Sotheby’s, Artcurial şi Christie’s, pe primele locuri în topul caselor de licitaţie din Paris

Revenirea în forţă a pieţei de artă pe plan mondial a fost profitabilă atât pentru marile case, ca Sotheby’s, Artcurial şi Christie’s, dar şi pentru cele care le urmează la destul de mare distanţă.

Pentru Sotheby’s, care anunţă un total de 213 milioane de euro, a fost cel mai bun an de la intrarea pe piaţa franceză în 2001. Ea s-a plasat pe primul loc, cu o creştere constantă în ultimii cinci ani, potrivit palmaresului publicat de Le Figaro.

Acest rezultat reprezintă concretizarea unei strategii desfăşurate de mai mulţi ani în jurul câtorva axe principale, cum ar fi vânzarea la Paris a unor opere importante, ca Portretul lui Paul Alexandre de Modigliani sau statueta Shyama Tara din Mongolia”, a declarat preşedintele Guillaume Cerutti.

Să amintim că tabloul lui Modigliani a fost achiziţionat cu 13,5 milioane de dolari, preţ record pentru o operă de artă vândută la licitaţie în Franţa.

Amedeo Modigliani, Portretul lui Paul Alexandre

Importanta statuetă Shyama Tara, în bronz aurit, de la sfârşitul secolului al XVII-lea, o piesă rară, a fost adjudecată la suma de 3.457.500 de euro.

Anul acesta, 80% dintre cumpărătorii licitaţiilor pariziene au fost străini, dintre care 35% veniţi de pe alte continente.

Sotheby’s a dispersat la Paris 37 de colecţii particulare, care au reprezentat aproximativ o treime din cifra ei de afaceri. Colecţia lui Félix Marcilhac, de exemplu, a totalizat aproape 25 de milioane de euro în numai două zile de vânzare.

Dar şi colecţiile din domeniul artelor decorative clasice, cum au fost cele reunite de Maréchal Berthier sau Vicontesa de Courval, pentru a da numai două exemple, ori colecţiile Frum şi Bonew de artă din Africa şi Oceania, ca şi cele de cărţi şi manuscrise au dovedit că amatorii sunt foarte atenţi la provenienţă, la calitatea celor care le-au format, într-un cuvânt, la pedigree.

Shyama Tara din Mongolia

Statuia Fang Mabea din Camerun, de exemplu, a fost vândută cu 4,3 milioane de euro, un record mondial pentru o sculptură Fang.

S-a dublat aproape şi numărul loturilor vândute pe canalul Toile, care reprezintă acum aproximativ 9% din adjudecările anuale de la Sotheby’s Franţa, chiar dacă majoritatea licitatorilor pe internet vizează opere de valori mai modeste. În 2014 au fost cumpărate astfel 20 de opere de peste 100.000 de euro.

De asemenea, 130 de clienţi au participat, pe acest suport, la licitaţia Artele Asiei din luna aceasta. Această dezvoltare, verificată pentru toate categoriile şi în toate locurile de vânzare ale Sotheby Internaţional, a motivat decizia Casei de a se asocia cu eBay.

Un alt sector în creştere este cel al vânzărilor care rămân confidenţiale. Dintre ele au fost dezvăluite numai două: către Luvru şi către Getty.

Pe locul al doilea, după cifra de afaceri, s-a clasat Artcurial, cu 192 de milioane de euro.

Statuie Fang Mabea, vândută la Sotheby’s

Casa Rond-Point-des-Champs-Elysées a înregistrat o creştere de 8% faţă de 2013, mai puţin decât în anii anteriori.

Din cele 192 de milioane, 76 provin din departamentele vizând arta de a trăi (maşini, bijuterii, ceasuri, vintage, vinuri), iar 110 milioane din departamentele de artă plastică, colecţii diverse şi artele secolului al XX-lea. Boom-ul vânzării de automobile şi de bandă desenată a compensat un an mai curând slab la capitolul artă modernă şi contemporană.

Artcurial mizează pe o dezvoltare europeană mai ales datorită birourilor sale de la Bruxelles, Milano, Viena şi, în curând, din Monaco şi Tel Aviv, care îi vor extinde aria de cumpărători.

François Tajan afirmă că “Artcurial acoperă acum ansamblul marilor specialităţi legate de secolul al XX-lea, printre care unele, ca banda desenată, sunt inovatoare. Echilibrul între departamentele istorice ale obiectelor de artă şi lifestyle, dezvoltate de mai mulţi ani, îşi arată roadele”.

Herge, record mondial pentru bandă desenată cu 2.654.400 de euro

Recordul mondial la o licitaţie de bandă desenată a fost obţinut cu Hergé, pentru Pagina de gardă albastră, a albumelor de aventuri ale lui Tintin, publicate din 1937 până în 1958, adjudecată la 2.654.400 de euro. Estimarea fusese între 700.000 şi 900.000 de euro.

Christie’s, Casa lui François Pinault, se situează pe poziţia a treia, cu 180,7 milioane de euro.

Puternică în sectorul Art Deco, cu desfacerea unor colecţii importante, cum ar fi cea a soţilor Claude şi Simone Dray în 2006, Christie’s n-a reuşit să obţină vânzarea colecţiei Marcilhac. I-au lipsit, de asemenea, loturile-far, care au luat drumul Londrei, New York-ului sau Hong Kong-ului.

La nivel mondial, Casa Christie’s ar trebui să se plaseze pe primul loc după vânzările din luna noiembrie de la New York, care au totalizat în jur de 852 de milioane de dolari în numai trei ore. Adăugând vânzările ulterioare, ea a avut o cifră de afaceri de aproape 2,5 miliarde de dolari.

Împăratul Napoleon, statuetă din fildeş, din colecţia venită din Monaco, vândută cu 17.000 de euro

Urmează, în ordine, în acest top, Ivoire, cu 57 de milioane de euro, Million, cu 38,4 milioane, Tajan, cu 36,2 milioane.

Pe locul al şaptelea se află Piasa, cu 36 de milioane de euro, o casă de licitaţii renumită pentru sectorul Design (17 milioane de euro), care a traversat un an de restructurări, marcate de mutarea de la Drouot către Faubourg Saint-Honoré. Echipa Casei face eforturi de a dezvolta sectorul de artă modernă şi contemporană pentru a-şi consolia poziţia în piaţă. Pe lângă consolidarea sectoarelor tradiţionale, cum ar fi obiectele de artă asiatică, Piasa intenţionează să-şi extindă preocupările şi către licitaţiile de bijuterii sau de cărţi.

Este urmată de Cornette de Saint Cyr: (33,5 milioane de euro), Aguttes (32,4 milioane de euro), Osenat cu 23,5 milioane de euro, datorate şi celor 10 milioane aduse de desfacerea colecţiei napoleoniene, venite din Principatul Monaco.

Vultur rănit, din colecţia napoleoniană, vândut cu 140.000 de euro

Pierre Bergé & Associés ocupă locul al 11-lea, cu 23,5 milioane de euro.

Desigur, Drouot, cu o cifră de 374 milioane de euro, nu poate fi comparată cu celelalte case de licitaţie, dat fiind că în această “reşedinţă” activează 72 de case. La această sumă au contribuit artele asiatice, care au adus 9,2 milioane de euro într-o singură săptămână de vânzări în decembrie.

Trebuie menţionat Portretul unui bărbat cu haină de blană, de Giambattista Tiepolo, adjudecat cu 3,7 milioane de euro, la Casa Pierre Bergé & Associé, cea mai scumpă piesă vândută la Drouot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.