Şova: Despăgubirile sunt calculate pe baza planului de afaceri al RMGC

Cum a ajuns Guvernul la concluzia că, dacă proiectul minier de la Roşia Montană va fi respins, statul român va fi obligat să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari? Explicaţiile lui Dan Şova, ministrul marilor proiecte de investiţii, sunt halucinante.

“Am adunat investiţiile pe care le-a făcut până acum RMGC, 550 milioane de dolari, şi profitul pe care compania canadiană îl estimează, în business plan, de 1,5 miliarde de euro”, a explicat joi Dan Şova, într-o conferinţă de presă.

De câteva zile, susţinătorii proiectului minier de la Roşia Montană spun că, în cazul în care Parlamentul va respinge proiectul Roşia Montană, statul român va fi obligat să plătească RMGC despăgubiri de circa 2 miliarde de euro. Cifra a fost lansată în spaţiul public de către premierul Victor Ponta, care însă a refuzat să spună cum a ajuns la această sumă şi a pasat răspunsul către Dan Şova.

Cotidianul.ro l-a întrebat pe ministrul Dan Şova dacă în contractul cu RMGC există vreo clauză prin care statul român se obligă să plătească despăgubiri către compania canadiană, în cazul în care proiectul minier nu este pus în practică, din vina statului. Dan Şova a evitat să dea un răspuns concret, cu da sau nu. Întrebat din ce calcule s-a ajuns la cifra de 2 miliarde, Şova a răspuns că „investiţii făcute până acum de către RMGC se ridică la 550 milioane de dolari” şi că „există un business plan al companiei în care profitul estimat este de 1,5 miliarde de dolari”.

Cu alte cuvinte, valoarea unor posibilie despăgubiri au fost avansate în baza unui business plan, a unui plan, cuprinde nişte cifre care se pot concretiza sau nu, dar pe care guvernanţii noştrii sunt gata să le ia ca atare. Dan Şova susţine că statul român se va afla în mare dificultate dacă Gabriel Resources (acţionarul majoritar RMGC) va da în juddecată statul român, întrucât este vorba de „o companie care este listată pe bursa de la Toronto şi toate planurile de afaceri sunt avizate”.

În ceea ce priveşte faptul ca prim-ministrul României să se antepronunţe într-un posibil proces, să avanseze o cifră cu posibile despăgubiri de 2 miliarde de dolari, Şova spune că „este foarte normal” ca Ponta să facă astfel de declaraţii.

„Este foarte normal, pentru că dacă acum nu spui, nu avertizezi, poţi ajunge ca peste doi-trei ani nişte oameni să spună că nu am avertizat”, a argumentat ministrul marilor proiecte.

O altă problemă este cea a exproprierilor

În textul de lege întocmit de Guvern se precizează că proiectul minier de la Roşia Montană este un proiect de utilitate pubică şi interes naţional deosebit. Prin urmare, statul poate face exproprieri de terenuri fără să mai fie nevoie de acordul proprietarilor. În text însă, statul cedează acest drept RMGC. Întrebat de cotidianul.ro de ce a cedat statul român acest drept către o companie privată, Dan Şova a răspuns că nu este nicio problemă, că aşa s-a procedat şi până acum. El a dat ca exemplu faptul că în prezent compania naţională de autostrăzi face exproprieri în numele statului. Diferenţa majoră este însă că RMGC este o companie privată, nu una de stat. De altfel, vizibil încurcat de insistenţele jurnaliştilor pe acest subiect, Şova nu a putut răspunde clar dacă până acum vreun guvern a mai dat voie altei companii private să facă exproprieri în numele statului român.

Şova a declarat că el va vota pentru ca proiectul minier să fie demarat

Începând de joi după-amiază, guvernul a început să facă publice restul documentelor care au legătură cu proiectul Roşia Montană. Singurul care rămâne secret este documentul esenţial – licenţa de exploatare. Premierul Victor Ponta a spus că textul respectiv nu poate fi desecretizat, dar că cele mai importante date, privind redevenţele, le-a dat el deja publicităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.