SMS și teledon pentru „Cumințenia Pământului”

Donațiile pentru achiziționarea operei lui Brâncuși „Cumințenia Pământului” se pot face și prin SMS, teledon, licitații publice, cutii virtuale de donație și evenimente speciale, a anunțat Guvernul vineri.

Potrivit unui comunicat de presă, Executivul a extins, prin ordonanță de urgență, mecanismele de colectare și posibilitățile de colaborare cu persoanele juridice interesate pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncușiși expunerea acesteia în colecții publice.

„Concret, colectarea se va face și prin serviciile de mesagerie scurtă SMS, servicii tip ‘Teledon’, donații online, licitații publice, cutii virtuale de donație și evenimente special organizate în acest scop, nu doar prin transfer bancar sau prin depunere de numerar în conturile dedicate colectei naționale deschise de Ministerul Culturii. Măsura a fost luată în regim de urgență pentru a nu exista riscul ca suma necesară achiziționării acestei opere de artă de către statul român să nu poată fi strânsă, având în vedere că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt, raportat la suma necesară”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a invitat televiziunile să sprijine campania pentru „Cumințenia Pământului”. „Mă adresez televiziunilor, dacă pot, să sprijine această campanie și (…) să organizeze teledonuri. Le vom asigura sigur tot sprijinul necesar, atât cât putem și cât putem contribui și noi la această campanie. Dar suntem desigur interesați de o coparticipare și de sprijinul pe care fiecare televiziune în parte îl poate asigura pentru o campanie de teledon, de exemplu acestui proces care ține până la urmă de consolidarea patrimoniului național”, a afirmat Suciu vineri.

Acesta a precizat că urmează să fie încheiate acorduri cu toți operatorii de telefonie mobilă, pentru a putea fi făcute donații prin SMS.

„Nu s-au încheiat acordurile pentru simplul motiv că nu aveam cadrul legal. Am încercat să găsim o formulă de a avea aceste acorduri și intenția (…) era de a avea cu toți operatorii de SMS acest acord, dar ne trebuia acest cadru legal pentru donațiile pe SMS, de aceea am adoptat ordonanță de urgență”, a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, numerele de telefon la care se vor putea face donații vor fi anunțate probabil într-o săptămână. „Probabil într-o săptămână, încercăm să o facem cât mai repede pentru că e în interesul nostru să facem cât mai repede acest anunț. În momentul respectiv afișăm și la campania propriu-zisă care a început, campania de publicitate, și numerele respective, le vom promova intens”, a precizat Suciu.

Întrebat cum vor fi returnați banii donați prin SMS, dacă în urma campaniei nu se vor strânge sumele necesare pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului”, Dan Suciu a răspuns: „Noi plecăm de la premisa că strângem banii respectivi, de aceea facem toate mecanismele și stabilim toate motoarele de strângere a fondurilor. (…) Să plecăm de la premisa că strângem banii — de aceea facem această campanie — și să arătăm această solidaritate națională față de un bun public care intră în patrimoniul cultural al României și (…) al nimănui altcuiva”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a dat detalii despre sumele colectate până în prezent în cadrul campaniei, precizând că urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.