×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:42
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Alta acum: Turn în Parcul Bordei!
Soții Constanda – un nou tun imobiliar

După 18 ani de procese, Primăria Capitalei a emis anul acesta un certificat de urbanism prin care afaceristul Costică Constanda va putea construi imobile pe cei 5.000 de mp care i-au mai rămas în Parcul Bordei. El are dreptul în acest moment să ceară Primăriei Capitalei un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) asemănător celui din 2007, când a vrut să înalțe un turn cu 11 etaje.

Certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului București și semnat de primarul general, Gabriela Firea, la data de 8 martie 2017 atestă că pe terenul din strada Turgheniev nr. 11-15 se pot construi imobile pe baza PUZ-ului din 2007. Indicatorii urbanistici aprobați în urmă cu 10 ani: Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 32% și Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3,8; soții Constanda au dreptul să construiască imobile P+11 etaje. Gabriela Firea i-a eliberat omului de afaceri Costică Constanda certificatul de urbanism nr. 214, emis în scop de informare, care atestă că pe terenul din Parcul Bordei (strada Sergheevici Turgheniev nr. 11-15) pot fi construite blocuri-turn cu 11 etaje. „Până la data prezentei, din actele prezentate în dosar nu rezultă că s-a încheiat procedura de expropriere a terenului de 1.605,8 mp al soților Constanda prin plata despăgubirilor aferente, (…) fiind repuși în situația anterioară exproprierii din punct de vedere al exercitării nestingherite a tuturor atributelor dreptului de proprietate, inclusiv PUZ aprobat cu HCGMB 269/03.10.2007, cu POT=32%, CUT=3,8, conform legii 350/2001“. Juriștii susțin că PUZ-ul din 2007 este valabil și acum, el fiind doar „suspendat“ în momentul în care terenul pe care se află Parcul Bordei a fost declarat de inutilitate publică. Juriștii invocă Legea 350/2001, modificată în 2013, care spune că „în cazul imobilelor declarate ca fiind de utilitate publică (...), documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism, aflate în vigoare la data declarării utilităţii publice, sunt repuse de drept în vigoare pentru o perioadă egală cu cea pentru care au fost emise iniţial, începând cu data la care utilitatea publică încetează din orice cauză.

Primarul general neagă evidența

Gabriela Firea susține public că „actul (certificatul de urbanism – n.r.) are doar caracter de informare“ și că nu-i dă dreptul lui Constanda să construiască. „Este vorba de un certificat de urbanism informativ, nu eliberat în vederea executării lucrărilor de construire. Certificatul conține reglementările din documentația de urbanism aplicabilă terenului conform PUZ aprobat ca urmare a unei hotărâri judecătorești. După cum știți, CGMB a fost obligat, prin hotărâre judecătorească, să emită PUZ pentru strada Turgheniev 11-15“, a declarat primarul general pentru Cetățeanul.net. Juriștii spun că, în cazul în care Constanda va solicita autorizația de construire, Primăria Capitalei va fi obligată să o emită, desigur, cu toate avizele necesare. Alți urbaniști opinează că se va ajunge la un schimb de terenuri.

Pe rolul instanțelor

În urma contractului de schimb cu sultă, soții Constanda au primit în contrapartidă de la Municipalitate teren în Satul Francez, dar au rămas cu un „rest“ de 5.000 de metri pătrați din Parc, pe strada Turgheniev și pe Bulevardul Aviatorilor. Reglementările legislative ulterioare i-au pus în situația de a fi expropriați, dar nu au primit despăgubirile. Constanda a încercat chiar o împăcare cu Municipalitatea, care avea să-i dea despăgubiri de circa 200.000 de euro plus dobânzi și penalități, bani ce dorea să fie incluși în bugetul local. Soţii Constanda au încercat să vândă Municipalităţii 24.000 de mp din Satul Francez, inclusiv 23 de vile, o creşă şi o sală de sport, pentru suma de 120,8 milioane de euro. Primăria Capitalei a refuzat să dea curs solicitării. Anterior acestei decizii, Primăria Capitalei a anunțat că i-a acţionat în judecată pe consilierii generali din mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, cerându-le daune pentru că nu i-au dat avizul de construire a unor blocuri în Satul Francez lui Costică Constanda, aşa cum fusese înţelegerea iniţială. „Sorin Oprescu a gestionat problema foarte prost, iar anumiţi consilieri au făcut balet şi nu şi-au respectat promisiunea, acum toată lumea trebuie să plătească“, comenta în mandatul trecut fostul consilier PNL Silviu Văduva.

Gabriela DinescuPublicat Vineri, 19 mai 2017
3006
 | 5
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bucy Nasecsu
+1
Ce-a ajuns sa faca soferul lu' postelnicu. N-o fi chiar "am fost un prost" in spatele afacerii?
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Prostu' Satului
0
In tarile "normale la la cap", in care si primariile sunt "normale la cap" se dau aprobari pentru o anumita inaltime, asta pentru ca P(parter), ca si E(etaj) pot avea inaltimi variabile functie de gusturile arhitectilor si banii, mai putin gusturile, finantatorilor.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+5
AM MAI SCRIS NU SUA ESTE TARA TUTUROR POSIBILITATILOR CI DIN PACATE ROMANIA !!!!!!! IMI PARE RAU DE CE MAFIE POATE FI EXITENTA IN ROMANIA DE ASTA TREBUIE O OPERATIUNE MANII PULITE CA IN ITALIA SA TERMINAM CU MIZERIILE SI NENOROCIRILE ASTEA PENTRU ROMANIA !!!!!!!!UN GRUP EXTREM DE BINE PREGATIT ULTRA SECRET CU AJUTORUL PROCURORILOR ANTIMAFIA ITALIENI POATE FI REALIZAT SI MAI ALES DE NEPATRUNS !!!!!!!!!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Sa construiasca tot parcul
+10
Din partea mea sa construiasca tot parcul ca sa vada si mafiotii cum e. Pentru cine nu stie, parcul asta e in cartierul Primaverii, cartierul protipendadei comuniste, securiste si cum s-o mai numi ea in ziua de azi. Acolo a stat Ceausescu si acolitii lui, acolo sta acum Basescu, Iohanis si toti cei care ne-au asuprit inainte si urmasii lor de azi. Acolo sunt si vilele K2 si T14 si toata neo-securimea. Le doresc sa se umple de imobile de 30 de etaje si sa le toarne asfalt in tot parcul. Ca destul s-a turnat numai la cei cinstiti.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Yoram
-1
Coruptia in Primaria Generala atinge inimaginabilul!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
+13
De la 24.000 mp la 5.000 mp este totusi o mica mare diferenta, Gabriela Dinescu. Totusi, exceptand tilul, de data asta, vazand ca ai dat si replica Primarului General, Gabriela Firea, parca "mai venim de acasa" in sensul ca nu tot articolul este o grosolana denigrare si defaimare a acesteia, cum s-a intamplat pana acum.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+4
Gabriela Dinescu dacă e așa și ai dreptate , din numeroasele șturi pe care ți le-am aplicat , retrag jumătate ... ! Să dea Dumnezeu să nu ai dreptate ... , că dacă e adevărat ce spui PSD-ul nu va avea mai mult de 5% la următoarele locale ... , chiar și la celelalte ....
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 50 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 34 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 31 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 22 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 2 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 39 minute