Soros pierde o luptă în Europa

Decizia Curții Europene de Justiție prin care companiilor le este permis să le interzică angajaților să poarte simboluri religioase vizibile a produs furtună printre ONG-urile europene și liderii religioși. Curtea Europeană de Justiție a decis că interzicerea portului „oricăror însemne politice, filozofice sau religioase“, precum vălul musulman, nu reprezintă o discriminare directă și că aceste interdicții trebuie să fie înscrise în regulamentul intern al companiilor, spre exemplu, cerând angajaților să se „îmbrace neutru“. Curtea precizează că asemenea interdicții nu se pot baza pe solicitările clienților. Contactată de BBC, ­Curtea a precizat că simbolurile vizate includ și cruciulițele, kippa și turbanul. Verdictul amintit privește cazul unei angajate belgiene a firmei G4S, care a fost concediată în 2006 pentru că a venit la slujbă purtând un văl musulman.

Riposta rabinilor

Inițiativa pentru Justiție a Societății Deschise, un grup susținut de miliardarul George Soros, a criticat foarte vocal decizia Curții Europene de Justiție, care ar „reduce garanțiile pentru egalitate“ prevăzute de legile europene împotriva discriminării. „În multe state, legile naționale vor penaliza pe mai departe discriminarea la locul de muncă pentru portul vălului musulman. Însă acolo unde legea este slabă, acest verdict va duce la excluderea multor femei musulmane“, spune pentru Reuters Maryam Hamdoun, din partea organizației amintite. „Comunitățile credincioșilor nu mai sunt bine văzute“, au precizat rabinii din Europa. „Decizia trimite un semnal tuturor grupurilor religioase din Europa“, a spus președintele Conferinței Europene a Rabinilor.

Portul în locuri publice a vălului musulman care acoperă fața a fost interzis în 2011, în Franța și Belgia, iar în 2017 Olanda și Austria au propus legi similare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.