Şmenurile federale primesc o lovitură cruntă de la UEFA

CraiOlguţa”, refuzată în Europa. Merge în Europa League cu echipe de pe locul 7 sau chiar 8 din Liga lui Iorgulescu. Vom pierde în Europa dreptul de 2 echipe în Liga Campionilor în 2017 şi 2018?

O ştire anticipată de aproape toată lumea

Mediafax a anunţat marţi, citând surse interne din cadrul CSU Craiova, că UEFA nu a admis participarea echipei oltene în cupele europene din cauza inexistenţei unei perioade minime de 3 ani de afiliere la FRF. Informaţia transmisă de Mediafax nu reprezintă o surpriză. Pentru simplul motiv că o echipă fără o vechime minimă de 3 ani nu poate obţine licenţă de participare în cupele europene. Pe site-ul FRF nu a fost încă dată publicităţii informaţia de la UEFA, pentru că mai-marii federaţiei ţin în prima poziţie la capitolul ştiri o răfuială pe care o au cu “Gazeta Sporturilor”!?

Un apel la istorie

Pe 21 iulie 2011, FRF (pe atunci preşedinte Mircea Sandu) a decis dezafilierea echipei Universitatea Craiova. Motivul: conducerea echipei din Bănie nu a renunţat la acţiuni în justiţie împotriva lui Victor Piţurcă, la ora respectivă, selecţioner al echipei naţionale. Este adevărat, UEFA nu permite cluburilor acţiuni în justiţie, pe dreptul comun, dar în speţa respectivă, procesul intentat lui Piţurcă era unul clasic legat de legislaţia muncii, concret era vorba de raportul contractual dintre Piţurcă (în calitate de antrenor al Craiovei) şi conducerea „Ştiinţei”. După 2 ani de procese şi excepţii ridicate în justiţie, lucrurile deveneau din ce în ce mai clare: excluderea Universităţii Craiova a fost ilegală. Se întrezărea repunerea echipei din Bănie în drepturi, concret readmiterea în Liga 2 (în 2011, „Ştiinţa” a retrogradat din prima ligă). În 2013, profitând de un conflict între primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, FRF ia o decizie unicat în fotbalul românesc: admiterea direct în liga 2 a unei echipe nou-nouţ înfiinţate: CSU Craiova, o „clonă” a „Ştiinţei”. FRF a luat această decizie pentru a nu permite fostei „Craiova Maxima” să revină în prim-planul fotbalului românesc. Punct ochit, punct lovit. „Clona” promovează în Liga 1 după ediţia 2013-2014 a campionatului ligii secunde, în timp ce adevărata echipă a Craiovei, deşi s-a bătut un timp pentru supremaţie, lipsită total de susţinere, prigonită şi fără resurse, este descalificată şi pentru moment se desfiinţează. Acum însă, UEFA nu a înghiţit „găluşca” şi nu a admis o echipă nou înfiinţată, care nu a parcurs toate nivelurile competiţionale: liga a V-a (în 2013 judeţul Dolj avea şi Liga a VI-a), liga a IV-a Liga 3, Liga 2 şi Liga 1.

De la „retrogradare” în Cupa UEFA!

În ediţia 2015-2016 a cupelor europene, România va fi reprezentată de 4 echipe: campioana în turului II al calificărilor Champions League; în Europa League, vom avea 3 echipe, care vor intra în competiţie în turul 3 de calificări (cel mai bine clasată sau FCSB dacă va câştiga Cupa României şi pierde campionatul) şi în turul 2 de calificări (celelalte două echipe). Totuşi, şi în ceea ce priveşte echipele care vor merge în cupele europene suntem în faţa unei situaţii fără precedent. Am avut în 2011 o echipă (FC Timişoara) şi în 2013 două echipe (Dinamo Bucureşti şi FC Vaslui) neeligibile pentru cupele europene, deşi în competiţia internă s-au clasat pe locuri de „Europa”. Acum vom avea aproape sigur 3 echipe neeligibile, dacă nu chiar 4 sau 5. Vă prezentăm primele 11 clasate, considerând că actuala echipă clasată pe locul 11 (sau 12 dacă CFR Cluj primeşte înapoi cele 24 de puncte cu care a fost depunctată, dar „feroviarii” sunt neeligibili fiind şi ei în insolvenţă) are şanse teoretice să prindă „Europa League”, dar în acelaşi timp are şi „şanse” să retrogradeze.

