Solidaritate internaţională pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană

„Campania „Salvaţi Roşia Montana” este susţinută, şi în această vară, de mai mulţi tineri entuziaşti din Europa, care fie străbat acum continentul pe bicicletă, din capitala Danemarcei, Copenhaga, până în inima Munţilor Apuseni, într-un tur de protest faţă proiectul Companiei Gold Corporation de exploatare cu cianură a zăcămintelor de aur, argint şi wolfram din vestita aşezare transilvană, fie au alergat în competiţia Everest Marathon.

De lupta pentru salvarea Roşiei Montane s-a auzit demult în afara graniţelor româneşti. Dar în vara aceasta, mai mult ca oricând, cauza va fi în mintea întregii Europe. De acest lucru au grijă câţiva oameni cu ambiţii cât Apusenii de înalte: Tică Darie, Louisa Hoppe, Radu Păltineanu, Elena Vanica și Sophian Guidara. Ei sunt cei care-au făcut cunoscute, mai întâi în lumea virtuală, iar apoi pe drumurile celei reale, ideile „We love Roşia Montană” şi „Travel for a cause”.

Steagul campaniei Salvați Roșia Montană mai este purtat prin lume, vara aceasta, de pasionații de raliuri care au parcurs 7000 de kilometri prin 13 țări, de alpinistul care s-a încumetat să meargă în Everest Marathon și de românii care vor veni la cea de-a 8-a ediție FânFest pe biciclete și pe jos din București și Alba-Iulia.

Gând la gând cu Roşia Montană

We love Roşia Montană este numele pe care Tică Darie (20) şi Louisa Hoppe (23) l-au dat visului de a organiza un tur de protest din Copenhaga până în Roşia Montană.

Tică Darie a realizat deja acest tur, vara trecută, când, în 30 de zile, a parcurs 2533 de kilometri pe bicicletă din capitala daneză până în Piaţa Veche din Roşia Montană. A ajuns acolo pe 15 august, în prima zi a festivalului FânFest, când localnicii şi membrii campaniei Salvaţi Roşia Montană l-au întâmpinat uimiţi de câtă perseverenţă a plimbat bicicleta lui activistă. La FânFest a cunoscut-o şi pe Louisa Hoppe – motivul pentru care bicicleta şi-a mai ataşat un loc, iar motivaţia s-a ridicat la pătrat. Louisa este o nemţoaică îndrăgostită de România după un an în care a studiat în Cluj-Napoca şi, când s-au cunoscut, şi-au promis că vor schimba lumea începând cu salvarea Roşiei Montane.

Zis şi făcut. În aceste zile, bicicleta tandem pe care au încărcat strictul necesar turului de protest şi o ambiţie uriaşă, traversează vestul Europei spre Cluj-Napoca. „We love Roşia Montană” va ajunge în România pe data de 4 august, când cei doi biciclişti vor da roţile pe o altă acţiune sportivă de solidaritate – marşul pentru Roşia Montană, care se va sfârşi pe 12 august.

În cei 3000 de kilometri, traseul „We love Roşia Montană” include evenimente de informare organizate cu grijă şi promovate cu insistenţă în 11 oraşe europene (Copenhaga, Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresden, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta, Cluj) şi în Roşia Montană. „Vrem să ajutăm localnicii din Roşia Montană şi activiştii campaniei Salvaţi Roşia Montană, atrăgând atenţia la nivel internaţional şi aducându-le, astfel, susţinere din afara graniţelor.”

În drumul lor, Tică şi Louisa nu doar răspândesc vestea despre Roşia Montană, ci îi şi inspiră pe cei care le ies în cale. Zilnic, pe pagina lor de facebook puteţi citi mesaje de solidaritate şi de mulţumire. Optimişti, perseverenţi şi îndrăgostiţi de natură, Tică Darie şi Louisa Hoppe sunt întruchiparea citatului scris mare pe site-ul proiectului lor: „Niciodată să nu pui la îndoială faptul că un grup mic de oameni dedicaţi pot schimba lumea. Într-adevăr, e singurul lucru care a schimbat-o vreodată” (Margaret Mead).

Travel for a cause

Tot pentru Roşia Montană, tot pe biciclete şi la fel de ambiţioşi călătoresc acum un moldovean, un român şi un canadian. Fiecare cu bicicleta lui, Radu Păltineanu, Elena Vanica şi Sophian Guidara au plecat din aceeaşi capitală ca şi Louisa şi Tică, dar, spre deosebire de aceştia, au ales ales să vorbească despre Roşia Montană est-europenilor şi scandinavilor.

Totul a început când, la evenimentul organizat de Tică Darie în februarie 2013 în Copenhaga, Radu Păltineanu a înţeles dimensiunea uriaşă a distrugerii pe care ar cauza-o proiectul propus de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation. De atunci şi până acum, când pedalează în Rusia cu cei doi buni prieteni, a citit despre toate dimensiunile controversatului subiect, iar acum atrage atenţia Europei despre el.

