Socialiștii moldoveni: Bucureştiul să prezinte scuze pentru declaraţia lui Ponta

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, aflat în opoziție, îşi exprimă „profunda indignare în legătură cu declaraţiile prim-ministrului României, Victor Ponta, cu privire la „cea de-a două mare unire a României”, care, chipurile, urmează a fi realizată către anul 2018”, potrivit unui comunicat transmis de formațiune presei de peste Prut.

În opinia socialiștilor moldoveni, „o astfel de declaraţie reprezintă un nou atentat nevoalat al autorităţilor de peste Prut la suveranitatea Statului Moldovenesc şi identitatea poporului moldovenesc”.

„Domnul Ponta şi-a dat jos masca de „politician român moderat”. Deşi mai devreme mai mulţi reprezentanţi ai mass-media moldoveneşti încercau să-l contrapună “şoimului unionist” Traian Băsescu. Declaraţiile lui Ponta sînt o reconfirmare a faptului că toţi politcienii români au un scop comun – nimicirea şi anexarea Moldovei. Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficială a statului românesc”, se mai afirmă în comunicatul socialiștilor, publicat de site-ul UNIMEDIA.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se declară totodată indignat de lipsa de reacţie din partea conducerii de vîrf a Moldovei şi a corpului diplomatic.

„Toate aceste lucruri îşi au o explicaţie simplă – toţi reprezentanţii actualei guvernări a Moldovei împărtăşesc aceleaşi idei ca şi domnii Băsescu şi Ponta, deghizîndu-le sub lozinca de „curs european al Moldovei”. Anume de aceea guvernarea moldovenească perfidă, care a păşit pe calea trădării naţionale, a ignorat marcarea aniversării a 655-a de la formarea Statului Moldovenesc, resping identitatea moldovenească, interzic predarea limbii şi istoriei moldoveneşti”, acuză aceștia.

Socialiștii moldoveni cer să fie trimisă o notă de prostest la București.

„A venit timpul să se pună capăt acestei politici. Cerem autorităţilor oficiale ale Moldovei să trimită o notă oficială de protest conducerii româneşti, iar Bucureştiul trebuie să prezinte în mod public scuze pentru declaraţiile făcute. Partidele care promovează ideea unionismului pe teritoriul Moldovei trebuie să fie interzise, iar acţiunile lor să fie investigate penal. (…) Moldova este un stat independent, cu o istorie de 655 de ani. Lupta pentru independenţa Moldovei încă nu a luat sfîrşit. Moldova este un stat mic pe harta lumii. Totuşi, oricine va atenta la independenţa sa, îşi va suci gîtul”, mai afirmă aceștia.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 12 septembrie, la Congresul PSD, reunit la Alba Iulia, că angajamentul său şi apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României. „Vreau să ne asumăm cu toţii un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români şi-au dat viaţa în primul Război Mondial, am obţinut cel mai important obiectiv naţional: Marea Unire. Vreau şi vă rog să fiţi alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea ţară mândră, puternică, respectată, pe care strămoşii noştri aflaţi aici în urmă cu 96 de ani şi-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toţi românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României”, a afirmat Victor Ponta.

Ponta a făcut declarația în ziua în care a fost validat de PSD candidat al partidului la prezidențiale.

Replica socialiștilor moldoveni vine tot într-un context electoral. Republica Moldova organizează alegeri legislative în această toamnă.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.