Soţia şi subordonata şefului Fiscului apără privaţii în procesele cu ANAF

Pornind de la informaţiile publicate de Marius Mina pe blogul său, cotidianul.ro a descoperit modul în care şeful Fiscului din România, Sorin Blejnar, controlează – prin intermediul firmei de avocatură a soţiei sale şi a directorului general al Direcţiei Juridice din ANAF – o adevărată caracatiţă avocăţească în jurul banilor publici.

„Se ordona controlul Fiscului asupra unor firme cu profit considerabil, expertizele financiare «demonstreaza» de fiecare dată nereguli în contabilitate şi se întocmesc procese verbale. Firmele în cauză sunt obligate la plata unor sume imense plus penalizări. Patronii disperaţi intră în panică şi apar ca prin minune agenţi ai Fiscului sau Gărzii Financiare care le oferă soluţia salvatoare: «Nu vă faceţi probleme, am eu un avocat bun care a câştigat toate procesele cu Fiscul până acum, vă costă o sută de mii de euro (în numerar) plus o amendă de câteva mii pentru rezolvarea ‘amiabilă’ a conflictului»”, scria zilele trecute Marius Mina pe blogul său.

Cotidianul.ro a verificat informaţiile şi documentele publicate de Mina, şi lucrurile nu doar că se confirmă, dar se arată a fi de proporţii scandaloase. La o simplă investigaţie am putut descoperi că dimensiunile caracatiţei penale de la ANAF sunt uriaşe. Conflictul de interese, incompatibilitatea, abuzul în serviciu, traficul de influenţă şi taxa de protecţie ies la iveală ca practici de bază ale unui grup condus la ANAF de familia preşedintelui Sorin Blejnar. O operaţiune de căpuşare se desfăşoară la cel mai înalt nivel.

Avocata Ioana Toma (fost partener principal în societatea de avocatură Toma, Manolache şi Asociaţii) este,din ianuarie 2009, angajată a ANAF. Mai întâi consilier personal al lui Sorin Blejnar (ianuarie 2009-septembrie 2009), apoi director general al Direcţiei Juridice din ANAF (septembrie 2009-până în prezent).

Foto 1. Ioana Toma contra ANAF – casa de avocatură

Flagrantul conflict de interese şi evidenta incompatibilitate nu au afectat deloc ascensiunea Ioanei Toma în structurile ANAF. Sorin Blejnar a angajat-o pe avocată în ianuarie 2009, în funcţia de consilier personal al preşedintelui ANAF. Asta în ciuda faptului că societatea de avocatură a Ioanei Toma (Toma, Manolache şi Asociaţii) a continuat să reprezinte în instanţă diverse societăţi comerciale şi persoane aflate în procese împotriva Administraţiilor Finanţelor Publice (Vezi foto 1) sau a altor structuri ale ANAF-ului sau ale Ministerului de Finanţe.

Foto 2. Ioana Toma – declarație avere ianuarie 2009

Foto 3. Ioana Toma – declarție avere iunie 2009

Faptul că Ioana Toma s-a aflat în incompatibilitate şi în conflict de interese reiese chiar din declaraţiile de avere ale acesteia: o puteţi vedea în facsimil pe cea din 2009 (Vezi foto 2, 3). Doamna în cauză nu a catadicsit să iasă din firma de avocatură după ce a devenit funcţionar public. Ba mai mult, ea a continuat să reprezinte societăţi comerciale în litigiile cu Direcţiile de Finanţe. Ea centra, ea dădea cu capul! (Vezi foto 5)

Foto 5. Toma și Asociații

Nenorocirea vine de la faptul că nu doar Ioana Toma s-a aflat mult timp după angajarea sa la ANAF în conflict de interese, ci şi şeful ei cel descurcăreţ, Sorin Blejnar. Spunem asta pentru că avocata Andreea Blejnar, soţia preşedintelui ANAF, este partener (adică coproprietar) în firma de avocatură a Ioanei Toma. Lucru pe care îl putem constata citind ultima declaraţie de avere a lui Sorin Blejnar. Dimineaţa Sorin Blejnar conduce ANAF, seara acasă discută cu soţia cum să câştige despăgubiri de la acesta. (Vezi foto 4)

Foto 4. Declarație avere Blejnar – dovada Andreea Blejnar

Chiar şi după avansarea în postul de director general al Direcţiei Juridice din ANAF, Ioana Toma a continuat să profeseze avocatura în firma anterior menţionată, alături de Andreea Blejnar, soţia preşedintelui ANAF. Sigur, nu la vedere, întrucât Ioana Toma – braţul armat al lui Blejnar – a ieşit de faţadă din firma de avocatură (abia anul trecut). Astfel, societatea de avocatură se numeşte acum Manolache şi Asociaţii, în care parteneri sunt avocaţii Andreea Blejnar şi Tatiana Manolache (Vezi foto 6). Deloc surprinzător, firma de avocatură a soţiei lui Blejnar şi a şefei juriştilor din ANAF continuă să reprezinte firme şi persoane în procesele cu Administraţiile Finanţelor Publice din toate judeţele ţării (Vezi foto 7).

Foto 6. Site-ul casei de avocatură Blejnar Andreea și Manolache Tatiana

Foto 7. Andreea Blejnar contra ANAF

Casa de avocatură controlată de cele două prietene de casă ale familiei preşedintelui ANAF, Andreea Blejnar şi Ioana Toma, a reprezentat şi firma Glina SA la Curtea de Apel Bucureşti într-un proces foarte important pentru această societate comercială. Împotriva cui? Împotriva Ministerului Finanţelor Publice – Comisia Fiscală Centrală.

Biroul de avocatură al directoarei din ANAF şi al soţiei lui Blejnar oferă, printre altele, servicii de consiliere Societăţii Comerciale Glina SA, Combinatului Siderurgic Reşiţa, Grupului Feroviar Român şi Clubului Bamboo. Şi ghiciţi cum se desfăşoară lucrurile? Majoritatea speţelor în care intră în acţiune societatea de avocatură Manolache şi Asociaţii se referă la procese cu instituţii ale statului român, în special cu cele din subordinea Ministerului Finanţelor Publice! Să nu vă imaginaţi că în instanţe nu are câştig de cauză!

Aceste informaţii prezentate de cotidianul.ro reprezintă doar o mică parte a încrengăturii juridico-fiscale patronate de Sorin Blejnar şi manevrate prin familia sa şi prin adjuncţii săi. Iar infracţiunile pomenite în titlul acestui articol sunt de natură să prejudicieze funcţionarea Fiscului şi colectarea banilor publici. Într-o ţară normală, pentru conflict de interese, incompatibilitate, trafic de influenţă, abuz în serviciu, taxă de protecţie etc., şeful Fiscului şi directoarea Direcţiei juridice ar fi arestaţi în secunda doi. Darămite să mai fie şi cumul de infracţiuni! În formă continuată chiar, aşa cum reiese din documente că se petrec lucrurile. Pe moşia lui Sorin Blejnar, infracţiunile şi abuzurile merg mână în mână.

Pentru prima dată în ultimele două decenii, ANAF, Poliţia, Parchetul, chiar şi Direcţia Naţională Anticorupţie ar trebui să descindă chiar la ANAF şi în afacerile preşedintelui acestuia, Sorin Blejnar. Actele care ilustrează acest articol şi cele care vor urma o dovedesc din plin!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.