×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 36 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:42
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Snagov – lacul comuniștilor, potentaților și bandiților

Iubesc Snagovul încă de pe vremea cînd era interzis. O mașină a Miliției, cu un tablagiu și doi civili, bloca intrarea spre Vila 23, spre Muntenia și Vila 10. Tînjeam după un stat la umbră pe o terasă de la Vila 23 sau după un citit de carte sub un măr. Pîndeam plecarea lui Ceaușescu, îl înjuram, visam la o plimbare pe lac, la o traversare de apă spre pădurea de la Izvorani. Snagovul era locul miraculos de weekend, era semnul puterii, era visul oricărui bucureștean la o plimbare cu familia. Uneori aveam sentimentul că o aniversare sau o căsătorie pe malul Lacului Snagov este un privilegiu. Era ceva ce nu putea fi trăit în nici un loc din lume. De bună seamă că nu erau decît iluziile acelor ani.

Snagovul a fost un vis spulberat chiar de cei care l-au trăit. Au înșfăcat terenuri, vile, case, arături, bălți, mlaștini, răchitișuri, totul, au vîndut și revîndut, au ridicat case care de care mai trăsnite, arogante, de îmbogățiți care își arată mușchii. Cine a ajuns la primăria comunei s-a îmbogățit, a restituit, a împărțit, a atribuit, a ajuns în pușcărie, a luat șpagă sau a pus umărul la tot soiul de proiecte stupide. În subsolul Snagovului, pînă spre Moara Vlăsiei, se află o apă termală de 80 de grade Celsius. Nu folosește la nimic. Asta, pentru că șmecherii din preajma primarilor au alungat investitorii și mușteriii. Dracula Park nu s-a mai făcut spre Moara Vlăsiei, Therme-le s-au mutat la Balotești, hoteluri și resorturi n-au mai apărut pe ștrandul cumpărat de Roșca Stănescu și nu știu ce băiat sau nepot al primarului. Snagovul a fost un soi de perlă a Bucureștilor, unde boierii, domnitorii și chiar regele, Ceaușescu și membrii Comitetului Central se refugiau în arșița verii.

Toți cei care ajung acum prin Snagov înjură la noua clasă de potentați. Snagovul a devenit un soi de cartier de vacanță al guvernului, al SRI-ului, al Internelor, al Apărării. Toți au vile pe la Snagov, pe un mal sau pe celălalt. Una e a lui Elan Schwartzenberg (casă încălzită acum de prietenul său Sorin Blejnar), fostă cîndva a Mihaelei Rădulescu și mai înainte a lui Răducioiu, și mai înainte grădină a unui țăran despre care nimeni nu mai știe cum se numea. De la Călin Popescu Tăriceanu la Ioana Băsescu și Pricop, de la Cataramă la frații Cămătaru, de la Patriciu și Truică pînă la vile de protocol, toată lumea s-a luptat pentru cîțiva metri de mal al lacului. Cel mai tare pare să fi fost Adriean Videanu, cel care a reușit să recupereze un teren al bisericii de la unul care începuse să-și ridice o casă. A ridicat pe malul lacului celebrul mausoleu, cu mii de metri pătrați de curte încălzită prin pardoseală, cu piscină marcată de inițialele lui și ale nevestei, asta, pentru a demonstra tuturor că la un moment dat al istoriei contemporane el a fost între cei mai tari. Zarzavagiul de Videle ajunge rar prin mausoleul său de pe malul lacului și nu apare de teama fotografilor și a înjurăturilor.

Pe Snagov este și un festival cretin de bărci și skijet-uri de mare putere. Un amic, ieșit la plimbare cu o barcă amărîtă, a fost răsturnat de valurile unui motor care atingea 100 de kilometri la oră. S-a enervat, a vîndut un apartament și și-a cumpărat o barcă și mai puternică și l-a căutat luni și luni pe adolescentul rebel. Nu l-a mai găsit niciodată și n-a mai apucat să se răzbune.

Duminica, lacul geme de puști înțepați de banii părinților. Uneori se mai petrec accidente. Se tamponează ca pe bulevard. Din cînd în cînd, mai are loc cîte un accident mortal. Atunci se face liniște. Cel puțin cîteva săptămîni apele lacului se liniștesc și reintră în stăpînirea loturilor naționale de caiac-canoe.

