Soluţia slovacă: copiii romi trebuie trimişi în internate

Premierul populist Robert Fico propune ruperea copiilor romi de stilul nomad de viaţă prin înfiinţarea unor internate, la scurt timp după ce Slovacia şi Cehia au fost criticate de ONU pentru deteriorarea situaţiei acestei minorităţi.“Agenda viitorului guvern trebuie să includă un program de trimitere a cât mai multor copii romi în internate, pentru a-i desprinde treptat de viaţa pe care o duc în taberele nomade. Se pare că nu există o altă soluţie. Am încercat multe variante… Dacă nu o vom face, atunci vom creşte o nouă generaţie de oameni incapabili să fie utili societăţii”, a declarat premierul populist al Slovaciei, Robert Fico. Vicepremierul Dusan Caplovic a anunţat că a stabilit, într-o discţie cu unul dintre liderii comunităţii rome, ca trimiterea copiilor la internate să se facă doar cu acordul părinţilor.

Directorul Biroului European de Informare asupra Romilor de la Bruxelles, Ivan Ivanov, a reacţionat cu prudenţă la declaraţiile lui Fico. Dacă romii vor fi trimişi în internate exclusiv rome, acest fapt contravine legislaţiei europene, fiind o formă de segregare.

O măsură similară a fost aplicată în perioaa 1930-1970 în Elveţia, unde copiii romi erau luaţi cu forţa din sânul familiilor şi apoi educaţi în şcoli speciale, pentru a fi calificaţi ca muncitori în domeniile mai puţin atractive pentru elveţieni. Statul a recunoscut ulterior că măsura a încălcat drepturile omului.

Precizările premierului slovac vin la scurt timp după ce Bratislava şi Praga au fost criticate de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, pentru deteriorarea situaţiei comunităţii rome, care numără aproape 10% din populaţia de 5,4 milioane de locuitori a Slovaciei. “În timp ce mai multe guverne europene fac eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia romilor, în multe alte state, printre care Slovacia şi Cehia, aceasta pare să se deterioreze”, a scris Pillay într-un recent raport ONU. Iniţiativa guvernului de a rupe copiii romi de familiile lor vine cu puţin înaintea alegerilor legislative din Slovacia, ai căror mari favoriţi sunt social-democraţii premierului Fico.
 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.