Șocul Brexit-ului s-a extins și după weekend pe piețele financiare mondiale

Șocul rezultatului referendumului de săptămâna trecută din Marea Britanie a reverberat pe piețe financiare globale și după trecerea week-endului. Lira sterlină a coborât din nou iar acțiunile burselor europene au scăzut la niveluri atinse ultima oară în luna februarie.

Conform Bloomberg, moneda britanică a adunat până la jumătatea zilei o noua cădere de 3,1%, adăugându-se pierderii de 8,1% de vineri. Euro s-a depreciate cu 0,8% în raport cu doalrul, după ce a pierdut 2,4% în sesiunea precedetă. Petrolul a coborât la 47 de dolari barilul în timp ce cererea pentru activele sigure a crescut puternic în SUA și a amplificat aurul și obligațiunile americane.

Prețul cuprului a avansat iar cele ale oțelului au sărit în China. Acțiunile japoneze și-au revenit după cea mai slabă zi din ultimii cinci ani, după ce guvernul de la Tokyo a anunțat că va lua măsuri pentru stabilizarea pieței. De altfel, premierul Abe a avut o întâlnire cu mediul de afaceri din Japonia și a dat de înțeles că banca centrală ar putea intereveni dacă yen-ul va crește nespus de mult, în condițiile în care țara se bazează foarte mult pe exporturi. Dolarul a scăzut însă în raport cu yen-ul, care şi-a continuat tendinţa de apreciere şi a ajuns la 101,84 yeni/dolar, în creştere cu 0,24%.

”Oamenilor li se pare dificil să înţeleagă ce presupune Brexit-ul pentru viitor – nu ştim încă magnitudinea şocului. Până acum, în termeni de liră-dolar, vedem numai jumătate din declinul pe care este posibil să îl avem anul acesta”, a spus Steven Barrow, şeful Group-of-10 strategy de la Standard Bank Group. Victoria taberei Brexit a rupt piețele mondiale vinerea trecută, activele companiilor listate la bursă pierzând dintr-un foc 2,5 trilioane de dolari la nivel mondial. Asta aduce şi mai multă incertitudine şi agitaţie între cele două partide politice principale din Marea Britanie, dar împinge de asemenea şi Scoţia spre independenţă. Premierul David Cameron a anunțat că demisionează fără să spună care vor fi pașii pe care Marea Britanie îi va face pentru a ieși din UE. În plus, 17 membri ai echipei liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, au renunțat la sprijinirea sa pe fondul apelurilor tot mai puternice pentru înlăturarea din fruntea formațiunii politice, exacerbând sentimental de instabilitate. Bursele europene au scăzut pentru a doua oară consecutive. Topul pierderilor este condus de băncile britanice, care au cea mai slabă performanță din cele 19 industrii calculate în indicele Europe 600. Royal Bank of Scotland a scăzut cu 14%, în timp ce Barclays a scăzut cu 9,2%. Brexit-ul a lovit puternic și în companiile aeriene pentru că a amplificat teama că vor scade numărul de bilete vândute.

Easy Jet, de exemplu, a pierdut 16% din capitalizarea pe bursă. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,1%, la 315,12 în Londra. Indicele FTSE al bursei din Londra a scăzut cu 0,67%, în timp ce DAX al bursei din Frankfurt a avut o scădere de 0,69% şi CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 0,51%, conform Ziarului Financiar. Indicele MSCI Asia Pacific fără Japonia a scăzut cu 0,5%, în condiţiile în care indicii de referinţă s-au retras în Singapore, Hong Kong şi Malaezia. Indicele Topix al Japoniei a avut un avans de 1,8%, după ce s-a prăbuşit cu 7,3% vineri. Contractele futures pentru FTSE 100, bursa din Londra, au scăzut cu 1,7%, în timp ce pentru Euro Stoxx 50 au scăzut cu 1%. Indicele S&P 500 s-a contractat de asemenea cu 0,1%. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,10%, în timp ce Nikkei 225 a crescut cu 2,39%, iar CSI 300 al bursei din Shanghai a urcat cu 1,29%.

Mazda Motor a scăzut cu 10% în Tokyo, după ce Nomura i-a redus ratingul pe piaţa auto, citând o încetinire a pieţei europene de maşini şi o apreciere a yen-ului. Joia trecută, 17.410.742 de britanici au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană (adică 51,9%). În schimb, 16.141.241 de britanici au votat pentru rămânerea în UE (ceea ce înseamnă 48,1%). Conform săptămânalului Mail on Sunday, 1,13 milioane de britanici ar regreta faptul că au votat pentru ieşirea ţării din UE. Aproape 700.000 de persoane au, din contră, regrete că au votat pentru rămânearea în Uniunea Europeană, potrivit aceluiaşi sondaj. 59% din scoției aprobă despărțirea Scoției de Marea Britanie, pondere mărită după anunțarea rezultatelor referendumului de săptămâna trecută. În 2014, independenţa Scoţiei a picat la referendum (45% au fost în favoare).

Aproape 3,7 milioane de semnături s-au strâns până azi la prânz pe o petiție care cere autorităţilor britanice modificarea regulilor şi organizarea unui nou referendum dacă pentru una sau alta dintre opţiuni s-au declarat mai puţin de 60% dintre alegători, pe o prezenţă la vot sub 75% . În sesiunea de vineri, 1.090 de miliarde de dolari a fost capitalizarea bursieră pierdută de principalele burse europene. Câteva căderi puternice: Londra a scăzut – 3,15%; Frankfurt – 6,83%; Paris – 8,04%; Milano – 12,48%. 2,5 miliarde de dolari s-au evaporate pe toate bursele lumii. La București, scăderea a fost de 8%, iar deprecierea leului în raport cu dolarul a fost de 0,2%. Lira sterlină a căzut la un moment dat până la 10% pe parcursul zilei de vineri, fiind practic cea mai mare depreciere a monedei britanice din ultimele trei decenii. Luni dimineață, o liră sterlină a fost cotată la 1,3441 euro, nivel în creștere de la 1,34, la care moneda Marii Britanii a ajuns la primele ore.

Tendinţa ascendentă a coincis cu prima ieşire publică a ministrului Finanţelor, George Osborne, de după Brexit. Oficialul de la Londra a anunţat că ţara sa va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce îi va permite ieşirea din Uniunea Europeană, „numai atunci când va fi pregătită”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.