Șmecherii de sub Cuc și Daea își ascund averile

Toate persoanele care ocupă funcții publice trebuiau să-și depună, și să fie afișate pe site-urile instituțiilor unde lucrează, declarațiile de avere și cele de interese până la 15 iunie 2017. Șase luni au avut la dispoziție să se prezinte la registratura instituțiilor pe care le reprezintă cu documentele completate, conform exigențelor Legii 176/2010. În ciuda termenului mare, nu prea mulți directori cu greutate de prin ministere, companii de stat sau agenții naționale s-au grăbit să își facă publice veniturile.

Majoritatea s-au gândit și au ales să se ascundă după deget și să fenteze legea. Au apelat la această stratagemă păguboasă pentru a-și tăinui sumele enorme, încasate anul trecut ca urmare a prezenței unora dintre ei în consiliile de administrație, adunările generale ale acționarilor, consiliilor de conducere sau de supraveghere ale entităților aflate sub tutela unor ministere.

Angajați după chipul și asemănarea șefilor

Unii dintre șefii de la stat care au încălcat legea, dar și recomandarea ANI privind respectarea termenului de depunere a declarațiilor de avere și de interese, au încasat sume cel puțin egale, dacă nu chiar mai mari decât remunerația lunară de la minister. Ca să le țină isonul șefilor lor, asistenții sau consilierii demnitarilor, indiferent de sex, sunt angajați și ei pe salarii mari la diverse societății din subordinea ministerului, dar mai primesc încă un salariu și pentru că stau pe la ușa demnitarului. Această meteahnă e răspândită nu doar la București, ci și în filialele din țară ale companiilor de stat. Potrivit legislației privind transparența, până la 15 iunie, parlamentarii, demnitarii, funcționarii publici și o serie de alte categorii de persoane remunerate din fonduri publice sunt obligați să-și depună declarațiile de avere și de interese și, totodată, acestea să fie postate pe site-ul instituției. Numai că, la Ministerul Transporturilor condus de Răzvan Cuc, respectiv la compania CFR S.A., nimeni din staff, în frunte cu directorul general, Marius Chiper, nu și-a depus declarațiile de avere și interese. Semn că legea este făcută ca să fie încălcată de marii șmecheri este și decizia conducerii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (A.N.P.A) de a-și oculta veniturile și interesele. Subordonații șefului Agriculturii Petre Daea de la A.N.P.A nu se încurcă în termene limită, fie ele venite chiar din partea Agenției Naționale de Integritate. La secțiunea dedicată transparenței veniturilor angajaților, site-ul instituției anunță că declarațiile de avere și de interese sunt „în curs de actualizare!!!“. Listele definitive cu persoanele care nu au depus în termen sau au depus cu întârziere declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, însoţite de punctele de vedere primite, se transmit Agenţiei Naționale de Integritate până la data de 1 august a aceluiaşi an, conform legii.

Demnitari datori vânduți

În timp ce prin puzderia de agenții și de companii naționale se poartă ocultarea averilor, parlamentarilor li s-a trasat de către cei doi președinți ai Camerelor ca sarcină imperativă să-și pună la vedere avuția. Deși sunt doldora de bani proveniți din diverse plasamente, dețin numeroase proprietăți, bijuterii și obiecte de artă a căror valoare ajunge și la sute de mii de euro, senatorii și deputații au și o serie de datorii de-a dreptul impresionante. Aceștia au ajuns să cumuleze, în total, de restituit aproximativ 20 de milioane de euro în baza unor credite ipotecare, credite de nevoi personale sau împrumuturi scadente către apropiați. În vârful topului datornicilor din Parlament se situează consilierul onorific al premierului Mihai Tudose, senatorul Eugen Teodorovici, cu peste 860.000 de euro. Acesta este urmat de aproape de fostul ministru al Finanţelor Viorel Ştefan, cu circa 400.000 de euro, și de actualul ministru al Dialogului Social, Gabriel Petrea. Printre marii datornici din Guvern se înscrie şi șefa Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu un credit de 800.000 de euro, scadent peste 13 ani. Nici liberalii nu au făcut rabat de la îndatorare. Unul dintre prim-vicepreşedinții PNL, Iulian Dumitrescu, are un credit de peste 162.000 de euro şi trei împrumuturi de returnat către apropiaţi, respectiv 100.000 de euro, 180.000 de dolari şi 300.000 de lei. Și colegul său, deputatul PNL de Constanţa Robert-Aurel Boroianu, trebuie să plătească aproape 514.000 de euro. Un alt dator din rândurile opoziției este deputatul PMP Valeriu Steriu, care are de plată aproape 396.000 de euro pentru două ipoteci și pentru o casă cu teren, cumpărate în rate la Şinca Veche, în judeţul Braşov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.