Șoferi kamikaze strigând ”Allah Akbar” pe străzile Europei

O camionetă a lovit un grup de pietoni, la un târg de Crăciun organizat în oraşul francez Nantes, nouă persoane fiind rănite, după care şoferul a încercat să se sinucidă, relatează ziarul Le Parisien.

Potrivit Primăriei oraşului Nantes, şase persoane sunt în stare gravă. Printre acestea se numără şoferul camionetei, care s-a înjunghiat în piept după accident şi este internat în stare critică. Bărbatul s-a înjunghiat de nouă ori în piept, iar Ouest France scrie, citând un polițist și mai mulți martori, că acesta a strigat ”Allah Akbar”. AFP notează însă că individul nu ar fi avut motivații de ordin religios în comiterea acestui act.

Piaţa în care a avut loc incidentul – unde se desfăşura un târg de Crăciun – a fost evacuată.
Cu doar câteva ore înainte, la Glasgow, o mașină de gunoi a intrat într-un grup mare de pietoni. Au murit șase persoane și circa zece sunt grav rănite. Camionul a intrat în pietoni pe o distanță de 300 de metri. Presa britanică a lansat în primul rând ipoteza unui atac de cord suferit de sofer. Autoritățile însă iau în calcul și un gest deliberat, un atac.

Aceasta pentru că duminică, la Dijon, în Franța, un șofer a intrat într-un grup de pietoni strigând ”Allah Akbar”. A rănit 13 persoane. Este vorba de un cetățean francez cu mamă algeriană și tată marocan care ar fi vrut sa protesteze împotriva atrocităților comise împotriva cecenilor. S-a dovedit că acesta era în evidențele medicilor cu afecțiuni psihice.

Sâmbătă, a fost comis un atac în comisariatul localităţii Joue-les-Tours (centru-vest), unde poliţişti francezi au împuşcat mortal, sâmbătă, un bărbat care îi agresase cu un cuţit strigând „Allah Akbar”.

Într-un context de temeri privind eventualul import în Franţa al acţiunilor jihadiştilor din Siria şi Irak, preşedintele socialist Francois Hollande a făcut apel luni la populaţie să „nu cedeze în faţa panicii”. El a amintit că serviciile statului au ordin să acţioneze cu „extremă vigilenţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.