Soluţie pentru salvarea colosului energetic din Hunedoara

Ortacii de la minele Lupeni şi Livezeni au ajuns în a treia zi de protest, unii dintre ei blocându-se în subteran. Ei îşi strigă astfel nemulţumirea faţă de ajutorul de 37 de milioane de euro pe care Guvernul îl va acorda Complexului Energetic Hunedoara, de care ţin respectivele mine. Ortacii susţin că sprijinul respectiv va rupe activitatea minieră de cea de producere de energie din cadrul CEH şi în felul acesta cele patru mine care mai funcţionează în Valea Jiului vor fi trase pe dreapta. Minerii au mai multe solicitări printre care eliminarea divizării CEH, o importantă infuzie financiară în Companie şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, actualmente consultant la Deloitte, consideră că ajutorul de 37 milioane de euro, sub formă de împrumut, nu este altceva decât o risipă de bani publici. „Se spune că e «doar un împrumut». Să fim serioşi! Banii nu vor mai fi returnaţi niciodată la buget”, spune acesta. Nicolescu propune ca termocentrala de la Paroşeni, unul din cele două active de acest fel ale CEH, să fie preluată de Hidroelectrica, cel mai mare producător de curent din România. „Pentru securizarea funcţionării centralei de la Paroşeni ar fi fost mai potrivită o analiză privind preluarea, în condiţii de piaţă, a acestui activ de către Hidroelectrica, care pare că nu are ce face cu banii şi vrea să dea sute de milioane euro dividende la buget. Hidro ar plăti preţul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce în modernizarea minelor care mai sunt viabile (…) Aşa cum stau lucrurile acum, nu cred că insolvenţa la Hunedoara mai poate fi evitată mult. Nu e neapărat o soluţie proastă, dacă procesul e gestionat corect”, a declarat Nicolescu.

În prezent există un dosar de insolvenţă pe rolul Secţiei II-Civilă de la Tribunalul Hunedoara iar procesul urmează să înceapă pe 18 iunie. Dosarul a fost înregistrat iniţial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015 şi apoi s-au alăturat alţi cinci creditori: Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Boştină & Asociaţii, Delta Plus Trading SRL şi, mai nou, Meridian Electro Construct SRL.

În şedinţa de miercuri, Cabinetul Ponta a aprobat un împrumut de 37 de milioane de euro ce va fi direcţionat doar către termocentrale (Mintia şi Paroşeni), nu şi pentru cele patru mine din cadrul CEH (Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan). Ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Conform actului normativ, pentru a se demonstra că ajutorul nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. Închiderea minelor ar lăsa în stradă 6.500 de angajati. Sunt ultimii ortaci care mai activează în Valea Jiului, zisă Valea Plângerii. Înainte de 1990, în vale existau 90.000 de mineri.

Complexul Energetic Hunedoara este un colos cu picioare de lut, o companie înfiinţată prin comasarea a patru mine de huilă considerate viabile, Lonea, Lupeni, Vulcan şi Livezeni, şi două centrale electrice care ard huilă, Paroşeni şi Mintia Deva. Scopul înfiinţării societăţii a fost acela de a se renunţa la gaura neagră numită Compania Naţională a Huilei, cel mai mare restanţier la statul român, însă în doar doi ani de funcţionare, CEH a ajuns să devină ea însăşi o mare datornică la bugetele statului. CEH înregistra la finele lunii martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei. La sfârşitul anului 2014, CEH raporta pierderi de 356 milioane lei.

CEH produce curentul cu cheltuieli uriaşe, cele mai mari din ţară, iar cărbunele din Valea Jiului nu poate fi transportat mai mult de 100 de km din raţiuni economice. Singurele centrale unde poate fi ars sunt tocmai cele două deţinute de CEH: Mintia şi Paroşeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.