”Șocat și indignat”, Centrul Wiesenthal cere demisia unui ministru croat

Centrul Wiesenthal și-a exprimat ”șocul și indignarea” față de comentariile făcute de ministrul croat al Culturii, care nu a recunoscut natura criminală a Ustașei, transmite Associated Press.

Centrul Wiesenthal din Israel a cerut premierului croat să-l demită pe ministrul Culturii, spunând că acesta are o atitudine disprețuitoare față de rezistența croată împotriva fascismului în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Centrul Wiesenthal a arătat că este ”șocat și indignat de mai multe acțiuni și comentarii” ale ministrului Zlatko Hasanbegovic. Ministrul a respins până acum acuzații similare.

”Cerem guvernului croat să-l înlocuiască pe Hasanbegovic cu o persoană potrivită pentru funcția de ministru al Culturii, care să onoreze acest post și nu să facă de râs țara în fața întregii lumi”, arată directorul Centrului Wiesenthal, Effraim Zurrof, într-un comunicat postat pe site-ul organizației.

Guvernul croat nu a comentat pe marginea acestor acuzații.

Zurrof l-a acuzat pe Hasanbegovic, de profesie istoric, că nu a recunoscut natura criminală a regimului ustaș sprijinit de Germania nazistă și că manifestă dispreț față de partizanii care au luptat împotriva sa.

Hasanbegovic face parte dintr-un guvern de centru-dreapta al conservatorilor din Uniunea Democrată Croată (HDZ) și al partidului reformist Most, guvern format la finalul lunii ianuarie, după alegerile parlamentare din noiembrie 2015. Opoziția de centru-stângă și o serie de ONG-uri au criticat numirea lui la Cultura.

Tot săptâmana trecută, Centrul Simon Wiesenthal a criticat comemorarea în Ungaria a unei bătălii din al Doilea Război Mondial, eveniment la care vorbitorii au facut apologia unui lider pro-nazist. La eveniment urma să participe și un veteran din trupele Waffen-SS, care însă nu a sosit din motive de sănătate. Cemntrul Wiesenthal spune că este ”o altă încercare fățișă de a onora și glorifica pe cei care au pus la cale Holocaustul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.