Apa de pe Snagov este galbenă și uneori tulbure. Este un lac format de cursul apei. Un soi de luncă de sălcii gulerată cu trestie se întinde pe un mal și o pădure străveche, urmă din Codrii Vlăsiei, şi trece pe cealaltă parte, spre Ciolpani și Izvorani. Unii se laudă cu pești mari, de aproape o sută de kilograme, prinși din apele lacului. Alții poartă amintirea unor accidente dramatice. Snagovul se umple vara de nuferi și, ascuns sub luciul apei, de un brădiș care duce la fund orice înotător mai slab.

Din păcate, Snagovul ilustrează perfect egoismul și vanitatea bucureștenilor. Toți se umflă în pene și vor să-și arate punga, dar sunt incapabili să se asocieze într-o fundație sau o asociație care să dragheze lacul, să protejeze natura sau să amenajeze spații publice. Snagovul ilustrează perfect comunismul, tranziția și delirul acestor ani.

Complexul Astoria al CFR, cel în care faimosul deținut Necolaiciuc a investit zeci de milioane de euro, arată acum ca o afacere falimentată din prostie. Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe lac este întruchiparea tristeții și a neputinței, a aiurelii din acești ani.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 19 aprilie 2017
9407
 | 34
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
0
cea mai urat casa este totusi a lui dorin Cocos.Si e neterminata.sunt insa si cateva frumoase, printrecarecea a lui Verestoy Attila.
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100
0
frumos scris.din pacate Snagovul post ceausist NU mai este un lac.A fost transformat intr- O BALTA. Cine l-a citit pe Petre Grant stie la ce ma refer.
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
Atamild
+1
Heii..., cat de mult am iubit si inca mai iubesc Snagovul! Anii au trecut si nu mai este ce a fost. Au daramat frumosul complex din lemn, au inchis gara, au furat pana nu au mai putut cand au construit in locul celui vechi, un alt motel la Snagov Complex; sa nu mai vorbim de caile ferate, furaciuni mari. Strandul l-au facut privat, oricum de scaldat, nu se mai scalda acum nimeni. Inainte Snagovul era un loc linistit, insa cu viata. Astazi pare mort cu adevarat. Pacat de acele locuri...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Atamild
0
apa s=-a -mputit...maluleste rascolitde motoarele de 50-200 CP ce nu sunt permise pe LACURILE din alte tari, lacuri chiar mult mai adanci decat de cei 8 m ai Snagovului....In alte lacuri nu se varsa fose ne-septice. In alte lacurui nu se face braconaj cu curent electric.malurile altor lacuri nu sunt betonate 100%, permitand microfauneisa treaca dintr-un mediu in altul in mod natural .....au facut cu Snagovul s ce aufacut cu tara.Au dat-o si l-au dat pe jucarii.
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
DUPA ACEST ARTICOL MA IERTATI MAESTRE NU MAI POT COMENTA NIMIC !!!!!!!VA SALUTA CU RESPECT ACELASI SOBOLAN !!!!!!! HRISTOS A INVIAT !!!!!!!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
puiu gruiu
+6
buba pleaca dela legea apelor (prostie sau dedicatie?) care permite proprietati in albia minora a apelor.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
zaltukin
+8
Domnule Nistorescu, nu stiam ca ati devenit un anticomunist asa de feroce!!! Pai, se poate?! Comunistii aia nu aveau nimic al lor: NIMIC! Pe cand, acuma...EEEEI, s-a schimbat treaba.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
UNFORGIVEN
+10
Da, si eu am iubit Snagovul, dar parca acum te simti si mai umilit decat atunci cand un tablagiu si 2 civili, nu te lasau sa faci la stanga din sosea pe alee, la fantana si te trimiteau la Complex. Uneori ii mai pacaleai si mergeai inainte si faceai la stanga la curba, pe la Posta si Militie si intrai pe dincolo. Daca reuseai sa treci, ti se deschidea poarta raiului. Livada umbroasa de meri, chiar si ciresi, scaunele si masa plianta pe care ti-o carai transpirand, dar la bar, Gigi iti servea o Stolichnaya cu Pepsi iar daca gaseai si o masa cu umbrela, Nea Vicol iti aducea niste mici gustosi, si ascunse intr-o punga 