Snagov – lacul comuniștilor, potentaților și bandiților

Iubesc Snagovul încă de pe vremea cînd era interzis. O mașină a Miliției, cu un tablagiu și doi civili, bloca intrarea spre Vila 23, spre Muntenia și Vila 10. Tînjeam după un stat la umbră pe o terasă de la Vila 23 sau după un citit de carte sub un măr. Pîndeam plecarea lui Ceaușescu, îl înjuram, visam la o plimbare pe lac, la o traversare de apă spre pădurea de la Izvorani. Snagovul era locul miraculos de weekend, era semnul puterii, era visul oricărui bucureștean la o plimbare cu familia. Uneori aveam sentimentul că o aniversare sau o căsătorie pe malul Lacului Snagov este un privilegiu. Era ceva ce nu putea fi trăit în nici un loc din lume. De bună seamă că nu erau decît iluziile acelor ani.

Snagovul a fost un vis spulberat chiar de cei care l-au trăit. Au înșfăcat terenuri, vile, case, arături, bălți, mlaștini, răchitișuri, totul, au vîndut și revîndut, au ridicat case care de care mai trăsnite, arogante, de îmbogățiți care își arată mușchii. Cine a ajuns la primăria comunei s-a îmbogățit, a restituit, a împărțit, a atribuit, a ajuns în pușcărie, a luat șpagă sau a pus umărul la tot soiul de proiecte stupide. În subsolul Snagovului, pînă spre Moara Vlăsiei, se află o apă termală de 80 de grade Celsius. Nu folosește la nimic. Asta, pentru că șmecherii din preajma primarilor au alungat investitorii și mușteriii. Dracula Park nu s-a mai făcut spre Moara Vlăsiei, Therme-le s-au mutat la Balotești, hoteluri și resorturi n-au mai apărut pe ștrandul cumpărat de Roșca Stănescu și nu știu ce băiat sau nepot al primarului. Snagovul a fost un soi de perlă a Bucureștilor, unde boierii, domnitorii și chiar regele, Ceaușescu și membrii Comitetului Central se refugiau în arșița verii.

Toți cei care ajung acum prin Snagov înjură la noua clasă de potentați. Snagovul a devenit un soi de cartier de vacanță al guvernului, al SRI-ului, al Internelor, al Apărării. Toți au vile pe la Snagov, pe un mal sau pe celălalt. Una e a lui Elan Schwartzenberg (casă încălzită acum de prietenul său Sorin Blejnar), fostă cîndva a Mihaelei Rădulescu și mai înainte a lui Răducioiu, și mai înainte grădină a unui țăran despre care nimeni nu mai știe cum se numea. De la Călin Popescu Tăriceanu la Ioana Băsescu și Pricop, de la Cataramă la frații Cămătaru, de la Patriciu și Truică pînă la vile de protocol, toată lumea s-a luptat pentru cîțiva metri de mal al lacului. Cel mai tare pare să fi fost Adriean Videanu, cel care a reușit să recupereze un teren al bisericii de la unul care începuse să-și ridice o casă. A ridicat pe malul lacului celebrul mausoleu, cu mii de metri pătrați de curte încălzită prin pardoseală, cu piscină marcată de inițialele lui și ale nevestei, asta, pentru a demonstra tuturor că la un moment dat al istoriei contemporane el a fost între cei mai tari. Zarzavagiul de Videle ajunge rar prin mausoleul său de pe malul lacului și nu apare de teama fotografilor și a înjurăturilor.

Pe Snagov este și un festival cretin de bărci și skijet-uri de mare putere. Un amic, ieșit la plimbare cu o barcă amărîtă, a fost răsturnat de valurile unui motor care atingea 100 de kilometri la oră. S-a enervat, a vîndut un apartament și și-a cumpărat o barcă și mai puternică și l-a căutat luni și luni pe adolescentul rebel. Nu l-a mai găsit niciodată și n-a mai apucat să se răzbune.

Duminica, lacul geme de puști înțepați de banii părinților. Uneori se mai petrec accidente. Se tamponează ca pe bulevard. Din cînd în cînd, mai are loc cîte un accident mortal. Atunci se face liniște. Cel puțin cîteva săptămîni apele lacului se liniștesc și reintră în stăpînirea loturilor naționale de caiac-canoe.

Apa de pe Snagov este galbenă și uneori tulbure. Este un lac format de cursul apei. Un soi de luncă de sălcii gulerată cu trestie se întinde pe un mal și o pădure străveche, urmă din Codrii Vlăsiei, şi trece pe cealaltă parte, spre Ciolpani și Izvorani. Unii se laudă cu pești mari, de aproape o sută de kilograme, prinși din apele lacului. Alții poartă amintirea unor accidente dramatice. Snagovul se umple vara de nuferi și, ascuns sub luciul apei, de un brădiș care duce la fund orice înotător mai slab.

Din păcate, Snagovul ilustrează perfect egoismul și vanitatea bucureștenilor. Toți se umflă în pene și vor să-și arate punga, dar sunt incapabili să se asocieze într-o fundație sau o asociație care să dragheze lacul, să protejeze natura sau să amenajeze spații publice. Snagovul ilustrează perfect comunismul, tranziția și delirul acestor ani.

Complexul Astoria al CFR, cel în care faimosul deținut Necolaiciuc a investit zeci de milioane de euro, arată acum ca o afacere falimentată din prostie. Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe lac este întruchiparea tristeții și a neputinței, a aiurelii din acești ani.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.