Soap Opera deschide Festivalul Internaţional de Film de la Roma. Corespondenţă din Italia

S-a ridicat cortina Festivalului Internaţional de Film de la Roma, cu directorul Marco Müller care a a avut ambiţia să transforme acest Festival într-un „Toronto european”. 40 de pelicule, în patru secţiuni distincte, Gala,vitrina marilor pelicule, Cinema-ul de azi, rezervat actorilor şi regizorilor afirmaţi, Modo Genere, secţiune dedicată filmelro în avanpremieră mondială, şi Perspective italiene, confruntarea dintre ficţiune şi documentar. Ca o noutate în acest an, premiile au fost acordate de public şi nu de un juriu. Marco Müler a explicat la conferinţa de presă alegerea sa de a deschide cu Soap Opera de Alessandro Genovesi, subliniid: „Fiecare ediţie mi-am dorit să fie diversă, iar celei de acum i-am dat un scop precis, de a se apropia de comedia italiană. Din acelaşi motiv, voi închide Festivalul cu pelicula Andiamo a quel paese, a lui Ficarra şi Picone. Feţe diverse ale cinema-ului italian, dar şi ale comediei. Din păcate, la această ediţie lipsesc mulţi dintre protagonişti. În pelicula Still Alice va lipsi Julian Moore apoi, din Lo Sciacallo, nu va fi prezent Jake Gyllenhaal. Vor ajunge, în schimb, Richard Gere, producător şi interpret din Time Out of Mind, dar şi Clive Owen din pelicula lui Stone Soderbergh, The Knick, ce va fi proiectat sâmbătă seară. În absenţa unor saga fantastice, tinerii vor opta pentru Sam Claflin şi Lily Collins, actorii din Scrivimi ancora.

Alessandro Genovesi

Mandrina Festivalului Nicoletta Romanoff

Vânzarea biletelor la această ediţie mege foarte bine, deşi suntem în perioadă de criză. În primele trei zile au fost vândute peste 11.000 de bilete.

Din păcate, în cei nouă ani ai Festivalului Internaţional de Film de la Roma s-au schimbat de prea multe ori caracteristicile. Sărbătoarea inventată de Walter Veltroni a fost o idee frumoasă. De această dată, la deschidere, au lipsit tocmai sărbătoarea, veselia, glamour-ul. Festivitatea a fost deschisă de madrina Festivalului, Nicoletta Romanoff.

Anul acesta, bugetul a fost cu două milioane şi jumătate mai mic decât cel de anul trecut, care era în jur de 9 milioane. Se vehiculează numele lui Gianni Amelio, regizorul de faimă internaţională, care îi va lua locul lui Müller de anul viitor, întrucât acesta îşi termină mandatul în decembrie.

Un festival sub semnul comediei italiene Soap Opera

Două comedii deschid şi închid cea de a noua ediţie a Festivalului. E vorba despre Soap Opera a regizorului italian Alessandro Genovesi, cu Fabio De Luigi, Cristiana Capotondi, Ricky Memphis, Elisa Sednaoui, Chiara Francini, Ale şi Franz, Diego Abatantuono, respectiv, Andiamo a quel paese, scrisă şi regizată de Salvatore Ficarra şi Valentino Picone, cu Fatima Trotta, Tiziana Lodato, Nino Frassica.

Soap Opera, o spumoasă comedie de Alessandro Genovesi

Ale şi Franz

Nino Frassica în „Andiamo a quel paese”

Chiara Francini

Soap Opera, de Alessandro Genovesi, are un cast italian de excepție. Cristina Capotondi, aflată la a treia colaborare cu regizorul Genovezi, Ricky Memphis, protagonistul din L’ultima ruota del carro, prezentat anul trecut la Roma, candidat la Nastro d’Argento la premiul pentru cel mai bun actor nonprotagonist, Elisa Sednaoui, Chiara Francini, Diego Abatantuono, care, de-a lungul carierei sale, a colaborat cu cineaşti ca Giuseppe Bertolucci, Gabriele Salvatores, Pupi Avati, Luigi Comencini, Ettore Scola.