4 sticle de pepsi pentru acasa, ca nu era voie nedesfacute. Apa era curata si daca nu cu barca, macar cu salteaua te puteai avanta putin pana ieseau 2 civili cu salupa si-ti strigau "pleaca bah la mal, ca iese sefu". Da, dar cel putin sefu cu gospodaria lui de partid era unul singur, pe cand acum, de atatia sefi nu-ti mai incape nici macar talpa shlapilor pe malul lacului, de atatea proprietati private cu necivili body gurds in uniforme, iar fosta vila a lu' sefu, pare casa poarta a Palatului Videanu. Multi prieteni si acum isi amintesc cu nostalgie de Snagovul asta, dar o fac din Toronto, Miami si Melbourne, ca sa scape de sefu. Si cand te gandesti ca inainte eram toti egali cu actualii proprietari din Snagov, din Miami si Toronto, atunci cand ne rugam de civili sa ne lase sa trecem, acolo la fantana. PS: Stau si ma intreb, oare cine a gresit ???
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL CLAR Vazator Politic
+7
1. In 1963 aveam 18 ani si inchiriam Bitzickle de pe strada Smardan si plecam la Sn(e)agov (Asa era numele lacului in CRONICI). APA era LIMPEDE-Cristal, se vedea fundul lacului de 2-3 metri adancime. 2. S-a facut Complexul de ... PORCI de la Peris : Apa a deventi VERDE, dar INCA destul de curata la vedere : erau numai ALGE microscopice, care reciclau biologic dejectziile, ramanand numai culoarea. In 1972 si mai tarziu, ma duceam si inchiriam o barca O ZI INTREAGA cu amicele : vaslit, plaja, vizite la manastirea lui Vlad Tepes, si ... :) "DISTRACTZIE pe debarcaderele Boierilor Comunisit, mascate oportun de TRESTII ... Nu imi era FRICA de ei : nu NE apropiam de Cashile lor, ne vedeau CE facem, da' gandeau ca in filmul CONCURS : "Continuati" ... Si niic nu erau Boierii Comunisti ca astia de azi : se pastrau aparentzele, eram TOT "EGALI", desi EI erau mai egali ca noi ... ACUM ne-ar bate si chiar FATA ar patzi rele ... 3. DUPA Lovilutzier, FAUNA Sociao-"POLITICA" de mai sus si-a facut VILE, da' au slobozit Ra'atuu' in LAC ! Algele, saracele nu au mai facut Fatza : Ra'atuu' de PORC SUIN este mult mai putzin OTRAVIT decat ra'atuu' de PORC Umanoid ... :) ASA ca Apa este ..."galbuie" din cauza de Dejectzii UMANOIDE si mai otravite decat dele ale Saracanilor : Astia se nutresc numai cu OTRAVURI Scumpe ... ::) Si mai distrugatoare decat Otravurile cu care se nutresc Saracanii ... ) Este Modus in Rebus sau si mai potrivt "ca-cu" mana ... :) "EGZISTA" si Justitie Imanenta ... :) Aceasta este DOAR UN Aspect al INVOLUTZIEI Programate de 27 de ani. Romanii NU au vrut CE se vede, da' In-Narozitzi fiind de Prostia Cenzurii Comuniste si de FOAME Artificiala indusa de Ceausescu din 1981 (!!!???) INDUS si acela de al Doilea PCR, secret DIN PCR-uu' VIZIBIL : - au PUS Botuu' al Daramarea celui mai putin RAU dintte Regimurile scurse-prelinse Peste EI, de 2000 de an spre Amuzamentul Dracesc al MANI-Pulantzilor Externi - AU DARAMAT singuri CE era BUN, Industria si Agricultura
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ CONTESTATARUL CLAR Vazator Politic
0
exact; "au PUS Botuu' al Daramarea celui mai putin RAU dintte Regimurile scurse-prelinse Peste EI, de 2000 de an spre Amuzamentul Dracesc al MANI-Pulantzilor Externi -"
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
IQ100 @ CONTESTATARUL CLAR Vazator Politic
0
ce padure seculara..ce vidre in apa..
Publicat Marţi, 25 aprilie 2017
+Răspunde
Dumitriu lucian
+4
Domnule Cornel Nistorescu, Am fost timp de trei ani subprefect al Municipiului Bucuresti si SAI; apoi, dupa reinfiintare, sase luni prefect al Judetului Ilfov. Stiti de ce am dormit linistit si atunci si dorm linistit si acum? Pentru ca nu am nici macar un metru patrat de teren in Judetul Ilfov.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
roman polanschi
+10
Asa cum si Cimitirul Sfanta Vineri este tot al lor !
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 13 ore şi 29 minute
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 7 ore şi 30 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017