Sondaj: Cât de interesați sunt românii de campania pentru prezidențiale

Un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevărul” arată că puțin peste jumătate dintre români sunt interesați de campania electorală, iar majoritatea știu deja cu cine votează, potrivit unui comunicat transmis luni presei. Cele mai cunoscute candidaturi în rândul celor intervievați sunt cele ale lui Victor Ponta, Klaus Iohannis și Elenei Udrea.

Conform sondajului, 17,6% dintre români se declară foarte interesați de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, iar 35,2% interesați, în timp ce 31,3% dintre repondenți spun că sunt „puțin interesat”, iar 14,8% „deloc interesat”. 1,1% dintre repondenți nu știu sau nu răspund.

Pe de altă parte, 70,9% dintre români afirmă că știu sigur cu cine vor vota la prezidențiale, în timp ce 18% nu au această certitudine, iar 11,2% nu știu sau nu răspund. 55% dintre români sunt de acord cu afirmația „subiectele dezbătute în campania electorală au legătură cu problemele care mă interesează în mod direct”. 31,6% dintre repondenți nu sunt de acord cu acastă afirmație, iar 13,4% nu știu sau nu răspund. 46,5% dintre repondenți consideră că au cunoștință de programele principalilor candidați. 35%% declară că nu cunosc, iar 18,5% nu știu sau nu răspund. 36,5% dintre români sunt de acord cu ideea că subiectele dezbătute în campanie nu au legătură cu problemele țării, în timp ce 46,4% nu sunt de acord cu această afirmație. 17,2% nu știu sau nu răspund. 28% dintre români sunt de acord că și-ar putea schimba opțiunea de vot ca urmare a acestei campanii electorale, în timp ce 55,9% infirmă o asemenea posibilitate, iar 16,2% nu știu sau nu răspund, se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește notorietatea candidaturilor pentru Cotroceni, cel mai ridicat grad de cunoaștere îl are candidatura lui Victor Ponta (97,1% știu că el candidează). Pe locul al doilea în raport cu notorietatea se situează candidatura lui Klaus Iohannis (95,3% dintre respondenți știu că și-a depus candidatura), iar pe poziția a treia cea a Elenei Udrea (95,2%). 91,6% dintre români știu de candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu și 88% de cea a Monicăi Macovei. În topul notorietății candidaturilor urmează cea a lui Dan Diaconescu (82,2%), Corneliu Vadim Tudor (78,7%) și Teodor Meleșcanu (78,6%). Candiatura lui Kelemen Hunor are o notorietate de 63,1% iar cea a lui Gheorghe Funar de 47,4%. Pe ultimele locuri în raport cu notorietatea se situează demersurile electorale ale lui William Brînză (36,5%), Szilagyi Zsolt (31,5%), Constantin Rotaru (23,3%), Mirel Amariței (23,2%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1095 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul repondenților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.