Sondaj în estul Ucrainei. Ce spun locuitorii

Majoritatea locuitorilor din regiunea Donețk (estul Ucrainei) se opune alipirii la Rusia, însă consideră nelegitim guvernul prooccidental de la Kiev, potrivit unui sondaj publicat sâmbătă, transmite AFP, citată de Agerpre.

52,2% din respondenți resping ideea anexarea regiunii de către Rusia, față de 27,5% care sunt în favoarea acestei idei, în timp ce 17,3% s-au declarat indeciși.

În ceea ce privește sud-estul rusofon al Ucrainei, 69,7% dintre locuitori se opun acestei idei, 15,4% s-au pronunțat pentru și 12,5% sunt indeciși, potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 3.232 persoane în opt regiuni de către Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev și publicat de ziarul Djerkalo Tyjnia.

În regiunea Donețk, unde se concentrează tensiunile separatiste, 41,1% s-au pronunțat în favoarea unei descentralizări, 38,4% pentru o Ucraină ‘federală’, așa cum a propus Moscova, și 10,6% pentru un statu quo.

72,5% doresc alipirea la zona de liber-schimb condusă de Rusia, față de 9,4% care susțin intrarea în Uniunea Europeană.

Sondajul dezvăluie neîncrederea considerabilă a persoanelor chestionate față de autoritățile de tranziție de la Kiev, în condițiile în care aproape trei sferturi (74%) dintre locuitorii chestionați îl consideră nelegitim pe președintele interimar Olexandr Turcinov și 72,1% au aceeași opinie în legătură cu guvernul condus de Arseni Iațeniuk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.