  1. FCSB: 57p – eligibilă pentru Cupele europene

  2. ASA Tg Mureş: 55p – eligibilă dacă nu va va retrograde la masa verde

  3. Petrolul Ploieşti: 46p – neeligibilă (insolvenţă)

  4. CSU Craiova: 45p – neeligibilă (nu are vechime de 3 ani la FRF)

  5. Astra Giurgiu: 41p – eligibilă dacă nu va intra în insolvenţă

  6. Dinamo Bucureşti: 39p – neeligibilă (insolvenţă)

  7. Viitorul Voluntari: 38p – eligibilă

  8. FC Botoşani: 37p – eligibilă

  9. Pandurii Tg Jiu: 32p – eligibilă (dacă nu retrogradează)

  10. CSMS Iaşi: 31p – eligibilă (dacă nu retrogradează)

  11. Concordia Chiajna: 30p – eligibilă (dacă nu retrogradează)

Notă: în cazul în care Universitatea Cluj câştigă Cupa României, nu va participa în Europa League pentru că este neeligibilă, fiind în stare de insolvenţă.

Sigur vom avea două debutante în Europa

FCSB, ASA Tg Mureş, Astra Giurgiu şi Viitorul Voluntari sunt echipele care ar merge în cupele europene, dacă aşa va arăta clasamentul final. ASA TG Mureş şi Viitorul ar fi debutante în Europa. Dacă echipa antrenată de Hagi va fi întrecută de FC Botoşani, tot două debutante vom avea, pentru că şi moldovenii ar fi la prima participare. Dar, atenţie, două echipe eligibile ar putea avea probleme. Este vorba în primul rând de ASA TG Mureş. Dacă s-ar aplica regulamentul FRF, mureşenii ar urma să fie retrogradaţi la masa verde, în urma pronunţării definitive a justiţiei în dosarul în care a fost condamnat la închisoare cu executare fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram. Se ştie, acesta a primit o serie de avantaje materiale plus alte acareturi de la o persoană aflată în apropierea echipei FCM Tg Mureş (actuala ASA TG Mureş) pentru o prestaţie în folosul echipei mureşene. Pentru o situaţia similară, în 2009, FC Argeş a fost retrogradată la masa verde. Nici cei de la Astra Giurgiu nu se simt foarte bine după arestarea patronului lor, miliardarul Ioan Niculae, existând riscul unei insolvenţe inopinate.

Pierdem în 2015/2016 ce am (re)câştigat în Europa?

După comportamentul echipelor româneşti în ultimele două ediţii ale cupelor europene, România a reuşit o clasare în topul coeficienţilor UEFA (locul 15) care îi permite în sezonul european 2016/2017 participarea cu 2 echipe în calificările Champions League şi 3 echipe în Europa League. Mai mult, pentru ediţia 2017/2018, România are o poziţie bună şi poate ataca locul 13, care îi permite campioanei să intre direct în grupele Champions League şi echipei clasate pe locul 2 în calificările acestei competiţii, iar pentru sezonul 2018/2019, România se află în acest moment pe locul 13. Dar pentru ca în ediţia 2017/2018 să fie atins obiectivul (locul 13) sau atenţie, pentru menţinerea pe locul 15, contează ce vor face echipele româneşti în vara şi toamna lui 2015 în Europa.Pentru a fructifica coeficientul pentru 201/2019, alături de rezultatele din vara şi toamna anului 2015, mai contează şi rezultatele din vara şi toamna anului 2016.

Se impune o întrebare: ce vor face debutantele, indiferent care vor fi ele? Ce vor face Astra Giurgiu (dacă rămâne eligibilă) şi FCSB, care în acest campionat NU au arătat nimic deosebit? Dacă vom avea rezultate catastrofale în aceată vară (nicio echipă în grupe – fie doar şi în Europa League), atunci vom pierde cu brio locul 15 în topul UEFA.

Clasament UEFA pentru 2017/2018 (contează rezultatele din 2015/2016)

Loc 13: Cehia – 25.625 p

Loc 14: Grecia – 24.300 p

Loc 15: România – 23.133 p

Loc 16: Austria – 21.300 p

Loc 17: Croaţia – 19.375 p

Loc 18: Cipru – 19.175 p

Clasament UEFA pentru 2018/2019

(contează rezultatele din 2015/2016 şi 2016/2017)

Loc 12: Cehia – 20.375 p

Loc 13: România – 18.800 p

Loc 14: Grecia – 16.700 p

Loc 15: Olanda – 16.213 p

Loc 16: Croaţia – 15.625 p

Loc 17: Austria – 14.175 p

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.