Sondaj: Câți șoferi au condus beți

Un sondaj realizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), în cadrul campanieii „Fii treaz la volan”, citat de Mediafax, arată că unul din cinci şoferi a condus băut cel puţin o dată.

„Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate creşte riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată (18% dintre respondenţi)”, arată cercetarea.
Potrivit sursei citate, 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree. Dacă 32% fac acest lucru rar, doar atunci când apar urgențe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8%, aproape la fiecare călătorie cu vehiculul.

„Aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% – rar, când apar urgențe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul)”, mai arată datele.
În ceea ce priveşte oboseala la volan, 54% dintre respondenţi au spus că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiţi la volan. De asemenea, întrebaţi dacă au aţipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au păţit acest lucru.
În anul 2015, unul din cinci accidente grave a fost provocat de pietoni. În acest context, sondajul arată că 70% dintre pietoni traversează neregulamentar.
„Aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puţin o dată (18% – foarte rar, 17% – uneori, 5% – adesea). Distragerea atenţiei este o altă problemă care poate creşte riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des”, potrivit datelor APPA.
În ceea ce priveşte respectarea regulilor de către biciclişti, din datele prezentate reiese că 77% dintre biciclişti nu folosesc echipament de protecţie
„45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică”, au spus oamenii.
54% dintre motocicliştii care au răspuns întrebărilor au declarat că poartă atât cască de protecţie, cât şi îmbrăcăminte de protecţie, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecţie atunci când circulă cu motocicleta.
„De asemenea, peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motociclişti au declarat că au călătorit cel puţin o dată sub influenţa alcoolului”, potrivit studiului.
Sondajul a fost realizat în perioada 21 august 2017 – 17 septembrie 2017 în mediul online, participând 8.081 de respondenţi, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani
81% dintre participanţii la sondaj (6.574) sunt şoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliştilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre şoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% – de câteva ori pe săptămână -, 6% – de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.
Campania „FII TREAZ LA VOLAN!”, ajunsă, în acest an, la cea de-a doua ediţie, este iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi a avut loc în perioada iulie – septembrie 2017 cu sprijinul Poliţiei Române, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. In Marea Britanie se va introduce o lege cu pedepse foarte mari pentru ranirea sau moartea produse de soferi beti! Se vorbeste de puscarie pina la 15 ani! La noi nu le suspenda carnetul decit pe perioade scurte,iar pedepsele sunt rar cu executare! Rusine justitia romana!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.