×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 25 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Expoziție
"Sora" sabiei lui Ștefan cel Mare

La începutul acestei săptămâni a fost deschisă la Muzeul Bucovinei din Suceava expoziția „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie“. Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii arată că au considerat necesară readucerea în prim-plan atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei. „Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi“, anunță Muzeul. Demersul expozițional este însoțit de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un „Cuvânt înainte“, aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 august 2017 - 15 februarie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava.

Expoziție cu traseu

Directorul instituției sucevene a dezvăluit că manifestarea își propune să devină cea mai importantă expoziție de acest fel de după 1990, mizând pe exponatele oferite de Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti), Muzeul Naţional de Artă al României (Bucureşti), Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (Chişinău, Republica Moldova), Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ (Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu“ (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, dar şi de Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Printre exponatele care includ tetraevangheliare comandate de voievod și donate mânăstirilor se află și o spadă a domnitorului, descrisă ca „sora geamănă” a celebrei săbii a lui Ștefan cel Mare expusă în Turcia.
Anul viitor, expoziția va fi deschisă și în alte orașe din țară, 1 decembrie 2018 fiind data la care exponatele vor fi prezentate la Alba Iulia.

Andrei RădulescuPublicat Miercuri, 16 august 2017
1466
 | 3
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pkly
+1
@Ca Bine Zici... Intrebarea era:-Cine stie,cine stie ce e cu inasa d'a lu' Stefan cel Mare aparuta,,asa tam-nesam''intr-un spatiu muzeal ?!?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Pkly
-4
Mey,mey te doare capu' afland ca mai exista o spada d'a lu' Stefan cel Mare(descoperita la Barlad inca din anii '80)si culmea...cica e,,sora-geamana''cu una aflata intr-un muzeu pe la turci ! rRomanika-bramburica mai e cunoscuta pe Mapamond si prin zecile de bratari dacice de aur--multe cu greutate de peste 1(un) kil -- care au stat ingropate mii de ani si fara sa fie vr'una piscata de vr'o pietricica sau bob de nisip... Cine crede,cine crede...?!?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
ca bine zici @ Pkly
+1
"mey, mey", sluga hungureasca.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lucien bolyai
-9
Un secret bine păzit...Stefan cel Mare,decapitat de turci.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Razasul @ lucien bolyai
+4
Ai trecut TU pe acolo ???.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
hareton ironcastle
+1
Vezi si MISTERELE MORMINTELOR DE LA PUTNA, comentariul lui Eren
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lucien bolyai
-9
Cum a ajuns sabia la turci ? ca doar stefan era invingator de felul lui !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
mardallescu @ lucien bolyai
+5
nu ști ?...le-a dat-o Ponta când s-a operat la genunchi !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
vezi ca @ lucien bolyai
+1
"Stefan" al vostru era Voicu; si mai vezi ca si Bolyai era si el roman maghiarizat cu forta.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 55 minute
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 14 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 5 ore şi 22 minute
Clauză
Publicat acum 13 ore şi 33 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 4 minute