Sorin Grindeanu, în scăldătoare

Nu cred să mă bănuie cineva de o simpatie pentru Gabriela Firea. Nunta în caleaşca albă, după o înmormîntare, ouăle de Paşti prin Bucureşti şi concertele cu care face valuri mă aşază pe o poziţie critică, oricît de mult s-ar supăra. Mai mult, felul în care se încăpăţînează cu acel culoar pentru autobuze, cu societăţile comerciale ale primăriei, de al căror pericol nu are nici cea mai vagă idee, toate mă fac să stau departe şi să cîntăresc cu atenţie fiecare pas şi orice vorbă scăpată pe micul ecran. Este ceva ce miroase a Pandele şi a amatorism.

În acelaşi timp, nu pot să trec peste poziţia sa exprimată la Antena 3, mai ales că, într-un interviu de promovare, tot la Antena 3, nu ne-a suflat o vorbă despre toate acestea. Abia acum, după ce neînţelegerile între Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu s-au accentuat, Gabriela Firea a ieşit la rampă şi ne-a spus cîteva lucruri care o încurcă în exercitarea mandatului. Guvernul Grindeanu refuză să-i transfere metroul, administraţia salbei de lacuri din jurul Capitalei, centura Bucureştilor şi preluarea bazelor militare dezafectate.

Gabriela Firea este cunoscută ca un partener politic loial lui Liviu Dragnea. Poate chiar cea mai apropiată. I-a ţinut partea în cele mai diverse şi dificile momente. Asta nu mă împiedică să nu privesc cu luciditate pretenţiile Gabrielei Firea. Iar dincolo de cele scrise în deschiderea acestui articol, mă obligă să-i dau drepate. Primarul de Bucureşti nu poate fi paşă pe o clădire istorică şi cu doar cîteva atribuţii legale într-un oraş care se încurcă într-o legislaţie rămasă din anii comunismului. Ce să facă un primar într-un oraş ca Bucureşti? Să măture, să aprindă luminile, să aibă grijă de transportul cu microbuzele şi cu troleibuzele şi să vadă ce face cu încălzirea şi cu apa caldă, fără să aibă control total asupra acestora. Pentru prima dată, primarul de Bucureşti a ridicat problema competenţelor sale. Buba este veche şi ascunde afaceri necurate. Terenurile unităţilor militare rămîn la Ministerul Apărării Naţionale, pentru că şi generalii vor afaceri cu case şi terenuri. Unităţile militare şi bazele se închid, dar terenurile rămîn tot ale armatei. De ce să cedeze Ministerul Transporturilor Centura? Mai bine cere fonduri pentru executarea lucrărilor, pentru reparaţii şi pentru buzunarele diriguitorilor. Capitala se chinuie de ani şi ani să facă o legătură de metrou cu aeroportul, să beneficieze de o linie cu cartierul Drumul Taberei. Şi nu reuşeşte, pentru că sunt prea mulţi şi prea puternici cei interesaţi. Ba sunt convins că unii se opun de ciudă, zicînd că nu vor să-i lase lui Pandele nici metroul, nici centura Capitalei, nici lacurile şi nici terenurile rămase după dezafectarea unor unităţi militare.

Este pentru prima dată cînd Gabriela Firea pune punctul pe I. Şi o face clar. Din păcate, intervenţia ei apare abia pe fondul neînţelegerilor dintre Grindeanu şi Dragnea. Iar mişcarea ei, neaşteptată şi destul de tranşantă, i-a provocat premierului o ripostă. Ei bine, şahul dat de Gabriela Firea lui Sorin Grindeanu are meritul de a ne arăta ce fel de premier avem.

Convins că replica face parte din fişa postului, Sorin Grindeanu i-a răspuns pe Facebook. Şi ce-am aflat? La cîteva reproşuri punctuale, Sorin Grindeanu a postat cel mai plictisitor liru-liru. Parcă ar fi răspuns unei cereri în limba chineză a unui chioşcar de la Dragonul Roşu. Un fel de a patina pe lîngă subiect, un fel de compunere nepricepută de şcolar care se tot scarpină şi nu se alege cu nici o idee. De fapt, Sorin Grindeanu evită să pună degetul pe rană. Ce dacă nu se termină centura Capitalei? Ce dacă Metrorex seamănă cu mecanicul şef de la guvern? Ce dacă nu dă terenurile pe care au funcţionat unităţi militare?

Ştiţi ce concluzie mi-au provocat nemulţumirile Gabrielei Firea?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.