Şmecherii pedeliste cu Rosal şi Primăria Ploieşti

În actuala guvernare, metodele prin care se drenează bani din bugetul public s-au diversificat într-atât de mult încât s-ar putea scrie un tratat. Primăria Ploieşti este una dintre administraţiile locale cele mai inventive, dacă se poate spune aşa, la capitolul jonglerii cu bani publici.

Încă de la începutul mandatului actualului primar Andrei Voloşevici, Ploieştiul a fost în permanenţă în atenţia presei locale şi a celei centrale din cauza numeroaselor contracte acordate aiurea de municipalitate. După multe scandaluri cu asfaltări, borduri şi marcaje rutiere, Primăria Ploieşti a generat iată şi un scandal legat de strângerea gunoaielor – o altă afacere bănoasă pentru clientela pedelistă. Şi dacă vorbim despre strângerea gunoaielor, nu se putea să nu apară şi Rosal, firma „magnatului” gunoaielor, deputatul PDL Silviu Prigoană.

Regia Autonomă de Servicii Publice a Primăriei Ploieşti a plătit nejustificat firmei Rosal sume importante, de ordinul miliardelor de lei vechi, ca urmare a încadrării greşite a deşeurilor municipale fără alte specificaţii în categoria deşeuri din construcţii şi demolări. Numai în lunile aprilie şi mai 2010, RASP a plătit Rosal sume imense reprezentând contravaloarea pentru „încărcat şi transportat deşeuri din demolări şi construcţii”.

Făcând un calcul simplu între diferenţele de preţ percepute de Rosal Grup pentru deşeuri municipale ridicate de pe domeniul public (25 lei/tonă) şi cele provenite din demolări (circa 104 lei/ tonă), vedem că s-a creat un prejudiciu bugetului local în valoare de 228.377,5 lei.
Rosal Grup a încasat, potrivit facturilor emise de firma şi plătite de catre RASP Ploieşti, sume-record pentru încărcarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din construcţii şi demolări. Chiar din prima lună (după scandaloasa încredinţare directă a contractului) de activitate în Ploieşti – aprilie 2010 -, firma lui Prigoană a câştigat o sumă importantă, doar facturând nişte sume pentru deşeuri din demolări şi construcţii. Pe cele două facturi emise doar pentru „serviciile” pe luna aprilie, Rosal a înscris în categoria deşeurilor menţionate o cantitate de peste 2.500 de tone, la preţul de 104 lei/tonă, cu toate că, în raportul întocmit şi transmis către Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, reprezentanţii operatorului de salubritate au inclus doar infima cantitate de 25,10 tone deşeuri din demolări şi construcţii. În zadar a scris presa locală despre acest scandal şi tot în zadar consilierii locali ai PSD şi PNL din Consiliul Local al Municipiului Ploieşti au făcut numeroase plângeri la toate instituţiile statului abilitate cu controlul administraţiilor locale! Voloşevici şi firma colegului său de partid au mers mai departe cu acest bănos business.

Aceste neconcordanţe între cantităţile de deşeuri plătite de RASP către firma deputatului PDL Silviu Prigoana drept materiale provenite din demolări şi documentele de depozitare de la rampa Boldeşti-Scăeni şi cantităţile declarate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, precum şi acordarea deloc transparentă a acestui contract de salubrizare firmei Rosal au fost motivele pentru care un senator prahovean din opoziţiei, Iulian Bădescu, de la PSD, a făcut plângere penală împotriva primarului pedelist Voloşevici şi a firmei Rosal. Bădescu a mai făcut sesizări şi către procurorul general al României, pentru „a se stabili împrejurările care au condus la emiterea facturilor de către Rosal la un preţ necorespunzător, precum şi motivaţiile care i-au determinat pe angajaţii RASP – instituţie publică – să admită la plata aceste facturi” şi către Curtea de Conturi a României pentru a se verifica modul în care Primăria Ploieşti cheltuieşte banii publici pe contracte acordate firmelor pedeliste.

Din păcate însă, nici procurorul general şi nici celelalte instituţii ale statului sesizate în tunul cu deşeuri de la Ploieşti nu au dat până la această oră vreun semn că ar avea de gând să întreprindă măcar un control, oricât de mic, la Primăria Ploieşti, în legătură cu contractele acordate firmei Rosal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.