Solidari cu diaspora: „Ponta ne minte!, Nu-l vrem preşedinte!”; ”Ponta nu fura, România nu te vrea!”

În mai multe oraşe din ţară şi din diaspora au avut loc proteste de solidarizare cu românii din străinătate care nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza proastei organizări a alegerilor.
Oamenii s-au mobilizat pe Facebook anunţându-şi prezenţa la proteste atât pentru sâmbătă, cât şi pentru duminică.

Protestatarii nu sunt însă doar solidari cu românii din afara graniţelor care nu şi-au putut exercita dreptul de vot, ci au emis şi
revendicări, cum ar fi suplimentarea secţiilor de vot în diaspora, introducerea votului prin corespondență, demisia ministrului de externe Titus Corlățean etc.

“Dacă știi de alte acțiuni și proteste în alte localități din țară și diaspora, te rugăm lasă un link la secțiunea ”comentarii” sau pe pagina de Facebook a României Curate”, este unul dintre mesajele prin care oamenii au înţeles să arate că le pasă.

Sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, peste 5.000 de persoane (după estimările Jandarmeriei şi Poliţiei, peste 10.000 după estimările organizatorilor) au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Oamenii au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta, cerând demisia acestuia.

Manifestaţii au avut loc şi în Capitală, unde s-au adunat peste 700 de protestatari chiar în Piaţa Universităţii.

Update: Protestul, care a început în Piaţa Universităţii şi a continuat cu un marş spre sediile Guvernului şi MAE, apoi pe Calea Victoriei şi prin Centrul Istoric, s-a încheiat după cinci ore, manifestanţii anunţând că vor continua protestul duminică, de la ora 17.00, la Universitate.

Aceştia au putut fi auziţi scandând „Libertate!”, „Ieşiţi la vot!”, dar şi mesaje împotriva lui Victor Ponta. Ei au cântat „Deşteaptă-te, române”.
De asemenea, pe bannere se putea citi; „2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică”, „Vrem o ţară ca afară”, „Ieşiţi la vot”, “Taxe şi accize fără număr”, „Ponta, te aşteaptă DNA”.

Protestatarii din Piaţa Universităţii au plecat apoi în marş, spre Piaţa Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe. Unii dintre aceştia au ieşit de pe trotuar, blocând o bandă de circulaţie.
Ei au putut fi auziţi scandând: „Mergem la MAE!” şi „Corlăţean, demisia!”.
Majoritatea protestatarii care au plecat în marş merg spre Piaţa Romană pe trotuare, însă unii au ieşit pe stradă şi au blocat prima bandă de circulaţie.

Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat „Ieşiţi la vot”, România, trezeşte-te!”, „Votează, votează”, „Demisia!”, „Jos Ponta”, „Ce vrem noi e şi pentru voi”, „Opriţi corupţia, vine revoluţia”, „Votează, votează, votul tău contează”, „Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse”.

Când au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în faţa sediului Guvernului, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat „Demisia” şi „Nu Ponta”.

Pe traseul marşului s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.
Protestatarii au scandat, la MAE, „Corlăţean, demisia”, „DNA, să vă ia”, „Libertate”, „România, trezeşte-te!”, „În turul doi, secţii noi” şi „Votează, votează”.

Şi la Timişoara omenii au ieşit în stradă, peste 1.000 de persoane manifestând în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota. Aceştia s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara având steaguri tricolore şi pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: ”Revoluţia continuă”, ”Solidaritate cu diaspora!”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora!”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea!”.

La Oradea, aproximativ 300 de persoane au ieşit în centrul oraşului, pe ploaie, la un miting. S-au adunat în Piaţa Unirii, din în jurul statuii lui Mihai Viteazul, şi au scandat împotriva PSD şi a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum şi ”Lăsaţi-i să voteze!”. Pe bannere erau scrise mesaje antiguvernamentale şi de solidaritate cu românii din afara ţării: ”Ponta ne minte!/Nu-l vrem preşedinte!”, “Lăsaţi diaspora să voteze!”, “O dorinţă sinceră/România liberă”.

Câteva sute de constănţeni au participat, sâmbătă seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, ei scandând ”Jos comuniştii” şi având pancarte pe care scria “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”.

Constănţenii s-au adunat începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii Constanţa, ei scandând “Jos comuniştii”, “Ghinion, ţara s-a trezit din somn” şi “Hoţii, hoţii”.

Totodată, manifestanţii au cântat ”Deşteaptă-te române” şi au avut pancare pe care scria “În turul doi vrem să votăm şi noi”, “România e şi ţara românilor de afară”, “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

Cei prezenţi în faţa Prefecturii Constanţa au îndemnat oamenii să iasă la vot într-un număr cât mai mare în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Acţiunea de la Constanţa a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a încheiat fără incidente.

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă seară, la Iaşi, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora. Oamenii au scandat lozinci împotriva lui Victor Ponta şi a primarului Gheorghe Nichita, pe motiv că acesta din urmă a refuzat să aprobe un marş pe străzile oraşului.

Oamenii au început să se adune în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, începând cu ora 18.00, ei având pancarte cu mesaje precum ”Cu o sticlă de ulei, ţara asta nu o iei”, ”Cu sau fără voia ta, România va vota” şi ”Ponta şi ai lui, sărăcia neamului”; ”Ghinion, ghinion, Iaşiul s-a trezit din somn”, ”Votăm. Cei prezenţi în piaţă au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

Vineri, la Sibiu, aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot şi ”să îşi aleagă viitorul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.