Soluţia lui Viktor Orban pentru ca Ungaria să nu devină „sluga” puterilor străine

Ungaria trebuie să încheie cu Rusia un acord flexibil pentru importul de gaze naturale, pentru a evita astfel să devină o “slugă” a puterilor străine, a declarat premierul Viktor Orban pentru televiziunea ungara HirTV.

Acordul respectiv nu trebuie să fie neapărat unul pe termen lung, însă trebuie să fie flexibil. El urmează să înlocuiască acordul ce expiră în acest an şi va trebui să fie negociat ţinând cont de incertitudinele ce vor plana asupra preţului petrolului şi al gazului pe termen lung. Orban a ţinut să precizeze că fără un astfel de nou acord cu Rusia, reducerile la preţul utilităţilor operate de guvern nu vor putea fi menţinute. Viktor Orban a mai subliniat că Ungaria trebuie să lupte împotriva acţiunilor europene restrictionare a controlul statului asupra preţului energiei.

Cât priveşte vizita preşedintelui Vladinmir Putin la Budapesta, pe 17 februarie, Viktor Orban a declarat că Ungaria va încerca să menţină “cea mai echilibrată relaţie posibil” cu Rusia. A adăugat apoi că acesta a fost motivul invitării lui Putin în Ungaria. “Ne dorim securitate pe termen lung, pace şi calm pentru Ungaria”, a spus Orban, în opinia căruia statele din Europa Centrală trebuie să aibă relaţii “prieteneşti, echilibrate şi corecte care să asigure beneficii reciproce” cu doua naţiuni – Germania şi Rusia.

Într-un interviu oferit pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, Viktor Orban a fost întrebat dacă mai crede că “Europa s-a împuşcat în picior impunând sancţiuni Rusiei. Premierul ungar a declarat: “Am promis omologilor mei din UE că, indiferent de ceea ce cred eu despre asta, nu îmi voi mai exprima opiniile pe acest subiect”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.