Cristiana Capotondi salutând publicul

Soap Opera este, de fapt, o strălucită comedie care vorbeşte despre iubiri, răzbunări, întâlniri şi complicate traiectorii emotive care îi leagă pe bizarii locuitori ai aceluiaşi bloc la câteva ore după Anul Nou. Francesco (Fabio De Luigi) încă îndrăgostit de fosta sa iubită, Anna (Cristiana Capotondi), despre care descoperă că era însărcinată cu un alt bărbat; Paolo (Ricky Memphis), care aşteaptă un copil de la soţia sa, dar care are dubii serioase în ceea ce priveşte propria sexualitate, frumoasa Francesca (Elisa Sednaoui) al cărei logodnic tocmai s-a sinucis, Alice (Chiara Francini) cu o pasiune pentru bărbaţii divorţaţi. Odată cu sosirea mareşalului Carabinierilor, Gaetano (Diego Abatantuono), toţi trăiesc o noapte plină de lovituri de teatru care le schimbă definitiv vieţile.

Elisa Sednaoui

Andiamo a quel paese (Să mergem în acea țară) este noua operă a lui Salvatore Ficarra şi Valentino Picone. Cei doi comici, protagonişti ai unor importante programe de televiziune, se reîntorc în spatele camerei, ca scenarişti şi regizori, fiind în acelaşi timp şi interpreţii principali în noua comedie a cărei acţiune se întâmplă în Sicilia, povestind viaţa şomerilor care, reîntorşi în țara de origine, îşi imaginează diferite scenarii prin care pot ieşi din criză. În cast, Fatima Trotta, actriță şi conducătoare a emisiunii de satiră politică Made in Sud, şi Tiziana Lodato, Nino Frassica. În Andiamo a quel paese, Salvo şi Valentino sunt doi prieteni care au rămas şomeri, care abandonează marele oraş pentru a se refugia în ţinutul lor de origine, Monteforte, în care viaţa e mai ieftină. Dar impactul cu noua realitate nu e viaţa pe care şi-o imaginaseră ei. Acel ţinut devenise o ţară plină de oameni în vârstă.

În aceste două filme italiene, ne întâlnim cu spiritul comic. ”Soap Opera este de fapt acel spirit tânăr şi pasional din comedii, cu întreaga sa galerie de măşti şi persoane din lumea contemporană. Cele două pelicule vorbesc despre competenţa profundă a industriei şi artizanatului, reinventând cinematografic locuri reale, cum ar fi Sicilia, în care găsim respiraţia extraordinară a comicului italian”, explica Marco Müller, directorul artistic al Festivalului.

Giampaolo Letta, administratorul delegat la Medusa Film, declara: ”Suntem onoraţi să contribuim cu cele două filme, în care izbucneşte comicul, atât de rar întâlnit în filmele de astăzi, în desenarea unui arc de deschidere şi de închidere a Festivalului”.

Iată câteva din peliculele ce vor fi prezentate în premieră, anunţate de Directorul artistic al Festivalului de la Roma, Marco Müller, la Auditorium Parco della Musica. În cadrul programului Cinema-ul de astăzi, publicul va putea viziona, în premieră europeană, Time Out of Mind de Oren Moverman (cu Richard Gere, Jena Malone). În cadrul Galei, va fi proiectat, în premieră mondială, Trash de Stephen Daldry (cu Rooney Mara, Martin Sheen), Love, Rosie de Christian Ditter (cu Lily Collins, Sam Claflin, de asemenea în premieră internaţională) şi Black and White de Mike Binder (cu Kevin Costner, Gillian Jacobs, Jennifer Ehle, Octavia Spencer), premieră europeană.Programul Cinema-ul de astăzi figurează în paralel cu Alice nella Citta, unde, în premieră europeană, va fi prezentată pelicula Stonehearst Asylum de Brad Anderson (cu Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Michael Caine, Brendan Gleeson, David Thewlis).

Patrizia Pellegrino

Time Out of Mind semnalează reîntoarcerea lui Oren Moverman, distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu. Noul film îl va avea ca protagonist pe Richard Gere care evoluează în rolul unui bărbat constrâns a-şi găsi un refugiu într-un centru de primire bellevue hopital din manhattan. Confruntându-se cu sine însuşi, el încearcă să-şi refacă viaţa pornind de la zero şi să se apropie de fiica sa, interpretată de Jena Malone.

După The Hollywood Reporter, cu această peliculă Richard Gere semnează una dintre performanţele sale cele mai importante, o impresionantă partitură plină de poezie, care demonstrează că Oren Moverman ştie să abordeze problemele sociale cu artă.

