Soldaţii Rusiei de pe fronturile ideologice

Cunoscutul jurnalist rus Vladimir Pozner afirmă că regimul de la Moscova foloseşte mass-media ca pe un instrument de manipulare, iar în prezent în Rusia nu există nicio instituţie de presă cu adevărat independentă, transmite Jurnal.md.

Pozner a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe comune a Consiliului Prezidenţial pentru Drepturile Omului şi a Consiliului de Presă. Jurnalistul a admis că după aceste afirmaţii şi-ar putea pierde locul de muncă, el fiind prezentatorul unei emisiuni la Pervîi Canal.

„Sunt convins că instituţiile mass-media pot fi sau independente de stat şi atunci reprezintă a patra putere, sau dependente de stat – atunci ele nu doar că nu reprezintă a patra putere, dar ele încetează să fie mass-media, fiind transformate într-un instrument de manipulare, în propagandă de stat. Este de-ajuns să priveşti ştirile de la televiziunile de stat, pentru a te convinge că sunt toate la fel”, a declarat Vladimir Pozner.

Potrivit jurnalistului, instituţiile de presă controlate de stat se ocupă în prezent de acelaşi lucru: formează opinia publică pe care doreşte să o vadă guvernarea. În URSS, aceștia erau numiți „soldaţii de pe fronturile ideologice”, a accentuat Ponzer.

Pozner a mai spus că în prezent în Rusia nu există instituţii mass-media cu adevărat independente. Sunt doar pe jumătate independente, iar dacă ar dori, regimul de la Moscova le-ar închide, a adăugat jurnalistul rus. „În acest sens, presă cu adevărat independentă nu există la noi. În Rusia în prezent nu există jurnalism ca profesie, există doar jurnalişti”, a adăugat el.

Jurnalistul a mai recunoscut că există o cenzură dură în ceea ce priveşte alegerea invitaţilor la emisiunile TV. „Ştiu că sunt oameni pe care eu nu pot să-i invit la emisiunea mea, deşi ei prezintă un interes de necontestat. Am vrut tare să-l invit pe Nemţov, de multe ori am cerut. Dar acum cu siguranţă nu voi mai putea să fac acest lucru”, a mai spus Pozner.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.