Societatea civilă îi solicită lui Klaus Iohannis o dezbatere pe tema gazelor de șist

Societatea civilă îi solicită lui Klaus Iohannis o dezbatere pe tema fracturării hidraulice înainte de turul 2

Având în vedere importanța extremă a subiectului fracturării hidraulice pentru extragerea hidrocarburilor neconvenționale (gaze de șist, gaze de cărbune de mină etc.), reprezentanții societății civile i-au solicitat candidatului la alegerile prezidențiale, printr-o scrisoare semnată de peste 40 de ONG-uri și grupuriactive pe subiectul gazelor de șist, o întâlnire televizată înainte de turul doi al alegerilor. Această întâlnire are rolul de a-i solicita acestuia să garanteze, printr-un angajament scris, o dezbatere echitabilă, transparentă și incluzivă pe această temă, în care vocea celor care militează, cu dovezi științifice, împotriva fracturării hidraulice, să fie, în sfârșit auzită și luată în seamă.


Menționăm că acest pas către candidatul ACL nu reprezintă manifestarea unei preferințe electorale a celor care se opun fracturării hidraulice și gazelor de șist, fiindu-ne cunoscut faptul că ambii candidați rămași în cursă s-au declarat pentru exploatarea gazelor de șist, deși Klaus Iohannis vorbește de garanții privind această tehnologie. În același timp, contracandidatul său, Victor Ponta, a început o campanie deșănțată pentru promovarea gazelor de șist, fără nicio dezbatere, fără nicio garanție de mediu, fără a lua în considerare niciun protest al comunității locale, desconsiderând și acuzându-i pe cei care se opun că primesc finanțare rusească (în condițiile în care Câmpia de Vest este concesionată către NIS, subsidiară a Gazprom, pentru exploatarea gazelor de șist, ceea ce arată absurditatea acestor acuzații).

Cunoscând pornirile antidemocratice, antipluraliste, dovedite în cei peste doi ani de mandat ca prim-ministru ai lui Victor Ponta, societatea civilă din România, care militează împotriva fracturării hidraulice, îl consideră pe acesta ca profund opus ideii de manifestare a societății civile, și consideră că orice dialog cu acesta pe subiectul fracturării hidraulice, nu poate duce la absolut niciun rezultat. Mai mult, știind modul în care a evitat orice dezbatere, societatea civilă știe apriori faptul că acest candidat nu va accepta o asemenea întrevedere în campania electorală. Cu atât mai puțin după.

Pe de altă parte, candidatul Klaus Iohannis promite o altă abordare în politică, în care să existe dialog și respect față de toate părerile. Fiind campanie electorală, și fiind deja extrem de dezamagiți de întoarcerea la 180 de grade a lui Victor Ponta pe subiectul gazelor de șist și al proiectului de la Roșia Montană, societatea civilă dorește să primească o dovadă clară de la Klaus Iohannis că este cu adevărat deschis către acest mod de a face politică, nu doar în declarații. Societatea civilă din România nu mai crede în promisiunile politicienilor și dorește garanții de la aceștia. Mingea este acum în terenul politicienilor care promit un alt mod de a face politică.

Astfel, societatea civilă din România și diaspora (problema gazelor de șist este una extrem de importantă pentru diaspora, care a protestat în nenumărate rânduri în solidaritate cu protestele de aici, și le-a sprijinit, inclusiv financiar) așteaptă un răspuns al candidatului Iohannis la această solicitare. Absența unui asemenea răspuns va fi evaluată corespunzător de către cei care au solicitat această întrevedere, susținuți de mii de români din țară și diaspora. Sperăm încă în înțelepciunea unora dintre politicienii români, care vor înțelege faptul că societatea civilă din România este o voce pe care trebuie să o asculte cu atenția cuvenită.
Lista ONG-urilor și grupurilor informale care au semnat scrisoarea adresată dlui Klaus Iohannis:
ONG-uriRomânia:
Asociația Eco-Civica
TERRA Mileniul III
Pachamama România
Grupul de Intervenție Civică, Brașov
Pro NaturaTimiș
Asociația de Dezvoltare Durabilă Urbania
Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică Arad
Mișcarea Eurocivică Română
Asociația Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător
Asociația Quantic, București
Neuer Weg, Sighișoara
Edelwais, București
Centrul pentru Resurse Civice, Constanța
Academia Civică Bihor
Mișcarea Civică Revoluția Curată, Sibiu
Fundația ADV România
Fundația Culturală Harry Tavitian
Asociația Răzeșilor pentru o Moldovă Curată, Neamț
Asociația Civică Dreptate
Asociația Scutul Albastru
Grupuri informale România:
Grupul fără Fracturare
Activiști fără Frontiere
Cluj Antifrack
Grupul Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor
Dudeștii Vechi fără Fracturare
Beba Veche fără Fracturare
Rezistența Puiești
Mișcarea deRezistență Bârlad
DobroGeea
Grupul Bărlădenilor împotriva Fracturării Hidraulice
Vama Verde, filiala Gara Banca
Diaspora
New Ecologist- Londra (grup al tinerilor din diaspora de la Londra)
Economic and Social Change (grup al tinerilor din diaspora de la Londra)
Grupul de inițiativă Civică „Vienna against Fracking”
Salvemos Roșia Montană, Madrid
Românii din Italia împotriva gazelor de șist
Torino pentru Roșia Montană
Canada Saves Rosia
Warned, Canada
Grupul Roșia Montană Paris
SOS Roșia Montană Bruxelles
Acestor semnături li se adaugă de mii de cetățeni români care ar fi dorit să semneze în nume propriu, și care au protestat și protestează în diferite moduri împotriva fracturării hidraulice. Această listăa fost colectată în decurs de nici 24 de ore de la elaborarea scrisorii deschise. Cu siguranță sprijinul pentru acest demers este mult mai mare. La ele se adaugă cele peste 25 de orașe și comune din România, care au interzis fracturarea hidraulică pe teritoriul lor, atât în faza de explorare, cât și în faza de exploatare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.