Soarta PNL se joacă în aceste zile

De ceva vreme liderii liberali – mai ales cei legați strins de Cotroceni – se amăgesc cu iluzia că vor reuși pină la urmă să il determine pe Dacian Cioloș să dea o ordonanță de urgență prin care să se treacă în alegerile locale de la un tur la două. Marea lor speranță a fost – mărturisită sau nu – că Iohannis va arbitra în sprijinul partidului lui de suflet, PNL. Povestea macină dinainte de Anul nou partidul la diferite niveluri, la centru și în teritoriu. În ceasul al 12-lea chestiunea a ieșit la suprafață. PNL s-a adresat pieziș Guvernului, lui Cioloș personal, cerînd o OUG.

Cioloș – spre mirarea bine jucată a liberalilor, care s-au prefăcut că nu le-ar veni să creadă – a zis niet. Nu ar fi democratic ! a zis el explicind ca la tabla în clasă unor învățăcei. Cioloș stie că are pîinea și cuțitul, plus sprijinul lui Iohannis pină în dec. 2016. Liberalii sunt la mîna lui. Nu le-a dat nimic în guvern cind l-a facut. Spre deosebire de PSD: El nu se sinchisește cît de democratică ar fi ordonanță, dar își face socotelile lui tehnice, că e – zice-se – un tehnocrat. Tipul e mai calculat decit pare așa cu aerul lui de băiat cuminte, de elev de liceu. Liviu Dragnea a spus in weekend că sprijina guvernul deocamdata, dar dacă face năzdrăvănii (la asta s-a referit ) PSD va lua măsuri. E posibila chiar o moțiune de cenzură la o adică, de ce nu, care ar dărîma sigur guvernul. I-a arătat pisica!

Cioloș a înțeles că e băiat deștept, tehnocrat, frecat de lumea bruxelleză unde numai ingeri nu sunt cei ce fac politică. El ignoră ce a cerut strada după Club Colectiv, drama care l-a adus adus la șefia guvernului. Asta e legimitatea lui. Acolo s-a cerut schimbarea de urgență a clasei politice, s-au cerut alți oameni, alte figuri, politicieni necompromisi. Or, alegerile intr-un tur sunt exact pe dos. Garantează realegerea celor vechi. Asigură nemișcarea, perpetuarea vechiului sistem. A SISTEMULUI în general împotriva căruia s-a protestat în nov. 2015. Cam cinic, nu!?

Motivele PNL sunt clare. Într-un tur cîștigă PSD. Favoriți sunt cei care sunt deja in post. PSD poate fi sigur de măcar 50%, dar de fapt poate spera degajat la 60% Dar și celeltale locuri se dispută. Așadar PSD este într-o poziție de forță, are prima șansă, a furat startul. Într-un tur alegerile locale au deja un ciștigător cert – PSD. Candidatul mai bine plasat, cel aflat deja in post, iese pe primul loc și este declarat ales chiar dacă ia numai 15%. Chestia e să fie primul. În turul doi poate pierde. Ceilalți se pot coaliza și da o altă manjoritate, răsturnînd rezultatul din turul 1.

Așa a cistigat Băsescu la București dacă ne aducem aminte. Și Iohannis, la fel, nu!? După turul întîi Ponta era departe. Între tururi lucrurile s-au schimbat. Este exact ce vrea să evite în iunie PSD. În turul doi raportul de forțe se schimbă. Nu intimplător PSD a reacționat prompt și a respins propunerea. Clar, pentru că riscă să piardă alegerile locale dacă s-ar desfășura în două tururi.

De această victorie depind multe. De exemplu, rezultatul alegerilor parlamentare. Cine va da majoritatea, cine va face guvernul. Depinde și situația lui Liviu Dragnea in justiție. Ca lider al partidului nr. 1 își va rezolva situația. Presiunea pe el va fi ceva mai mică, amenințările mai puține. Ar putea fi chiar premier de Crăciun. Și situația din PSD ține de aceste alegeri. O înfringere în iunie sau chiar un rezultat problematic, ar declanșa forțe centrifuge în PSD. Soarta PSD ( nu doar a conducerii ) depinde de aceste alegeri.

La PNL, situația nu e deloc mai relaxată. As spune că dimpotrivă. Pierderea alegerilor locale (și mai ales a Bucureștiului) antrenează pierderea alegerilor parlamentare din toamnă. Ca efect – actualul leadership PNL va fi schimbat ca incapabil, ca perdant. Înlocuire care se va produce ferută din interiorul partidului. Și Cotrocenii au/vor vor avea interese în această chestiune și va juca un rol activ. Asta dacă nu cumva vor demisiona pină atunci Gorghiu, Blaga, Predoiu, Athanasiu, Petrache &Co. și nu vai fi nevoie de mari conspirații și conclavuri pentru a schimba șefii care nu se vor lăsa duși. Dar încă 4 ani de opoziție – iată o perspectivă inacceptabilă în PNL. Or, treaba celor care conduc acum PNS este uan singură, să ciștige alegerile. Atît.

Rolul enigmatic este deținut de Klaus Iohannis. Din nou i-a lăsat pe liberali în ofsaid!? S-au așteptat liberalii la prea mult din partea Cotrocenilor !? Deocamdată, pînă nu își clarifică relația cu Iohannis, liberalii vor mai suferi dezamăgiri și eșecuri. Intrebarea cheie e – cine conduce de fapt PNL!? Cine asumă victoriile și mai ales eșecurile. PNL in perspectiva alegerilor locale arată ca Titanicul plecind din portul Southampton. ..

www.stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.