Soluţiile pompieristice şi ipocrite ale liderilor UE

Liderii europeni au găsit solutia pentru prevenirea dramelor suferite de imigranţii ilegali din Africa: “identificarea, capturarea şi distrugerea vaselor” înainte ca acestea să fie folosite de traficanţii care aduc imigranţi în Europa, scrie Euobserver.

Potrivit concluziilor summitului de urgenţă, statele membre UE doresc să “distrugă reţelele de trafic, să-i aducă pe traficanţi în faţa justiţiei şi să le confişte a averea”.

Europolul va trebui să “detecteze şi să înlăture conţinutul paginilor de internet care este folosit de traficanţi pentru a atrage imigranţii şi refugiaţii”. “Suntem hotărâţi să le distrugem acest model de afacere”, spune un oficial european.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut chiar pregătirea imediată a unei posibile operaţiuni în cadrul politicii de securitate şi apărare comună pentru distrugerea vaselor ce ar putea fi folosite de traficanţii de oameni.

Statele membre ar urma “cel puţin” să-şi dubleze resursele financiare alocate acestor operaţiuni în 2015 şi 2016, se arată în concluziile preliminare ale summitului UE. Se mai cere şi sprijinirea unor ţări precum Tunisia, Egipt, Sudan, Mali şi Niger, pentru a-i împiedica pe imigranţi să ajungă pe ţărmul Mediteranei.

Presa europeana este foarte critică la adresa acestui summit de urgenţă convocat de liderii UE. Este amintit faptul că Frontex, agenţia europeană care asigură colaborarea dintre serviciile naţionale de pază a frontierelor exterioare ale UE şi de prevenirea imigraţiei ilegale, îşi are sediul la Varşovia, într-o ţară care nu are nimic de-a face cu dramele din Mediterana şi cu imigranţii veniţi din Orientul Mijlociu. Stabilirea acestor sedii pe baza unui algoritm care să satisfacă orgoliul statelor membre trebuie să înceteze.

O mare ipocrizie se ascunde în spatele sintagmei “urgenţă”, scrie Le Soir, care arată că un summit similar a fost organizat în decembrie 2013. Şi atunci au fost anunţate o mulţime de măsuri, tot ca urmare a dispariţiei a sute de imigranţi în apele Mediteranei. Diferenţa este că acum s-a depăşit pragul psihologic de 700 de victime. Numai că, prin propunerea torpilării navelor ce ar putea fi folosite de traficanţi nu facem decât să credem că spărgând termometrul vom face să scadă febra, scrie Le Soir. În acest fel nu se va ajunge decât la reducerea vizibilităţii acestor drame, nu si la combaterea cauzelor profunde.

“Consiliul European va fi supus unei probe de capacitate în găsirea unor soluţii de fond la o problemă foarte delicată. Şefii de stat şi de guvern sunt adevăraţii decidenţi, nu Comisia Europeană, pe care o folosesc deseeri şi cu laşitate drept ţap ispăşitor. Ei sunt singurii care pot arăta la Bruxelles că sunt gata să meargă mai departe de idignarea actuala pentru a găsi soluţii pentru imigranţii disperaţi, pe care însă populaţia europeană nu-i doreşte pe continent. Liderii UE au de ales între urgenţa ipocrită şi acţiunea responsabilă”, scrie Le Soir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.