Aventura Travel for a cause a început pe 8 iunie şi se va termina pe 5 august, când se vor alătura aceluiaşi marş ca Tică şi Luisa. Turul lor presupune 2422 km pe bicicletă, 127 km de mers pe jos, 2370 km cu trenul şi 710 km cu feribotul. În total, călătorii au calculat aproximativ 5450 de kilometri pe care îi vor parcurge în 59 de zile, din Copenhaga până în Roşia Montană. Astfel, traseul lor cuprinde Danemarca, Suedia, Åland, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Crimeea, Transnistria, Moldova şi România. În tot acest timp, cei trei vor campa şi vor căuta cazare prin Couchsurfing.

13 țări pentru Roşia Montană

Cristian Cismaru şi Christian Dumitrache sunt pasionaţii de raliuri care, la începutul lunii mai, au pornit într-o aventură de 7000 km cu mesajul campaniei Salvaţi Roşia Montană. Cu logo-ul verde-roșu ancorat pe mașină, ei au trecut prin Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croatia, Bosnia, Montenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru de Nord, Cipru, Israel, Palestina si Iordania.

Cu numele „Cin cin cianuro”, cei doi au participat la raliul ALLGÄU – ORIENT RALLYE 2013. Aflat la cea de-a 8-a ediție, scopul acestuia este unul social, pentru susținerea unor școli din Turcia, Israel și mai ales Iordania. Timp de trei săptămâni și jumătate, participanții au de îndeplinit anumite task-uri sociale, dar ideea de bază era ca toți cei 7000 de km să fie parcurși pentru o cauză mare. Ei au ales cauza Roșiei Montane. ”În momentul în care am hotărât să participăm, știam deja cauza pe care o vom susține. Căpitanul echipei, împreună cu mine suntem îndrăgostiți de toată zona Bucium/Mogoș și ne petrecem în fiecare an câteva săptămâni la Ursita în Negrileasa, așa că suntem acasă în zona din jurul Roșiei Montane.” – Cristian Cismaru.

Everest, acum știi de Roșia Montană

Între călătorii care dau veste lumii despre Roșia Montană este și Călin Adam, care a dus steagul Salvați Roșia Montană într-unul dintre cele mai grele maratoane din lume, Everest Marathon. Iubitor de munți și natură curată, el spune că va returna steagul campaniei peste doi ani, când va avea mai multe vârfuri și expediții în palmares.

Din București, pe bicicletă, la Roșia Montană

”Ideea mi-a venit după ce mi-am cumpărat o bicicletă nouă și am vrut sa fac un tur de țară. M-am gândit că Roșia este o destinație bună, atât pentru peisaj, cât și pentru a fi solidar cu campania. Cum nu voiam să merg singur, am făcut un eveniment public la care oricine poate să se alăture. Vom merge 5 zile plus una pauză, de pe 10 până pe 15 august. Pe 14 vrem să ajungem în Alba Iulia, iar în dimineața următoare să ne alăturăm marșului care pleacă de acolo spre Roșia.” Astfel își prezintă aventura pe bicicletă Daniel Tara, care încă nu a decis dacă va alege să realizeze traseul prin culoarul Rucăr-Bran sau pe Valea Oltului. Ce a decis, însă, este că va parcurge distanța dintre București și Roșia Montană pe bicicletă, ca să ajungă în prima zi a festivalului rezistenței din Apuseni, FânFest.

Alergăm (și pedalăm) pentru Roșia Montană

Cristi Pascal și Alexandra Roman vor ajunge la Roșia Montană tot pe 15 August, după un traseu în care Cristi va alerga, iar Alexandra va pedala. „La început, alergam amândoi, apoi, după ce am primit sponsorizare o bicicletă, Alexandra a început să pedaleze. În traseu, eu vor alerga, Alexandra va pedala, iar cei ce doresc să ne însoțească, prin indiferent ce mijloace nepoluante doresc (alergare, bicicletă, skate, role, etc) sunt bineveniți.” – Cristi Pascal.

Ideea lor a apărut în urma unei simple întrebări: „Ce mai putem face pentru a sprijini Roșia Montană, pentru a o promova și informa cât mai mulți oameni despre situația de acolo?”. Astfel, fiind demult un alergător pasionat, a hotărât că acesta va fi felul în care, vara asta, îi va inspira pe ceilalți să lupte împotriva a ceea ce ar putea fi cea mai mare mină deschisă din Europa.

Așadar, cu multă ambiție, rezistență fizică și dragoste pentru Roșia Montană, aventurierii care vor ajunge pe 15 august la Roșia Montană dau veste în lume despre importanța patrimoniului, culturii și istoriei acestui loc pe care nu îl vor niciodată distrus”.

rosiamontana.org

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.