropos, lasă chestia cu comunismul că nu a fost nici un comunism. Da, în perioada respectivă s-au întâmplat multe lucruri condamnabile (închisorile şi crimele comise acolo) şi după cum vedeţi, unii chiar sunt traşi la răspoundere, pe bune, după zeci de ani-.Matale însă nu vrei să vezi adevărul aşa cum a fost, vezi totul numai în alb şi negru. Or, lucrurile sunt mult mai nuanţate. E adevărat că în prima perioadă de după război când ruşii erau călare pe noi, da, s-au întâmplat lucruri foarte de condamnat. Dar apoi românii, adică PCR-ul, s-au descotorosit de ei şi au început să gândească şi lucreze româneşte. Toate planurile ălea cincinale prevedeau lucruri concrete privind dezvoltarea ţării în toate domeniile. Ce se producea era al nostru şi noi ne gospodăream, mai bine sau mai rău. dar nu erau multinaţionalele şi diverşi licurici care decideau ce şi cum să facem, ca ele/ei să ne prăduiască şi noi să nu avem voie să comentăm. Copiii din mediul rural au avut o mare şansă de a accede la educaţie şi cultură etc., etc. România era a noastră ! Or. acum nu mai e, aşa că nu mai mâncaţi verze. Capitalismul matale e de porc. Moarte capitalismului, cel mai mare duşman al naţiunilor şi al omului în general. « Ceterum censeo capitalismul esse delendam », cum zicea Cato cel Bătrân despre Cartagena. Te-prins ? Lasă draculjui capitalismul matale ! Capitalism=exploatare, distrugerea demnităţii umane, corupţie cât cuprinde, crize nesfârşite, fascism , război, sărăcie globalizată, mediul înconjurător distrus etc. etc. Aşa că lasă dracului anticomunismul ăsta de grotă, la fel ca şi capitalismul tot de grotă ! SE vede că n-ai fost bun la învăţământul politic (sic). Citeşte şi matale ce am scris eu mai jos şi bagă la cap !
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
SUS PATRIA
+6
IV. Cu privire la dl Florian, pur şi simplu trebuie dat jos . Am cel mai mare respect pentru poporul evreu, o mână de oameni care s-au pus cu criminalul Imperiul Roman care vroia să-i deznaţionalizeze şi să-i distrugă! Dar alta este să te laşi şantajat de nişte neica nimeni care stimulează , în fapt, atitudini antisemite din interese absolut abjecte. Concluzie: dacă vreţi să schimbăm ceva treabuie să ne implicăm, să demonstrăm, să pichetăm cu pancarte etc. Eu unul o fac, haideţi şi voi! Dacă nu veniţi, nu vă mai văicăriţi degeaba pe forum!Clar? Clar
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
??????
0
Cum comentați totuși despre faptul că actualul prim ministru a plecat la Bruxelles cu ideile sale și pare a se întoarce cu idei bruxelleze, care ii modificå "programul de guvernare" pentru care ar fi solicitat votul parlamentului ?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 23 ore şi 7 minute
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 57 minute
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad
Publicat acum 7 ore şi 18 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 38 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 9 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 46 minute