Trash este noua operă a cineastului pluripremiat englez, Stephen Daldry, autor al multor pelicule din ultimul deceniu, toate candidate la Premiul Oscar: Billy Elliot, The Hours, The Reader. Trash este un thriller dramatic a cărui acţiune se petrece într-o metropolă braziliană, Daldry aducând pe marele ecran omonimul roman al lui Andy Mulligan, adaptat de Richard Curtis, autor de comedii de succes, precum Patru nunţi şi-o înmormântare, Notting Hill, Jurnalul lui Bridge Jones, Dragoste de-adevăratelea. În cast-ul filmului Trash îi întâlnim pe Rooney Mara, tânăra artistă celebră pentru rolurile sale din Social Network, Millennium – Bărbaţii care urăsc femeile, Her, şi pe Martin Sheen, extraordinarul actor din capodopere semnate de Terence Malick şi Francis Ford Coppola.

Love, Rosie este o altă peliculă ce va fi prezentată în premieră mondială, o adaptare după bestsellerul Mai scrie-mi al Cecelia Ahern, semnată de regizorul şi scenaristul german Christian Ditter. Filmul povesteşte istoria a doi tineri, Rosie şi Alex, amici din copilărie, constrânşi a se separa, dar care îşi vor trimite unul altuia e-mail-uri, scrisori, SMS-uri, cărţi poştale. Protagonista feminină a filmului este Lily Collins, actriţă şi model, rămasă celebră din pelicula Biancaneve, alături de Julia Roberts. Alături de ea, evoluează Sam Claflin, cunoscut din saga Hunger Games, şi Christian Cooke, ce interpreta rolul lui Mercuzio din Romeo şi Julieta, în regia lui Carlo Carlei, film prezentat în premieră mondială anul trecut la Festivalul de la Roma.

Black and White este noul film al actorului, regizorului şi scenaristului Mike Binder, cunoscut pentru filmele Soţia ideală, Certuri în dragoste, Jurnalul lui Jack, în interpretarea a doi actori de Oscar, Kevin Costner (Dansează cu lupii, JFK – Un caz încă deschis) şi Octavia Spencer (The Help, Snowpiercer, proiectate de asemenea anul trecut la Festivalul de la Roma). Prezentat în colaborare cu secţiunea paralelă Alice nella citta, filmul Black and White explorează tensiunile provocate de diferenţele rasiale, punctând pe obiectivul dureros al istoriei unei familii a unui avocat, Elliot Anderson, care împreună cu soţia sa a crescut-o pe Eloise. Rămas văduv, acesta trebuie să lupte cu Rowena, bunica Eloisei, pentru a obţine custodia legală a acestei fetiţe de culoare. Alături de cei doi actori protagonişti sunt Anthony Mackie şi Jennifer Ehle. După publicaţia Screen, acest film reprezintă una dintre cele mai convingătoare interpretări din ultimii ani a actorului Kevin Costner.

Valeria Marini

Stonehearst Asylum este ultima capodoperă a regizorului-cult Brad Anderson, după o povestire a lui Edgar Allan Poe. Este un thriller în care un maniac ascunde un neliniştitor secret. Filmul găzduieşte un cast de staruri, format din Kate Beckinsale, (cunoscută din peliculele Pearl Harbor, Underworld, The Aviator), Jim Sturgess (21, Across the Universe, La migliore offerta, Cloud Atlas) şi Ben Kingsley (învingător al premiului Oscar pentru Gandhi), actorul preferat al unor regizori ca Martin Scorsese, Steven Spielberg, Roman Polanski şi James Ivory. Din distribuţie să-i mai amintim pe Brendan Gleeson (Gangs of New York, Troy, Harry Potter şi pocalul de foc), Daniel Thewlis, recompensat la Festivalul de la Cannes drept Cel mai bun actor din pelicula Naked (1993). În cast îi mai întâlnim pe Michael Caine, laureat de două ori al Premiului Oscar, ale cărui interpretări au marcat istoria cinematografiei.

În 21 şi 22 octombrie, pe covorul roşu de la Roma vor defila membrii band-ului Spandau Ballet, Tony Hadley, Steve Norman, John Keeble, Martin şi Gary Kemp, fiind proiectată şi pelicula Soul Boys of the Western World, în regia lui George Hencken.

