Sondaj european: Peste 70 la sută dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită

Mai bine de 70% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, printre cele mai ridicate procentaje din UE, unde media este de 58%, potrivit unui sondaj Eurobarometru. Doar grecii, spaniolii şi cehii au mai puţină încredere în evoluţia ţărilor lor. Numai 12% din români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună.

Românii se numără şi printre europenii cu cel mai scăzut nivel de încredere în Guvern (10%), Parlament (9%) şi partide politice (8%). Încrederea românilor în Parlament este cea mai redusă din UE, unde media este de 27%, în timp ce în cazul Guvernului doar grecii stau mai rău (cu 8%), la o medie europeană de 24%. Două ţări înregistrează o încredere în partidele politice mai scăzută chiar decât România, respectiv Grecia, Slovenia, în timp ce în Cipru, Lituania şi Letonia aceasta se află tot la la 8%. În spaţiul comunitar, încrederea în partide se situează la 14%.

Sondajul relevă că 9% din români, nivel minim în UE, sunt puternic interesaţi de politică, în timp ce pentru 41% interesul este mediu, iar pentru 22% scăzut. Restul de 28% nu sunt interesaţi deloc de politică.

Românii au cea mai redusă încredere din UE și în capacitatea FMI de a lua măsuri eficiente împotriva efectelor crizei, doar 7%, faţă de media UE de 14%.

Potrivit Eurobarometrului, angajaţii români se numără și printre cei mai îngrijoraţi europeni cu privire la siguranţa locului de muncă.

Astfel, conform sondajului, peste 40% dintre români sunt nemulţumiţi de situaţia de la locul de muncă şi peste 90% se arată îngrijoraţi cu privire la şomaj.

Sondajul a fost realizat la nivel european în perioada 5-20 noiembrie, prin 31.659 de interviuri. În România, a fost realizat cu ajutorul institutului TNS CSOP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.