Softul de localizare al ROMATSA, furnizat de o firmă a lui Sebastian Ghiță

Un anunt publicat in luna ianuarie 2009 de Sistemul Electronic de Achizitii Publice arata ca Romatsa (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) a achizitionat pachete software de asistenta la sol pentru aviatie in valoare de 414.900 de euro. Pachetul vizeaza aplicatii de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare si a fost atribuit companiei TeamNet International in data de 2 februarie 2009, in urma unei licitatii deschise.

Atat de bine a functionat softul achzitionat cu aproape jumatet de milion de deolari de la Teamnet, companie care apartinea la acea vreme grupului Asesoft al lui Sebastian Ghita (in momentul achizitiei, Victor Ponta era ministru pentru Relatia cu Parlamentul), incat victimele tragediei aviatice de luni au fost gasite de localnicii ce foloseau Google Maps si harti clasice, orbecaind prin creierul muntilor, si nu autoritatile atat de bine dotate cu softuri ”performante”, de la Romatsa si pana la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Ultimele informatii arata ca una dintre victime a decedat din cauza hipotermiei si nu neaparat a ranilor provocate de accidentul aviatic, intre momentul producerii acestuia si cea a sosirii salvatorilor trecand circa sapte ore.

HotNews scrie ca Teamnet International, care a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita, este frunizorul a doua servicii critice in situatii de urgenta precum accidentul aviatic din Apuseni. Astfel, Teamnet furnizeaza softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare de catre Romatsa(Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), precum si partea software si de localizare GIS pe harta pentru serviciul 112 gestionat de STS. In 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, TeamNet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita. Acum, actionar majoritar al Teamnet este Bogdan Padiu, care este si CEO.

Intr-un interviu din decembrie 2013, pentru Ziarul Financiar, Bodiu spunea: „Pentru proiectul de management al centrului unic 112 am realizat partea software si de localizare GIS pe harta, parte care reuseste ca in 5 secunde sa localizeze fiecare apel. Unul din principalele beneficii, diferenta intre viata si moarte se masoara in secunde, si e important sa avem un sistem eficient”
Contactat de HotNews.ro Bogdan Donciu, Director Departament Operațional Romatsa, nu a dorit sa raspunda intrebarilor, spunand ca abilitat in acest sens este doar directorul general, Aleodor Francu. Directorul general nu a raspuns la numeroarele incercari ale HotNews.ro de contactare.

Senatorul PSD Sorin Bota acuza Romatsa de faptul ca a cheltuit degeaba milioane de euro pe softuri. „Romatsa dispune de softuri de milioane de euro, chiar recente si tot degeaba. Probabil le-au achizitionat pentru a putea face statele de plata. Halal spatiu aerian! Mai au tupeu sa spuna ca nu-si reproseaza nimic. Autoritatea aeronautica ce face?! Aici chiar sunt vinovati multi „tocatori de bani publici”. Cer premierului sa ia masuri, descoperim in asemenea situatii cum de ani buni unii se fac ca lucreaza pe bani publici!”, a afirmat senatorul intr-o declaratrie citată de HotNews.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.