Această operă primă a lui George Hencken, producătorul unor musicaluri, filme-concert, documentare axate pe figuri-cheie ale scenei muzicale moderne şi contemporane, ca Jimi Hendrix, Sex Pistols, Madness, Dr. Feelgood, narează serpentina atât a ridicării cât şi a coborârii Spandau Ballet, băieţii londonezi care au devenit un simbol al unei întregi generaţii. Protagoniştii povestesc, la 30 de ani distanţă de marile lor succese, prin video-concerte, interviuri, fimări personale şi materiale inedite, o călătorie în lumea muzicii, în cultura şi în istoria anilor 80. Să ne aducem aminte că ei au fost cei care au cucerit lumea cu muzica lor, vânzând peste 25 de milioane de discuri. Muzica lor a fost coloana sonoră a unor renumite filme: The Simpsons, Spin City, Charlie’s Angels.

Vor fi totodată prezentate câteva din piesele lor inedite, precum primul single extras din albumul This is The Love, împreună cu Soul Boy, având ca producător pe legendarul Trevor Horn.

Spandau Ballet au fost pionierii unei epoci pop care a traversat globul la jumătatea anilor 80, împreună cu cei de la Duran Duran, Sade, Culture Club, Wham! Acest film conduce spectatorul în inima unei epoci, povestind nu numai fanilor săi nostalgici, dar şi tinerilor de azi despre ei.

Tinerii se vor putea regăsi în comedia romantică Scrivimi ancora după omonimul betseller al Ceciliei Ahern. În avanpremieră mondială, filmele lui Takashi Miike, As the Gods Will şi cel al lui Aleksei Fedorcenko, Îngerii revoluţiei.

Cea de a noua ediţie a Festivalului de la Roma va găzdui în secțiunea Cinema-ul de astăzi, patru voci recunoscute pe plan mondial ale acestei arte.

Din Europa în Extremul Orient, patru voci ale cinema-ului mondial, în avanpremieră: Shier gongmin (12 Cetățeni) de Xu Ang, Wir sind jung. Wir sind stark (Atât de tineri. Atât de puternici) de Burhan Qurbani, Lucifer de Gust Van den Berghe, Die Lügen der Sieger (The Lies of the Victors) de Christoph Hochhäusler.

Shier gongmin (12 Citizens) este primul lungmetraj al regizorului de teatru chinez Xu Ang, campion al încasărilor pentru spectacolul Durerea comediei.

Cu Shier, inspirat de piesa lui Reginald Rose, el aduce pe marele ecran dezbaterea între 12 juraţi cu diferite profesii şi arii geografice, care se confruntă asupra unui caz de omucidere. Pelicula explorează contradicţiile societății chineze, demonstrând multiplele puncte de vedere şi confirmându-l pe Xu Ang ca pe una dintre importantele voci ale culturii timpului său. Pelicula este proiectată în premieră mondială, avându-i în distribuţie pe celebrii actori de cinema şi televiziune Gang Wang, Tongsheng Han, Bing He.

Wir sind jung, wir sind stärk, i se datorează regizorului german de origine afgană Burhan Qurbani, premiat la Festivalul de la Berlin pentru primul său lungmetraj realizat ca o teză de licenţă. Filmată în 1992, în timpul revoltelor de la Rostock, pelicula povesteşte sângeroasle întâlniri între trei protagonişti: o fată vietnameză, un ambiţios lider local şi un tânăr lider al mişcării. Filmul găzduieşte un cast multipremiat, cu actrița Saskia Rosendahl, Jonas Nay. Pelicula este, de asemenea, prezentată în premieră mondială.

Lucifer este noua peliculă a tânărului autor flamand Gust van Den Berghe, care a prezentat recent, în cadrul Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, Little Baby Jesus of Flandr, controversata parabolă religioasă în care protagoniştii sunt actori cu sindrom Down, şi Blue Bird, o peliculă revoluţionară din punct de vedere estetic, după Maurice Maeterlinck. În această peliculă, Lucifer, căzut din Paradis în Infern, năvăleşte în viaţa unei familii mexicane, stricându-i echilibrul, demonstrând cât de labilă este graniţa între bine şi rău. În cast, alături de actorul şi scriitorul Gabino Rodriguez, se află Norma Pablo. Peliculă prezentată în premieră mondială.

După succesul de filmului This Very Moment, prezentat în concursul Festivalului de Film de la Berlin, şi I Am Guilty, împreună cu The City Below, ambele proiectate în secţiunea Un certain regard de la Cannes, Christoph Hochhäusler se reîntoarce la regie cu Die Lügen der Sieger (The Lies of the Victors), un thriller de investigație la înaltă tensiune care pune degetul pe primatul economic din Germania şi pe episoadele de corupţie din sistemul său politic. În cast, Florian David Fitz, Horst Kotterba şi Lilith Stangenberg. De asemenea, peliculă prezentată în premieră mondială.

Celebrităţile pe covorul roşu

Şi-au confirmat prezenţa actorii premiaţi cu Oscar, Benicio del Toro, interpretul din Traffic de Steven Soderbergh, candidat la acelaşi premiu pentru 21 grams şi declarat cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes pentru rolurile din două filme, Che –Part One şi Che – Part Two, şi Kevin Costner, autorul şi protagonistul filmului de succes mondial Dansând cu lupii, şi protagonistul capodoperei lui Brian de Palme, The Untouchables, ca şi al blockbuster-ului Robin Hood – Prnce of Thieves şi Bodyguard. Costner se va întâlni cu publicul vineri 26 octombrie în Sala Sinopoli.

Vor mai fi aplaudaţi pe covorul roşu Richard Gere, starul din American Gigolò, An Officer and a Gentleman, Pretty Woman şi Chicago, apoi Willem Dafoe, care a cucerit o faimă mondială pentru interpretarea sa din Platoon de Oliver Stone şi care a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori în viaţă: Martin Scorsese, David Lynch, Abel Ferrara şi David Cronenberg.

În mod sigur, flash-urile aparatelor de fotografiat se vor îndrepta şi către Clive Owen, câştigătorul unui Glob de Aur pentru Closer, interpret al unor pelicule extraordinare cum ar fi King Arthur, Sin City, Inside Man, The Bourne Identity, Gosford Park. Actorul britanic va fi protagonistul unui masterclass în 18 octombrie în Sala Petrassi.

Între alte staruri de la sfârşitul săptămânii, trebuie menţionaţi Rooney Mara, tânăra actriţă celebră pentru rolurile din The Social Network, Millennium – Bărbaţii care urăsc femeile şi Her, prezentat la Roma în 2013, Guillaume Canet, actorul, regizorul şi producătorul francez, care a jucat, alături de Leonardo di Caprio, în The Beach, distins cu Premiul César pentru Tell No One şi autorul producţiei Blood Ties, prezentată la Cannes, şi Geraldine Chaplin, actriţa care a traversat 60 de ani de cinema, luând parte la filme care au făcut istorie, ca The Age of Innocence de Martin Scorsese, Jane Eyre de Franco Zeffirelli, Doctor Zhivago de David Lean. Geraldine Chaplin se va întâlni cu publicul miercuri 22 octombrie, la Teatro Studio Gianni Borgna.

Li se vor alătura o serie de favoriţi ai publicului tânăr: Lily Collins, actriţa şi modelul cunoscută din Biancaneve, unde a jucat alături de Julia Roberts, Claudia Traisac, remrcată în El 7° día de Carlos Saura şi în seriale de televiziune de succes, Josh Hutcherson, interpretul din Bridge to Terabithia şi The Kids Are All Right, premiat la Berlin şi nominalizat la Oscar, Sam Claflin, actorul din Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides şi Snow White and the Huntsman, faimos pentru rolul din serialul The Pillars of the Earth.

Hutcherson şi Claflin ajung la Festival după succesul sagăi Hunger Games. În sfârşit, va fi pe covorul roşu şi Simon Merrells, actorul britanic remarcat în serialul TV Spartacus.

Vor putea fi ovaţionaţi şi cei cinci membri ai legendarului grup Spandau Ballet: Tony Hadley, Martin Kemp, Gary Kemp, Steve Norman, John Keeble.

Pe covorul roşu va putea fi văzut de două ori Tomas Milian, actorul de origine cubaneză, interpretul unor filme importante ale unor cineaşti hollywoodieni, ca Steven Spielberg, Oliver Stone şi Steven Soderbergh, extraordinarul protagonist al westernurilor spaghetti şi al peliculelor poliţiste în stil italian, iubit de regizori care au făcut istoria cinema-ului italian, ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti şi Pier Paolo Pasolini.

Tomas Milian

Sergio Castellitto

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.